Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  29 Mart 2024 Cuma  
 
   
   
 
12 Temmuz 2012 PerÅŸembe - 08:22

Altını iyi yere sakladık!

Herkes altın hakkında konuşuyor ama altın her portföy hesabında yok. Altın, kurumsal portföylerin sadece yüzde 0,15'ini oluşturuyor

Altını iyi yere sakladık!

Son dönemlerin güvenli limanı altın portföy ve kurumsal hesaplarda yok denecek düzeyde.

Erste Grup'un ''Altına Güveniyoruz'' raporuna göre 1980 yılında Avrupa ve ABD'nin altın talebinin küresel talebin yüzde 70'ine tekabül ettiÄŸi belirtilirken, ÅŸu anda bu oranın ancak yüzde 20'yi bulduÄŸu kaydedildi.

Orta ve DoÄŸu Avrupa'nın finansal servis saÄŸlayıcısı Erste Grup'un ''Altına Güveniyoruz'' raporuna göre negatif reel faizin, altın fiyatlarındaki yükseliÅŸi tetikleyeceÄŸi bildirildi. Altın rezervlerinin her yıl yüzde 1,15 oranında arttığına deÄŸinilen raporda, geliÅŸmekte olan piyasaların küresel altın talebinin yüzde 70'ini oluÅŸturduÄŸu kaydedildi.

Raporda, sıfır faiz politikasını en az 2014 yılına kadar sürdürmesi beklenen Amerika Merkez Bankası'nın bu politikası sonucu reel faiz oranlarının negatif olmaya devam edeceÄŸi ve bu durumun altın fiyatlarının daha da yukarı çıkmasına zemin hazırlayacağı öngörüldü. ''Altına Güveniyoruz'' Raporu'nda ÅŸu deÄŸerlendirmeler yapıldı:

''Enflasyon dönemlerinde gayrimenkul tercih edilen varlık türüyken, deflasyon döneminde nakit tercih ediliyor. Altın likittir, bölünebilir, dayanıklıdır ve taşınması kolaydır. Aynı zamanda ÅŸu anda karşı karşıya olduÄŸumuz büyük 'tail risk'ten (bir portföydeki varlığın ÅŸu andaki fiyatından 3 standart sapmadan daha fazla sapması) kendini koruyabilen basit, satın alınabilir, zaman içerisinde kendini kanıtlamış ve güvenli bir üründür. Dahası, altın için küresel bir pazar var ve temerrütte düÅŸme riski yok; bu nedenle de altın, gittikçe daha fazla yüksek nitelikli nakit olarak ve daha az ticari mal olarak görülüyor. Bu durum da, altın fiyatlarını düzenli olarak yükseltmektedir.

AVRUPA VE ABD'NÄ°N PAYI AZALIYOR
Yükselen pazarlardaki altın açlığının, altının fiyatının yükselmesinden de sorumlu. 1980 yılında Avrupa ve ABD'nin altın talebi, küresel talebin yüzde 70'ine tekabül ederken, ÅŸu anda bu oran ancak yüzde 20'yi buluyor.

Son 5 yıl içerisinde, geliÅŸmekte olan piyasalardaki toplam altın talebi yüzde 70'e yükseldi. Talebin yarısından fazlası Çin ve Hindistan'dan geldi. GeliÅŸmekte olan pazarlardaki artan talep ve artan birikim oranlarının, altının (özellikle Hindistan'da) geleneksel olarak güçlü çekiciliÄŸi haricinde, artan refah seviyesi ile de açıklanabilir.''

ABD dolarının bir para birimi olarak hegemonyasına yönelik eleÅŸtirilerin arttığı hatırlatılan raporda, ''Anlaşılan o ki, pek çok ulus kendisini, ABD dolarına olan köleliÄŸe benzer bağından kurtarmak istiyor. Çin, Rusya ve Hindistan, aynı zamanda da Japonya, ABD dolarındann kaçınmak için kendi para birimleriyle ya da ticari mallarıyla karşılıklı ticaret yapmak için artan bir istek gösteriyor. ABD dolarının 2/3'ünün yurt dışında bulunduÄŸu düÅŸünüldüÄŸünde, bu durum açık bir paradigma deÄŸiÅŸimi olarak ortaya çıkmaktadır'' denildi.

Merkez bankalarının da küresel altın eÄŸilimini takip ettiÄŸine iÅŸaret edilen raporda, Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre, yüzde 61,7 gibi büyük bir pay ile ABD dolarının halen tüm küresel para birimi rezervlerinin en büyüÄŸü olduÄŸu belirtiliyor. Buna karşılık avronun oranının yüzde 27,5, diÄŸer para birimleri ve altının oranının ise yüzde 12,6 olduÄŸuna iÅŸaret ediliyor.

KURUMSAL PORTFÖYLERÄ°N SADECE %0,15'i ALTIN
Erste Grup'un Emtia Analisti ve raporun yazarı Ronald Stöferle, Temmuz 2011'den itibaren altının avro cinsinden fiyatının yüzde 26 arttığına dikkati çekerek, ''Kısa vadede mevsimselliÄŸe baÄŸlı olarak, altın fiyatlarında yatay bir trend görülebilir, ancak mevsimsel olarak aÄŸustos ayında altın için güçlü dönem baÅŸlayacak. Bu nedenle, altın için önümüzdeki 12 aylık hedef 2 bin dolar iken artan ivme ile birlikte altına has döngünün sonundaki uzun vadeli hedefin en az 2 bin 300 dolar olmasını bekliyoruz'' dedi.

Stöferle, altının mükemmel performansının nedenlerinden birinin, isteÄŸe baÄŸlı olarak basılabilen kağıt paralara göre daha az bulunabilir olması olduÄŸuna iÅŸaret ederek, ''Altın çok deÄŸerli çünkü rezervlerle iliÅŸkili olarak yıllık üretimi oldukça düÅŸük. Altın rezervleri her yıl yüzde 1,15 oranında artıyor. Bunun tam tersi olarak para arzının toplam büyüklüÄŸü, bu oranın birkaç katı kadar daha fazla büyüyor'' ifadesini kullandı.

Ekonomik belirsizlik dönemlerinde güvenli bir birikim türü olarak altının çekiciliÄŸinin yükseldiÄŸini belirten Stöferle, ''Avrupa Merkez Bankası, faiz oranlarını tüm zamanların en düÅŸük seviyesine çekti ve görünüÅŸe göre faiz oranları bir süre burada kalacak. Negatif reel faiz oranları, altın için mükemmel bir ortam'' dedi.

Çin ve Hindistan'daki gelirlerin yükselmeye devam edeceÄŸini ve reel faiz oranlarının negatif ya da düÅŸük kalacağı düÅŸünüldüÄŸünde, altının bu geliÅŸmeden otomatik olarak fayda saÄŸlayacağını söyleyen Stöferle, küresel para birimi rezervlerinin paylarının deÄŸiÅŸeceÄŸini ifade ederek ÅŸunlara iÅŸaret etti:

''Çünkü geçtiÄŸimiz yılda özellikle Merkez bankaları en son 1964'te aldıkları kadar çok altın satın aldı. Toplam 6 trilyon dolar deÄŸerinde portföyden sorumlu olan 54 Merkez Bankası ile yapılan bir anketin sonuçlarına göre, görüÅŸülenlerin yüzde 71'i, altının avro krizi esnasında çok açık bir ÅŸekilde popülerlik kazandığı bildirildi.

ALTIN YOK...
Altını 'güvenli liman' olarak kabul edilmek için gerekli olan özellikleri (düÅŸük kredi ve piyasa riskleri, yüksek pazar likiditesi, düÅŸük enflasyon ve düÅŸük kur oranı riskleri) kolaylıkla karşılıyor. Herkes altın hakkında konuÅŸuyor ama altın her portföy hesabında yok.

Altın halen, kurumsal portföylerin ancak yüzde 0,15'ini oluÅŸturuyor. Benzer ÅŸekilde, altın madenciliÄŸi hisselerinde de gereÄŸinden düÅŸük deÄŸerlemeler görülüyor.''

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
İran, Türk altınıyla ne yapıyor?
‘İran bunca Türk altınıyla ne yapıyor?’ sorusunun yanıtı ..
İran Türkiye'de altın bırakmadı!
2011’de 53 milyon dolarlık altın alan İran bu yılın sadece 6 ayında 3 ...
Bankalarla kuyumcuların yastık altı kavgası
Bankaların 5 bin ton civarında tahmin edilen yastık altı altına gözünü ...
 
İran'a altın ihracatı patladı
Dış ticaret açığında azalma mayıs ayında da devam ederken, İran’a yapılan ...
Ermenilerin kayıp 5 Milyon altını bulundu
Zorunlu göçe tabi tutulan Ermeniler’in taşınmazlarının satışından elde ...
Altında 'Arap Baharı' havası
Kendini güvende hissetmek isteyen altına koştu, Arap Baharı'yla altın ...
 
Altının payına düşen artacak!
Merkez Bankası, TL munzam karşılıkların altın olarak tutulan oranının ...
Altın yükselişini sürdürüyor
Yunanistan iyimserliğinin euroyu güçlendirmesi ile altın yükselişini ikinci güne taşıdı
Ünlü emtia uzmanı uyardı: Altına yatırım yapmayın
Ünlü emtia yatırımcısı Jim Rogers, bir süre altına yatırım yapmayacağını açıkladı.
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,3797   35,0551  
       
  9,094   2.326,4900  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   Halkbank | Ziraat Bankası | Dolar | Ferit Åžahenk | Yapı Kredi | Hüsnü ÖzyeÄŸin | Ali Babacan | Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle