Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  26 Nisan 2024 Cuma  
 
   
   
 
22 Temmuz 2013 Pazartesi - 07:41

İngiltere’de saray aldı aklı Türkiye’de kaldı!

Türk iş kadını, İngiltere’de Galler’in Versailles Sarayı olarak bilinen Kinmel Hall malikanesini otel olarak işletmeye hazırlanıyor..

İngiltere’de saray aldı aklı Türkiye’de kaldı!

Yatırım fonu Jes Capital’in kurucu ortağı ÇiÄŸdem Erkman, bugünlerde çok heyecanlı. Ä°ngiltere’de Galler’in Versailles Sarayı olarak bilinen Kinmel Hall malikanesini otel olarak iÅŸletmeye hazırlanıyor. Ama esas heyecanı Türkiye’de madencilik sektöründe yapmayı planladığı yatırımlardan kaynaklanıyor

Türkiye’de son dönemde yıldızı parlayan sektörlerin başında madencilik geliyor. Hem yerli büyük gruplar, hem de yabancılar yeraltı zenginliklerinden pay almak için adeta yarışıyor. Londra ve New York’un yanı sıra geliÅŸmekte olan ülkelere de yatırım yapan Londra merkezli Jes Capital’in kurucu ortağı ÇiÄŸdem Erkman, yabancıların son dönemde Türkiye’de en çok sorduÄŸu sektörler arasına ilk defa madenciliÄŸin de girdiÄŸini söylüyor.

 Maden Tetkik Arama’nın (MTA) 2012 verilerine göre Türkiye’nin 700 ton altın, 1.7 milyon ton bakır, 35 milyon ton barit, 9129 ton uranyum maden rezervi bulunuyor. ÇiÄŸdem Erkman, sektörün potansiyelinin büyüklüÄŸünü, “Türkiye’de madencilik alanında ÅŸu ana kadar yapılan arama çalışmaları toplamı Kanada’da bir yılda yapılıyor” sözleriyle vurguluyor.
 Jes Capital, geçen yılın sonlarında doÄŸru, Amerikan kökenli bir özel yatırım fonu ile Türkiye’de büyük krom madeni yatırımı yaptı. Åžimdilerde de bakır madeni yatırımı için görüÅŸmeler yürütüyor.

Gazete ütüleme odası!

ÇiÄŸdem Erkman, Türkiye’den çok Londra’da tanınan bir iÅŸ kadını... Evi, Ä°ngiliz sosyetesinin ve varlıklı yabancıların Londra’daki önemli lokasyonu olan Cadogan Square’de. Michael Bloomberg’den John Major’a, Ivana Trump’tan Rus milyarderlere birçok ünlü ismin bu bölgede evleri var. Londra gayrimenkul piyasasında hatırı sayılır Türklerin başında gelen Erkman ailesi, kısa süre önce bir dönem Kraliçe Victoria’nın da kaldığı, üstünde Victoria arması bulunan Ä°ngiltere’nin en önemli ÅŸatolarından, Galler’in ‘Versailles Sarayı’ olarak anılan tarihi Kinmel Hall’u satın aldı.

1870’lerde yapılan Kinmel Hall,  Ä°ngiltere’nin en önemli tarihi yapılarından biri olarak kabul ediliyor. Erkman ailesinin aldığı 122 odalı malikane, Galler’in en büyük özel evi. Zamanında 60 hizmetlinin çalıştığı evde gazete ütülemek için bile özel bir oda var. Bakır madeni iÅŸleterek muazzam bir servet elde eden Hughes ailesi tarafından yaptırılan malikane, 73 bin metrekarelik bir arazi üzerinde oturuyor.

 Erkman ailesi ÅŸato tipi malikaneyi orijinal haline sadık restore edip bir otele getirecek.

Prens Charles modeli...

 Bu, Ä°ngiltere’de Prens Charles’ın öncülüÄŸünde Dumpries House projesi ile baÅŸlayan yatırım akımının bir parçası. Bu akımda yatırımcılar tarihi binaları restore ettirip hizmete açıyor. Dünyanın en varlıklı kesiminin kalacağı otelin iÅŸletmesine en gözde gruplar talip ve içinde yer alacak restoranlar için dünyaca ünlü ÅŸef ve restoranlar ÅŸimdiden sıraya girmiÅŸ.
Galler’deki bu projede bir de özel üyelikle girilecek kulüp olacak. Bunun için aralarında Ä°ngiliz futbol kulübü Manchester United’ın da olduÄŸu gruplarla görüÅŸmeler yürütülüyor. Manchester United ile görüÅŸmeleri ünlü rock müzik grubu Iron Maiden’in menajeri yürütüyor dersem sonucu tahmin etmek güç olmayacak!

Kuzey Kıbrıs’ı dünyaya açtı

Kıbrıs kökenli Erkmanlar, Merrill Lynch’in en büyük hissedarlarından Winthrop Smith’i 2002 yıllarında Kıbrıs’taki evlerinde sık sık ağırlıyordu. Wall Street’in bir dönem önde gelen yatırım bankalarından Salomon Smith Barney’in ünlü yöneticilerinden Robert Lessin de evlerinde sık sık konuk oldu.

 Erkmanlar’ın ısrarıyla, Lessin’in Kayalar köyünde aldığı ve tatillerini geçirdiÄŸi eve gelen önemli yabancı konuklar Kuzey Kıbrıs’ın hikâyesini dünyanın önde gelenlerine anlattı. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg de arkadaÅŸlarıyla gelip bu evde kaldı. Video çekip dostlarıyla paylaÅŸarak Kuzey Kıbrıs’ı tanıttılar. Lessin’in oÄŸlu Sam Lessin Facebook’un önde gelen isimlerinden hali hazırda. Erkman ailesinin Kıbrıs’ın tanınması için böyle bir katkısı var anlayacağınız.

2 milyar dolar 3 yılda gelir...

 ÇiÄŸdem Erkman ÅŸu anda yatırım için Türkiye’de enerji üretim sektöründe projeler üzerinde çalıştıklarını anlatıyor. Medya, perakende, altyapı ve hizmet sektörleriyle de ilgilendiklerini belirten Erkman ÅŸunları söylüyor:

“Tüketimle doÄŸrudan alakalı projelerimiz de var. Bunun dışında her zaman yatırımcılarımız için nakit akışı güçlü ve büyüme potansiyeli yüksek ÅŸirketler arayışı içindeyiz. Maden sektöründe en iyi kadro ile doÄŸru platform kurduÄŸumuza inanıyoruz ve birçok proje inceliyoruz. Bu platform üzerinden Türkiye’ye 3 yılda 2 milyar dolar civarında yeni yatırım gelmesini bekliyoruz.” 

Hem finansman bulacak hem de ortak olacak

Dünyada enerji, gaz ve petrol ve madencilik alanına yaptığı yatırımlarla ‘akıllı para’ diye tanınan 8 milyar dolarlık ABD’li fon Denham Capital’in de Türkiye özel danışmanı olarak yatırımlarını yönlendiren ÇiÄŸdem Erkman bazı Türk grupların danışmanlığını da yaptığı maden konferansı için Türkiye’deydi. Sorularımı ÇıraÄŸan Sarayı’nda yanıtladı.

Biraz geçmiÅŸinizi anlatsanız?

 Eski Meclis baÅŸkanlarından, tanıdığım vizyonu en geniÅŸ insanlardan olan babam Åžemsi Kazım yıllar önce Londra’ya, Kıbrıs’ın o devrede Ä°ngiltere’nin eski bir kolonisi olmasından dolayı yakın hissederek yatırım yapma kararı almış. Londra’ya gidiÅŸimiz 1970 yıllarında. Son 20 yılda Morgan Stanley, Merrill Lynch, Credit Suisse, Bear Stearns ve JP Morgan gibi kurumlarda ilk olarak asbaÅŸkan, en son da üst düzey yönetici olarak çalıştım. Son olarak çalıştığım Bear Stearns’te azınlık hissedardım aynı zamanda. JP Morgan Bear Stearns’i satın alınca ayrılıp birkaç yabancı ortağımla birlikte Global Merchant Bank Jes Capital’i kurduk. Özellikle altyapı, enerji, madencilik ve tüketici ile ilgili sektörlerde uzman olan Jes Capital, enerji, teknoloji, gayrimenkul geliÅŸtirme ve maden konularında doÄŸrudan yatırım yapıyor.

 Global TM ÅŸirketiniz ne yapar?

 Jes Capital’in iÅŸtiraki Global TM Capital Türkiye piyasasında bir eksikliÄŸi doldurmak için kuruldu. Åžirketler için ya ortak ya da danışman olarak projelerini uluslararası seviyelere geliÅŸtiriyor. Global TM Capital direkt yatırım olarak ilgilendiÄŸi projelerde yerli ÅŸirket sahiplerini yabancı finansmana hazırlarken bir bakıma yönetici kadroya dahil olup yabancı paraya köprü rolü oynuyor. Bu model ile Türkiye’ye çok fazla yatırımcı çekeceÄŸimize inanıyoruz.

 Neden Ä°stanbul’dasınız?

 Temsil ettiÄŸimiz yabancı yatırımcılardan Türkiye’ye yatırım yapmış olanlar var, yatırım yapmak isteyenler var. Bizim kendi yatırımlarımız var. Bu nedenlerle ayda bir kez Ä°stanbul’a geliyorum.
 Projeleri iki bazda deÄŸerlendiriyoruz. Bir, kendi platformumuz için direkt yatırım yapacağımız projeler. Orada Global TM Capital direkt yönetim kadrosuna katılıp projeyi birlikte geliÅŸtiriyor. Ä°ki, seçtiÄŸimiz kuvvetli projelere danışmanlık ve finansman saÄŸlıyoruz.

Songül Hatısaru/Milliyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
Süper dolar milyonerleri kulübünde 13 yeni Türk
Türkiye’den kişisel servetini 100 milyon dolar seviyesinin üzerine taşıyan ...
Trafik sorununa 1.2 milyon euro'luk çözüm
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ile Sabancı Holding ...
Hedefteki dört patron
Taksim eylemleri nedeniyle Başbakan’ın hedef aldığı gruplara kimin ceza keseceği tartışılıyor
 
Milyar dolarlık serveti nasıl yaptım?
51.7 milyar dolarlık mal varlığıyla dünyanın en zengin 4’üncü kişisi olan ...
Aman Şahenk duymasın bu etin kilosu 500 $
Kalitesi dışında yüksek fiyatlarıyla da adından söz ettiren Ferit Şahenk'in ...
Nafi Güral kardeşlerinden neden ayrıldı?
Kardeşi İsmet'in hisselerini devralıp çoğunluğa ulaşan Yönetim Kurulu ...
 
Alaton'dan Ağaoğlu'na ağır sözler: Adam öyle çapulcu ki..
Alarko Holding Kurucusu İshak Alaton, Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı ...
Ülker Grubu önemli bir markayı daha aldı
Yurtiçinde ve yurtdışında, birçok büyük şirketi satın alan Ülker Grubu, ...
Türk CEO'lar maaşta ABD'lileri solladı
Avrupa ve ABD'de yaşanan krizle Batılı CEO'lar bonuslarını kaybederken ...
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,5801   35,0341  
       
  9.835,000   2.460,9100  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   Halkbank | George Soros | Hayati Yazıcı | Almanya | SPK | Fikret Ä°nan | FED | Mario Draghi
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle