Sezonu açıyoruz
Asaf SavaÅŸ Akat

Asaf SavaÅŸ AkatEge’nin kuru sıcağını bırakıp Ä°stanbul’un rutubetine döndük. Romatizmalarım hemen aradaki farkı hissetti. Neyse ki serin havaya rastladık. AÄŸustos sonu yada Eylül başı her yıl yapar. “Yazlıkçı kaçıran fırtınası” denir.

Yazı tatilimi genellikle Eylül sonunda kullanırım. Derslere hazırlanma zamanıdır. Bu yıl erkene aldım. Biriken kitaplara odaklanmak istedim. Evdeki hesap çarşıya uymadı. Kelimenin tam anlamı ile aylaklık yaptım.

Neyse ki ekonomide bir sürpriz olmadı. Son yazımda sonbaharın çalkantılı geçmesini beklediÄŸimi belirtmiÅŸtim. Bu ihtimal hala güçlü duruyor. Önümüzde hareketli günler olduÄŸu kesindir.

Ä°ki konu dikkatimi çekti. Birini Orhan Pamuk tetikledi. Burjuvazi üzerine ben de birkaç söz etmek istiyorum. DiÄŸeri Türkiye’nin “orta gelir tuzağına” düÅŸme riski. Gündeme gelmesi yararladır. Tartışmaya katılmayı planlıyorum.

Lağım kokusu

Geçen hafta GündoÄŸan yalısında dolaşırken bir vatandaÅŸ yanıma geldi. “Hocam, Mehmet Barlas’ın yazısını okudun mu?” diye sordu. Hangisini kastettiÄŸini burnum hemen kestirdi. Evet dedim.

Kaçıranlar internetten bakmalı (27 AÄŸustos). BaÅŸlığı ÅŸöyle: “Bütün sınıflar aynı kokuyu soluyor Bodrum’da...” Åžöyle devam ediyor.

“(D)enizi ve güneÅŸi özleyen tüm kentlilerin yazlık mekânıdır Bodrum.. Burada yıllık tatillerini geçiren emekçiler de, emekçilerin yarattığı katma deÄŸerle yatlar, özel uçaklar alan yerli “Burjuvalar” da var.

Bodrum’da sınıf farkı, sadece tatilde harcanan paralardan anlaşılır. Onun dışında proletarya da, burjuvazi de aynı kokuyu solumakta birleÅŸirler. Bu koku lağım kokusudur...

Bilmem kaç milyon dolarlık yatlar o kokunun egemen olduÄŸu rıhtımlara baÄŸlanmıştı.

Bayram günleri “Milyarderler Kulübü”nün de bulunduÄŸu Yalıkavak Marinası’nın önünden geçerken, yine yoÄŸun bir lağım kokusu teneffüs etmekteydik. GündoÄŸan Koyu da, aynı kokuyu üretmekteydi.”

Bir zihniyet sorunu

Türkiye’nin temel açmazlarından biridir. Geri planda ciddi bir zihniyet sorunu yatıyor. VatandaÅŸ sadece özel tüketimine odaklanıyor. Ancak kamu tarafından saÄŸlanabilecek müÅŸterek tüketimi önemsemiyor. Neticede özel tüketimle kamu tüketimi arasında inanılmaz bir uyumsuzluk oluÅŸuyor.

Bozuk ve çamurlu yollar, toplanmayan çöpler, elektriÄŸin ve suların sık kesilmesi, trafik keÅŸmekeÅŸi, park ve oyun alanı yetersizliÄŸi, lağım kokuları, vs. hep aynı dengesizliÄŸin farklı tezahürleridir. Az geliÅŸmiÅŸliÄŸin tipik göstergeleridir.

Olayı özetleyen bir ifadeyi eskiden çok duyardık. “VatandaÅŸ zengin, devlet fakir” denirdi. Åžimdi merkezi yönetim düzeyinde sorun biraz olsun hafifledi. Yerel yönetimlerde hala sürüyor. DoÄŸrusu yakın gelecekte çözülebileceÄŸini hiç sanmıyorum.

Vatan



Sayfa Adresi: http://www.istefinans.com/yazar/Sezonu-aciyoruz-/160