Piyasalardaki ralli yorulmaya başladı
Ali AÄŸaoÄŸlu

Kuzey yarımkürenin neredeyse tamamı “yaz rahavetinde”... Hemen her yerde tatil havası hakim. Ancak piyasalar pek tatile fırsat bulamadı bu yaz. Bir yandan Ä°spanya-Ä°talya stresi, diÄŸer yandan ha bugün ha yarın geldi, gelecek denilen merkez bankalarının desteÄŸi...

Aslına bakarsanız piyasalardaki olumlu havaya raÄŸmen çok da net bir trend deÄŸiÅŸikliÄŸinden söz etmek hayli zor. Zira halen daha temel ekonomik verilerin, özellikle hisse senedi piyasalarındaki hareketi desteklemediÄŸine inanan önemli bir kesim var-Ayılar. DiÄŸer yandan da merkez bankalarından gelecek desteÄŸe umudunu baÄŸlamış ve bu umutla hisse senedi alanlar var-BoÄŸalar. Åžimdilik boÄŸalar galip çıkmış görünüyorlar. Her ne kadar temel ekonomik veriler (son açıklanan istihdam verileri hariç) “ayıları” destekliyor olsa da “boÄŸalar” sahne almış durumda. Bu durum, aksi yönde pozisyon almak isteyenlerin az olduÄŸu tatil havasında bir süre daha devam edecek gibi...

GeçtiÄŸimiz hafta açıklanan Çin verileri temel ekonomi tarafındaki olumsuzluÄŸun sürdüÄŸünü gösteriyor. Yüzde 8 artması beklenen ihracat yüzde 1 artarken, yüzde 7 artması beklenen ithalat yüzde 4.7 artmış durumda. BaÅŸta AB ve ABD olmak üzere tüm ana pazarlarda sorun varken Çin’in eski “ÅŸanlı” günlerine dönmesi hayli zor görünüyor. Ä°hracata dayalı bir büyüme ve üretim modeli benimsemiÅŸ olan Çin’in “geleneksel pazarlarında” yaÅŸadığı sorunlardan dolayı eski çift haneli büyüme oranlarına veda etmek zorunda görünen Çin’de zorunlu karşılık oranlarında ya da faiz oranlarında bir indirime gidileceÄŸi beklentisi var. Ancak alınacak kararların yakın zamanda ekonomiyi harekete geçirmesi hayli zor. En azından piyasaları rahatlatacak, temel ekonomi tarafında olumlu bir geliÅŸme yaÅŸandığına dair pozitif verilerin ortaya çıkması zaman alacak!

Piyasalar ÅŸimdilik bu verileri pek umursamıyor. Herkesin beklentisi hisse senetlerinin içinde bulunduÄŸu “rallinin” devam etmesi yönünde. Edecek mi hep beraber göreceÄŸiz. Ancak dikkatinizi çekmek istediÄŸim bir nokta var ki bence önemli! YaÅŸanan ralli yorulmaya baÅŸladı! Bir süre daha devam etse de son 3-4 haftadır yaÅŸanan yükseliÅŸin de bir kâr realizasyonunun gelmesi çok da ÅŸaşırtıcı olmasa gerek. S&P 500 Endeksi’nde 2 Nisan 2012’de görülen 1.422 seviyesinin, ya da 1 Mayıs’ta Dow Jones Endeksi’nde görülen 13.338 seviyesinin test edilmesi ihtimali halen daha var. Hatta S&P’de 1.440 ve Dow Jones’ta 13.480 ile yeni “yükseklerin görülmesi” ihtimali bile var. Ancak tekrar etmekte fayda var: Ralli yoruluyor!

Zira ekonomik veriler kısa vadede bu ralliyi destekleyecek olsa da nihayetinde piyasalar merkez bankalarına ihtiyaç duyuyorlar. Karışık gelen ekonomik veriler de merkez bankalarının elini kolunu baÄŸlıyor! Kendi yağıyla kavrulmaya çalışan piyasalar yakın zamanda fazla “ısınabilir”. Yaz rehavetinin bitmesi ile sahne alacaklar, yaz döneminde meydanı boÅŸ bulmuÅŸ olanlarla aynı fikirde olmayabilirler. Onların aynı fikirde olmadıklarını nasıl mı anlayacağız? S&P 500 Endeksi 1.360’ın, Dow Dones Endeksi ise 12.775’in altına indiÄŸinde, tatilden dönenlerin farklı düÅŸünceleri olduÄŸunu anlayacağız!

Gelelim bu haftanın tahminlerine...

Bu hafta bizim piyasalarımız açısından 16 AÄŸustos’taki PPK kararı önemli! Her ne kadar faizlerde bir deÄŸiÅŸiklik beklenmiyorsa da benim özellikle “politika faizleri” tarafında yani 5.25 tarafındaki en azından 25 baz puanlık bir indiirm beklentim devam ediyor. Piyasa katılımcılarının birçoÄŸu faiz koridorunun üst bandında bir indirim beklerken, ben buna ilave olarak alt bantta da bir indirim bekliyorum.

Haftanın bir baÅŸka önemli verisi Cuma günü açıklanacak ABD Michigan Tüketici Güven Endeksi olacak. PerÅŸembe günü açıklanacak ABD iÅŸsizlik verileri ve konut inÅŸaat izinleri önemli olsa da Cuma günkü veri ileriye dönük ışık tutması açısından daha önemli olduÄŸu kanaatindeyim!

Her ne kadar (yurt dışındaki) ralli yoruluyor desem de Ä°MKB’nin “ayrışan” performansı bu hafta da sürebilir. Bu hafta için 66.800 seviyesi yukarıdaki kritik eÅŸik olacak! Bu seviyenin aşılması ÅŸimdilik zor görünüyor. Ola ki aşılacak olur ise bu durumda da 69.000 (düz) seviyesi resmin içine girecek!

“Ayrışma”, “buluÅŸmaya” döndü diyebilmek için ise Ä°MKB 100’ün 62.750 seviyesinin altına inmesi gerekiyor. O zamana kadar “ayrışma” senaryosu geçerliliÄŸini koruyor olacak.

Bu haftanın kritik göstergesi yine euro/dolar paritesi olacaÄŸa benziyor. GeçtiÄŸimiz hafta 1.2460’ın üzerine çıkamayan ve 1.2320’nin üzerinde haftayı kapatamayan euro için bu hafta içinde yukarıda 1.2460 ve aÅŸağıda 1.2220 seviyesi kritik eÅŸikler. Bu bandın dışına çıkması piyasalar için önemli mesajlar verecek!
Vatan



Sayfa Adresi: http://www.istefinans.com/yazar/Piyasalardaki-ralli-yorulmaya-basladi/149