Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  29 Mart 2024 Cuma  
 
   
   
 
12 AÄŸustos 2012 Pazar - 11:08

Ömer Aras: Teniste bütün bankacıları yenerim

Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Grup CEO’su Ömer Aras, bankacılara meydan okudu

Ömer Aras: Teniste bütün bankacıları yenerim

Finansbank Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve Grup CEO’su Ömer Aras, bankanın ana hissedarı Yunan NBG’nin Ekim 2010’dan bu yana Finansbank’ın yüzde 25 hissesini satışa çıkardığını hatırlatarak, “NBG’nin finansal durumu güçlü olduÄŸu için bekleme lüksü var. Ancaktroyka sermaye için hisselerin satılmasını isterse, süreç hızlanır” dedi.

YUNANÄ°STAN tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaÅŸarken, Finansbank Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve Grup CEO’su Ömer Aras da, oradaki krizi Türkiye’de iliklerine kadar hisseden bankacılardan biri oldu. Bunun nedeni ise, Yunanistan’ın en büyük bankası National Bank of Greece’in (NBG-Yunanistan Ulusal Bankası) Finansbank’ın ana hissedarı olması.

Aras, Yunanistan’daki ve Euro Bölgesi’ndeki geliÅŸmeleri çok yakından izlediklerini belirterek, “Ancak NBG başından bu yana yönetim-hissedar ayrılığı ilkesini çok baÅŸarılı bir ÅŸekilde uyguladığı için Finansbank, bu süreçten hiç etkilenmedi diyebiliriz. Öyle ki, NBG, Ekim 2010’da Finansbank’ın yüzde 25 hissesini satışa çıkarmasına raÄŸmen henüz, piyasalarda istenilen ÅŸartlar oluÅŸmadığı için hisse satışı yapılmadı. Fakat eÄŸer Troyka (AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF) satışın hızlandırılması yönünde bir karar alırsa o zaman hisse satışında karar hızlanabilir. Troyka isterse bu yıl sonuna kadar satış olabilir” diye konuÅŸtu.

Bankanın bekleme lüksü var

Bu yıl 25’inci yılını kutlayan Finansbank’ın kuruluÅŸ öyküsünü ve zorlu bir süreçten geçen NBG ile iliÅŸkilerin nasıl yürütüldüÄŸünü Hürriyet’e anlatan Aras, ÅŸöyle konuÅŸtu: “NBG’nin, 2010’dan bu yana hâlâ hisseleri satmayışında bankanın güçlü finansal yapısının payı büyük. Bankanın tepetaklak olan piyasaların düzelmesini bekleme lüksü var. Aslına bakarsanız NBG’yi ve diÄŸer Yunan bankalarını krizde Avrupa Merkez Bankası (ECB) ciddi ÅŸekilde destekledi. Bankaların ihtiyaç duyduÄŸu fonlamayı ECB yaptı. Bu süreçte Yunan bankalarına 18 milyar Euro ayırdı, bunun 7.4 milyar Euro’su NBG’ye gitti. Dolayısıyla NBG’nin acil olarak sermaye artırımına ihtiyacı yok. Eylül ayında sermaye yeterlilik oranı yüzde 9’a çıkmış olacak. Ancak eÄŸer Troyka satış yapılması yönünde karar verirse o zaman hisse satışı daha çabuk gerçekleÅŸir.”

Finansbank’ın defter deÄŸerinin 6 milyar lira olduÄŸunu kaydeden Aras, “Biz hisse satışını anons ettiÄŸimizde çarpanlar 2-2.5 seviyesindeydi. Åžu anda Avrupalı bankalar için carpanlar 1’in altına düÅŸmüÅŸ durumda. Finansbank ve diÄŸer Türk bankaları için durum daha iyi. Ancak yine de global piyasalar hâlâ düÅŸük” diye konuÅŸtu. Finansbank’ın hisse satışının söz konusu olduÄŸu zaman çarpanların ne olacağını kestirmenin güç olduÄŸunu belirten Aras, çarpanın 1.5 olması durumunda Finansbank’ın tüm hisseleri için 9 milyar lira (4 milyar 70 milyon Euro) deÄŸerinin ortaya çıkacağı ve bunun da yüzde 25 hisse için 1 milyar Euro ek sermaye anlamına gelebileceÄŸini kaydetti. Bütün bu hesaplamalar için henüz erken olduÄŸunu söyleyen Aras, NBG’nin ÅŸu anda acil olarak sermaye ihtiyacının olmadığının altını bir kez daha çizdi.

NBG’nin yüzük taşı

NBG’nin kriz sürecinde, reytingi düÅŸtüÄŸü halde Finansbank’ın reytinginin aynen bırakıldığını hatırlatan Aras ÅŸunları söyledi: “Finansbank NBG’nin içindeki en deÄŸerli varlıklardan biri. Adeta bir yüzük taşı gibi parlıyor. Dolayısıyla NBG, çoÄŸunluk hisseyi satmayı hiç düÅŸünmüyor. Böyle teklifler geliyorsa bile bundan bizim haberimiz olmuyor. Ama bilançosu içindeik en iyi yatırım Finansbank.”

NBG, yönetimi Türklere bırakmakla doÄŸru yaptı

NBG’nin, Finansbank’ı aldığında, ‘Yunanlılar ne yapacak acaba’ denildiÄŸini hatırlatan Aras ÅŸöyle devam etti: “Bence Yunanlılar en doÄŸrusunu yaptı ve yönetimi tamamen Finansbank’ın içindeki kadrolara bıraktı. Dikkat ederseniz Türkiye’de yabancı sermayeli bankalardan yönetimi kendi kadrolarına bırakan birçok banka da yine Türk yöneticilere döndü. Yönetimi yerliye bırakanlarla bırakmayanlar arasında ciddi bir ayrışma yaÅŸandı. Bu açıdan NBG baÅŸtan itibaren en doÄŸru ÅŸekilde hareket ederek kazançlı çıktı. Finansbank, Yunanlı bir sermayedara ait bir Türk bankasıdır. Bu anlayış kazandırdı. Hatta NBG satışta Hüsnü ÖzyeÄŸin’in yönetimde kalmasını ÅŸart koÅŸtu. Ben de Hüsnü Bey ile kader birliÄŸi yapmama raÄŸmen bankada kaldım.”

Mevduatta Yunanistan’a geri dönüÅŸ baÅŸladı

KRÄ°ZÄ°N derinleÅŸmeye baÅŸladığı sırada Yunanistan’da ciddi bir mevduat çıkışının görüldüÄŸünü hatırlatan Ömer Aras, “Ancak ÅŸu anda mevduatın yeniden Yunanistan’a dönmeye baÅŸladığını görüyoruz. Eylül-ekim gibi Yunan bankalarının sermaye artırımı söz konusu olacak. Ondan sonraki süreçte konumları iyice güçleneceÄŸi için, mevduat dönüÅŸünün devamlı olacığını öngörüyoruz” diye konuÅŸtu.

Bankanın sermayesini bond çantayla taşıdı


FÄ°NANSBANK’ın bu yıl 25’inci yılını kutladığını hatırlatan Ömer Aras, kuruluÅŸa iliÅŸkin ÅŸunları anlattı: “25’inci yıl dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenleyeceÄŸiz. Özellikle çalışanlarımıza yönelik kutlamalarımız olacak. Bankanın kuruluÅŸundan bu yana bankada olan tek kiÅŸi benim. Kurucu Hüsnü ÖzyeÄŸin ile Yapı Kredi’de birlikte çalışmıştık. Ben ayrılmayı istiyordum, Hüsnü Bey, ‘Ayrılma ben banka kuracağım, benimle gelirsin’ dedi, o dönem bir süre daha kaldım. Daha sonra Finansbank’ın kuruluÅŸunun her aÅŸamasında yer aldım. Hatta bankanın sermayesini bond çantayla ben taşıdım. Koç Amerikan Bank’a 4 milyon lira yatırmıştım. Bu 25 yılda hem Türkiye hem Fninasbank çok önemli aÅŸamalardan geçti, birçok krizler atlatıldı. Hüsnü Bey kuruluÅŸta bir buçuk yıl genel müdürlük yaptı, daha sonra ben 6 yıl aynı görevi yürüttüm. ÇocuÄŸumuz gibi elimizde büyüdü ve bugün genç bir delikanlı olarak, Türkiye’nin özelde 5’inci büyük bankası olarak sektörde lider konuma geldi.”

Elenenler sayesinde 5’inci büyük oldu

FÄ°NANSBANK’ın 25 yıllık süreçte, global düzeydeki ve Türkiye’deki krizleri fırsata çevirerek büyüdüÄŸünü söyleyen Ömer Aras, ÅŸunları anlattı: “1994, 1998, 2001, 2008 tüm krizleri yara almadan atlattı. Hatta bunları fırsata çevirdik. KurulduÄŸumuzda Türkiye’nin 50’nci bankasıydık. 5’inci büyük konumuna sadece sollayarak gelmedik, krizlerde elenenler oldu, onların sayesinde sıralamada yukarıya çıktık. 2001’den sonra bireysel bankacılığa ağırlık verdik. 2006’da NBG’ye satışımız gerçekleÅŸti. 2001’de BNP Paribas ile 300-400 milyon dolar bir fiyata anlaÅŸmak üzereyken anlaÅŸma bozuldu. Sonra 2006’de çok iyi bir çarpanla 5.5 milyar dolara NBG’ye satıldı.”

Gecelik yüzde 4000 faiz sliplerini kitabına saklıyor

2001 krizinin Türkiye için önemli bir dönüm noktası olduÄŸunu kaydeden Ömer Aras, o günlere iliÅŸkin ÅŸunları anlattı: “O dönem çok zor bir süreç yaÅŸandı. Türkiye’nin 2001 krizinden çıkışında ABD’deki 11 Eylül sürecinin de katkısı oldu diyebiliriz. Çünkü ondan sonra ABD’den Türkiye’ye ciddi bir destek geldi. 2001’de nakit pozisyonu güçlü olan bankalar ayakta kaldı. Hatta biz o günlerde Citibank’a gecelik yüzde 4000 faizle para sattık. Finansbank gibi bir banka Citi gibi bir dünya devine para sattı. O günkü slipleri bir gün bir kitap yazarım diye saklıyorum.”

Toplantı dili Yunancadan Ä°ngilizceye döndü

2008’de NBG’nin Ä°cra Kurulu’na seçildiÄŸini söyleyen Ömer Aras, “Yunanistan’ın en büyük bankasının yönetimine benim girmemden sonra, toplantı dili deÄŸiÅŸti. Eskiden Yunanca konuÅŸulan toplantılarda benden sonra Ä°ngilizce konuÅŸulmaya baÅŸlandı. NBG’nin Romanya, Bulgaristan, Sırbistan, Arnavutluk, Makedonya ve Mısır’daki yurtdışı operasyonlarından sorumluyum” dedi. Aras, Yunanlıların bu süreçte Türkçe’de ‘Bey’ kelimesini öÄŸrendiÄŸini belirtirken kendisinin de Yunanca ‘Günaydın’ demeyi öÄŸrendiÄŸini söyledi.

Teniste bütün bankacıları yenerim

TENÄ°S oynamayı sevdiÄŸini söyleyen Ömer Aras, 2 yıldır üst üste bankalararası tenis turnuvası düzenlenmesini saÄŸladı. Turnuvanın bankacıların bankacılık dışında biraraya gelmelerini saÄŸlayan iyi bir etkinlik olduÄŸunu kaydeden Aras, “Bankacılık konusundaki iddiamızı herkes biliyor, ama özellikle teniste bütün bankacıları yenerim” ÅŸeklinde espri yapıyor. Turnuvayı iki yıldır Yapı Kredi’nin kazandığını söyleyen Aras, “Kupayı 3 yıl üst üste kazanan evine götürüyor. Bu yıl rekabet çok büyük olacak çünkü kimse kupayı Yapı Kredi’ye kaptırmak istemiyor” diyor.

10 yıl içinde ilk 3’e girmek istiyoruz

FÄ°NANSBANK’ın özel bankalar arasında 5’inci, kamu bankalarıyla birlikte bakıldığında ise, 8’inci büyük banka olduÄŸunu hatırlatan Ömer Aras, gelecek planlarını ÅŸöyle anlattı: “Kredi kartında tüm bankalar arasında 4’üncü, tüm kredilerde 5’inci konumdayız. 10 yıl içinde ilk 3’e girmeyi istiyoruz. Önmüzdeki dönemde KOBÄ°, kurumsal ve bireysel bankacılıkta dengeli bir büyüme yakalamayı planlıyoruz.”

Hayri Çetinkaya- Hülya Güler/Hürriyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
Godiva'yı alırken hocadan likör izni aldı mı?
Ülker'in patronu Murat Ülker, dünyaca ünlü çikotala markası Godiva'yı ...
"Gazetelere ilan ver, 28 Åžubat'a destek ol dediler!"
Zaman gazetesi yazarı Nuriye Akman Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı ...
Özyeğin Türkiye'de bankacılığa neden geri döndü
Özyeğin, "Bankacılığa davet ettiğim benden daha genç elemanlar emekli ...
 
Türkiye Finans, Ankara'dan ne istiyor
Türkiye Finans CEO’su Derya Gürerk, Hazine’den TL cinsi bir sukuk ihracı beklediklerini vurguladı.
ING'yi uyardı, bankaya genel müdür oldu
Bilkent ve Harvard’da okuyan ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, "Harvard ...
100 Milyon Dolar kaç gofret eder, anlayamadım!
ÜLKER, Boydak Ailesi ile ortak olduğu Family Finans'ı satmıştı. Yeni bir ...
 
Ünlü işadamı sigortacılığı bıraktı tarima el attı
İsviçre Sigorta'yı Ergo'ya satarak sigortacılıktan çıkan Avrupa Holding ...
Faizsiz bankacılıkta spekülasyon yok
Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk, sektörün önündeki engellere ...
'Altın mevduat ithalatı azaltır'
Altınbaş Holding'in patronu İmam Altınbaş, yurtdışında şirket satın almayı ...
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,3666   34,9429  
       
  9,121   2.325,4500  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   bankalar | VakıfBank | Halkbank | ABD | komisyon | HSBC | Fi Yapı | BES
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle