Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  20 Nisan 2024 Cumartesi  
 
   
   
 
22 Mayıs 2013 ÇarÅŸamba - 07:53

"Varlık Barışı"na onay: Yasa neler getiriyor?

"Varlık Barışı" getiren tasarı TBMM de kabul edildi. İşte yasanın getirdikleri...

 Varlık Barışı na onay: Yasa neler getiriyor?

Varlık barışının da içinde yer aldığı Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaÅŸtı.
Kanuna göre, gelir tespiti yapılmaksızın genel saÄŸlık sigortası ya da bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸi bulunmayanlar ile anne babası olmayan Türk vatandaÅŸlarından 18 yaşını doldurmayanlar, genel saÄŸlık sigortalısı olacak. Böylece 18 yaşına kadar olan herkes, ÅŸartsız olarak genel saÄŸlık sigortalısı sayılacak.

Türkiye'de öÄŸrenim gören yabancı uyruklu öÄŸrenciler, ilk kayıt tarihinden itibaren 6 ay içerisinde talepte bulunursa genel saÄŸlık sigortası kapsamına alınacak. Bu kiÅŸiler, prime esas günlük kazanç alt sınırının üçte birinin 30 günlük tutarı üzerinden prim ödeyecek.

Koruyucu tedbir kararı verilenlere genel sağlık sigortası

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Åžiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümlerine göre hakkında koruyucu tedbir kararı verilen ancak genel saÄŸlık sigortalısı olmayan ve genel saÄŸlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸi kapsamına da girmeyen veya sigorta kapsamında olup saÄŸlık yardımlarından yararlanamayanlar, bu hallerin devamı süresince gelir tespiti yapılmaksızın genel saÄŸlık sigortalısı sayılacak.

Türkiye'de 1 yıldan fazla ikamet izniyle yaÅŸayan yabancı uyrukluların genel saÄŸlık sigortalısı olmaları zorunluluktan çıkarılacak.

Ä°lgili kamu kuruluÅŸlarının temsilcilerinden oluÅŸan SaÄŸlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'na, üniversite hastaneleri ile özel hastaneleri temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca belirlenecek birer üye de girecek. Komisyon, kararlarını salt çoÄŸunlukla alacak, kararlar Resmi Gazete'de yayımlanacak. Komisyonca gerekli görülen hallerde, saÄŸlık hizmetlerinin türlerine göre birden fazla alt komisyon kurulabilecek.

Vakıf üniversiteleri dahil sözleÅŸmeli saÄŸlık hizmeti sunucularınca, SaÄŸlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen saÄŸlık hizmetleri bedeline ek olarak, genel saÄŸlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kiÅŸilerden saÄŸlık hizmeti sunucularının giderleri ve ürettikleri saÄŸlık hizmetlerinin maliyetleri, yapılan sübvansiyonlar gibi kriterler dikkate alınarak, tahsil edilecek ilave ücret tavanı bir katından iki katına çıkarılacak. Ä°lave ücret tavanını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
Üniversite hastanelerinde, mesai saati dışında saÄŸlık hizmeti sunan öÄŸretim üyesine ilave ücret verilecek. Yüksek öÄŸretim kurumlarının saÄŸlık hizmeti sunucularında, öÄŸretim üyeleri tarafından mesai saatleri dışında verilen saÄŸlık hizmetleri için kurumca belirlenmiÅŸ saÄŸlık hizmetinin bedelinin, poliklinik hizmetlerine bir katını, diÄŸer hizmetlerde yüzde 50'sini geçmemek üzere üniversite yönetim kurulu kararıyla öÄŸretim üyelerinin unvanları itibarıyla belirlenen miktarda ilave ücret alınabilecek. Ancak alınacak ilave ücret, bir defada asgari ücretin iki katını geçemeyecek. Bu oranları bir katına kadar arttırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Kurum, bu kapsamda ilave ücret alınmayacak saÄŸlık hizmetlerini belirleyecek.

Prim desteÄŸi

Özel sektörde, Türkiye'den yurt dışına götürülen sigortalılar için ödenecek primin iÅŸveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak. Bu hükümden yararlanabilmek için; iÅŸverenler tarafından verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde SGK'ya verilmesi, sigorta primi tutarlarının Hazine tarafından karşılanmayan kısmının yasal süresi içinde iÅŸverenlerce ödenmiÅŸ olması ve iÅŸverenlerin SGK'ya prim, idari para cezası ve bunlara iliÅŸkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması gerekecek. Kuruma olan prim, idari para cezası, gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını tecil ve taksitlendiren iÅŸverenlerle taksitlendirme ve yapılandırma kanunlarına göre taksitlendiren ve yapılandıran iÅŸverenler bu tecil, taksitlendirme ve yapılandırmaları devam ettiÄŸi sürece yüzde 5'lik avantajdan yararlanacak.

Kanun, bölgesel istihdam teÅŸviki uygulamasının hayata geçirilmesi kapsamında Bakanlar Kurulu'na, 6 puana kadar uygulanacak indirim oranı, indirimin süresi ve sosyo-ekonomik geliÅŸmiÅŸlik endeksine göre uygulanacak illeri belirleme yetkisi veriyor.

Tarım Ä°ÅŸletmeleri Genel MüdürlüÄŸü Ceylanpınar Tarım Ä°ÅŸletmesi MüdürlüÄŸü'ne ait arazi içinde, göçer olarak adlandırılanların hak sahiplerinin iskan edilecekleri taşınmaza iliÅŸkin düzenlemeler de yapılıyor.
Kanunla, yüksek öÄŸretim kurumlarının ikinci öÄŸretim yapan birimlerinde, mesai saatleri dışında fazla çalışma yapan personele fazla çalışma ücreti ödenmesi de öngörülüyor.

KÄ°T sözleÅŸmeli personeline fazla çalışma ücreti ödenmesini temin etmek için 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun düzeleme yapılıyor.

ÇED aranmayacak

23 Haziran 1997'den önce kamu yatırım programına alınmış olup, düzenlemenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarih itibarıyla planlama aÅŸaması geçmiÅŸ ve ihale süreci baÅŸlamış olan, üretim veya iÅŸletmeye baÅŸlamış olan projelerle bunların gerçekleÅŸtirilmesi için zorunlu olan yapı ve tesisler, Çevresel Etki DeÄŸerlendirmesi (ÇED) kapsam dışında olacak.

Varlık barışı

Kanuna göre, gerçek veya tüzel kiÅŸilerce 15 Nisan 2013 tarihi itibariyle sahip olunan ve yurt dışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diÄŸer sermaye piyasası araçları ile varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazlar, 31 Temmuz 2013'e kadar Türk Lirası cinsinden rayiç bedelle, bankalara veya aracı kurumlara bildirilecek ya da vergi dairelerine beyan edilecek.

Bu kıymetler, Vergi Usul Kanunu uyarınca defter tutan mükellefler tarafından beyan tarihini takip eden ay sonuna kadar kanuni defterlere kaydedilecek.

Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, bu madde hükümleri uyarınca kanuni defterlerine kaydettikleri kıymetler için pasifte özel fon hesabı açacaklar. Bu fon hesabı, sermayenin cüz'ü addolunacak, sermayeye ilave dışında baÅŸka bir amaçla kullanılamayacak, iÅŸletmenin tasfiye edilmesi halinde ise vergilendirilmeyecek. Serbest meslek kazanç defteri ile iÅŸletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler, söz konusu kıymetleri defterlerinde ayrıca gösterecek. Bu varlıklar dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak.

Vergi dairelerine beyan edilen varlıklar deÄŸeri üzerinden yüzde 2 oranında vergilendirilecek ve bu vergilendirmenin yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenecek.

Banka ve aracı kurumlar, bildirimi izleyen ayın 15. günü akÅŸamına kadar vergi sorumlusu sıfatıyla bir beyanname ile baÄŸlı bulunduÄŸu vergi dairesine beyan edecek ve aynı sürede ödeyecek. Bu vergiler hiçbir suretle gider yazılamayacak ve baÅŸka bir vergiden mahsup edilemeyecek.

Vergi incelemesi olmayacak

Bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak. Ancak diÄŸer nedenlerle bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten sonra baÅŸlayan 1 Ocak 2013 tarihinden önceki dönemlere iliÅŸkin vergi incelemeleri ile takdir komisyonu kararları uyarınca Gelir, Kurumlar ve Katma DeÄŸer Vergisi yönünden tespit edilen matrah farkından, bu madde kapsamında beyan edilen tutarlar, bu tutarlara iliÅŸkin tarh edilen verginin vadesinde ödenmesi koÅŸuluyla mahsup edilerek tarhiyat yapılacak.

Ä°ndirimi reddedilen Katma DeÄŸer Vergisi'ne (KDV) iliÅŸkin mahsup edilecek matrah tutarı, indirimi reddedilen vergiye esas teÅŸkil eden bedel olacak. Ä°ndirimi reddedilen vergiye iliÅŸkin bedelin tespit edilememesi halinde mahsup edilecek matrah tutarı, yüzde 18 KDV oranı dikkate alınarak hesaplanacak.

Tahakkuk eden verginin vadesinde ödenmemesi veya diÄŸer ÅŸartların yerine getirilememesi nedeniyle mahsup imkanından yararlanılamaması, vergi aslının gecikme zammı ile birlikte takip ve tahsiline engel teÅŸkil etmeyecek. Tahsil edilmiÅŸ olan vergiler ret ve iade edilmeyecek.

Bildirim ve beyana konu edilen varlıklarla ilgili olarak Vergi Usul Kanunu'nun amortismanlara iliÅŸkin hükümleri uygulanmayacak. Bu varlıkların elden çıkarılmasından doÄŸan zararlar, Gelir veya Kurumlar vergisi uygulaması bakımından gider veya indirim olarak kabul edilmeyecek.

Tam mükellefiyete tabi gerçek kiÅŸiler ile kurumların; kanuni ve iÅŸ merkezi Türkiye'de bulunmayan kurumlara iliÅŸkin iÅŸtirak hisselerinin satışından doÄŸan kazançları, kanuni ve iÅŸ merkezi Türkiye'de bulunmayan kurumlardan elde ettikleri iÅŸtirak kazançları, yurt dışında bulunan iÅŸ yeri ve daimi temsilcileri aracılığıyla elde ettikleri ticari kazançları, 31 Ekim 2013 tarihine kadar elde edilenler de dahil olmak üzere, yasanın yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren 31 Aralık 2013 tarihine kadar Türkiye'ye transfer edilmesi kaydıyla, Gelir veya Kurumlar vergisinden müstesna olacak.

Tam mükellefiyete tabi gerçek kiÅŸiler ile kurumların, kanuni ve iÅŸ merkezi Türkiye'de bulunmayan kurumların tasfiyesinden doÄŸan kazançları, 31 Aralık 2013 tarihine kadar Türkiye'ye transfer edilmiÅŸ olması kaydıyla gelir ve kurumlar vergisinden muaf olacak.

Bildirim ve beyan süresi sona erdikten sonra bildirim veya beyanlara iliÅŸkin düzeltme yapılamayacak. Ä°lgili kurum ve kuruluÅŸlar, gerçek veya tüzel kiÅŸilerin yapılacak iÅŸlemlere iliÅŸkin taleplerini yerine getirecek.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
Varlık’tan sonra vergi barışı da geliyor
Hükümet ikinci Varlık Barışı’ndan sonra yine ikinci kez Vergi Barışı’na hazırlanıyor.
Bu ülkeye para kaçıran işadamları yandı
Masak'ın yaptığı takip sonucunda vergi kaçırmak amacıyla yurtdışındaki ...
Zengin krizde verdiğini çıkışta aldı
Zenginler krizde uğradıkları gelir kaybını çıkış yılında geri aldı.
 
İşadamı 'eş adamı' olmaktan kurtuluyor
İş dünyasının tepkisini çeken kredilerde ‘eşin rızası’nın aranmasına ilişkin ...
Dikkat! Banka bilgileriniz çalınmış olabilir!
Zararlı yazılım Tinba'nın Türkiye'de 60 bin kullanıcının banka bilgilerini çalmış
Bankacılıkta faiz ve likidite riski var
Kalkınma Bakanlığı’nın hazırladığı ekonomi raporunda “Borçlar, varlıklara ...
 
IMF’nin yeni şefi ilk teftiş için Türkiye’ye geliyor
IMF’NİN yeni atanan Türkiye Masası Şefi Ernesto Ramirez Rigo, ilk incelemesini ...
5 milyar doları, 'sindire sindire' gönderecek
Babacan, IMF'ye vermeyi taahhüt ettikleri 5 milyar doları ihtiyaç halinde ...
Gelirler düştü, Maliye kemer sıkıyor
Küresel ekonomilerdeki gelişmelere paralel olarak büyümenin fren yapacağı ...
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,5004   34,6901  
       
  9.693,000   2.496,8600  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   bankalar | Ä°MKB | Halkbank | Garanti Bankası | ABD | SPK | Ali Babacan | Standard Chartered
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle