Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  23 Nisan 2024 Salı  
 
   
   
 
17 AÄŸustos 2012 Cuma - 17:13

Borsada yeni bir ‘yabancı’ dönemi

Yabancılar temmuz ayında İMKB’de 537 milyon dolarlık net alım yaptı.

Borsada yeni bir ‘yabancı’ dönemi

Global piyasalarda büyük bir sıkıntı olmadıkça yabancı alımlarının devam etmesi bekleniyor. Analistler yabancıların tercih ettiÄŸi ve “al” veren 9 hisse belirledi...

TÜRKÄ°YE piyasaları son aylarda yabancı yatırımcıların adeta gözdesi olmuÅŸ durumda. “Yabancılar Türkiye’ye koÅŸuyor” baÅŸlıklı finans haberimizde bu ilginin tahvil bono yönünü inceledik. Bu haberimizde ise hisse senedi piyasalarını ele alıyoruz...

Borsada da yabancıların alım ağırlıklı hareket ettiÄŸi görülüyor. Yabancılar Ä°MKB’de temmuz ayında 537 milyon, 2012 yılı başından bu yana ise 1.5 milyar dolarlık net alım yaptı. Bu tutarın 998 milyon doları düÅŸen faizlerden olumlu etkilenerek karını artıran bankacılık sektörü hisselerine yönelik. Kalan kısmın ise Türk Hava Yolları, Ülker, Emlak GYO, SinpaÅŸ GYO, Aselsan, Kardemir (D), Migros, Koza Anadolu, Enka Ä°nÅŸaat gibi büyük, bilançosu iyi ve defansif hisselerde yoÄŸunlaÅŸtığı dikkat çekiyor...

Analistler, yıl sonuna kadar kötü bir sürpriz olmadıkça yabancıların Ä°MKB’ye ilgisinin devam edeceÄŸi konusunda hemfikir. Bunun nedeni ise Türkiye’nin diÄŸer geliÅŸmekte olan ülkelere göre çok daha olumlu makro verilere sahip olması ve not artırımı beklentisi. Son dönemde diÄŸer borsalardan olumlu yönde ayrışan Ä°MKB’nin global piyasalarda sert bir düzeltme yaÅŸanmadıkça pozitif seyrini devam ettireceÄŸi düÅŸünülüyor.

“SANAYÄ° HÄ°SSELERÄ° TERCÄ°H EDÄ°LMELÄ°”

Gedik Yatırım AraÅŸtırma Uzmanı Serap Kaya, yabancıların Ä°MKB’deki konumunun ancak AB borç krizi ve/veya ABD ekonomik verilerindeki bozulmanın derinleÅŸmesi halinde deÄŸiÅŸeceÄŸini öngörüyor. Kaya, bu durumda global piyasaların, dolayısıyla Ä°MKB’nin de etkileneceÄŸine dikkat çekiyor.
Serap Kaya, Ä°MKB’de ocak-temmuz dönemindeki yabancı alımlarının hisselerde fiyatladığını düÅŸünüyor. Bu yüzden de satımdan alıma geçilen ucuz kalmış hisselere dikkat edilmesini öneriyor. Yılbaşından bu yana bankacılık endeksinin yüzde 31.2, Ä°MKB-100’ünse 26.2 yükseldiÄŸini hatırlatan Kaya, “Bu nedenle söz konusu dönemde sadece yüzde 14.7 yükselen sanayi hisselerinde alım yapılmalı. Yeni alımlarda hedef fiyatına yaklaÅŸanlar yerine fiyatı kendine özel sebeplerle gerilemiÅŸ ancak hedef potansiyeli yüksek hisseler tercih edilmeli” diyor.

NASIL SEÇÄ°YORLAR?

Analistler hem yabancıların izlenmesini hem de alımlarda dikkatli olunmasını öneriyor. Peki yabancılar hisse seçiminde nelere dikkat ediyor? Meksa Yatırım Menkul DeÄŸerler AraÅŸtırma Müdür Yardımcısı Barkın Yalçın’ın bu konudaki deÄŸerlendirmesi ÅŸöyle:
“Önce ülkenin mevcut konjonktürüne bakıyorlar. Ardından sektörü belirliyorlar. Sektör içinde de halka açıklığı, piyasa deÄŸeri, iÅŸlem hacmi yüksek, likiditesi bol ÅŸirketler öne çıkıyor. Sonrasında bu ÅŸirketlerin deÄŸerlemelerini, piyasa çarpanlarını göz önünde bulunduruyorlar. Tabii ki son kararı hisse fiyatına göre veriyorlar.”

Serap KAYA / Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı
 
“EreÄŸli’nin prim potansiyeli yüzde 35”

EreÄŸli Demir Çelik: Yılın ilk yarısında yüksek maliyetli stoklar nedeniyle olumsuz sonuçlar açıkladı. Ancak hammadde maliyetleriyle satış fiyatı arasındaki makasın açılması, karlılığını önümüzdeki dönemde olumlu etkileyecek. Erdemir, otomotiv sektörünün ihtiyaçları doÄŸrultusunda sıcak alüminyum sac üretimi için yatırım yapacak. Åžirketin pazarını, üretimi ve ithalatı daralan AB (Avrupa BirliÄŸi) ülkeleri dışına çıkarmaya çalışması önemli. Özellikle tüketimi artan Kuzey Amerika’ya yapacağı ihracat, uzun vade için ümit veriyor. ArcelorMittal’in Erdemir’deki payını azaltması ve yabancı bir yatırım bankasının ÅŸirket hisseleri için ‘sat’ önermesi, yabancıların temmuz ayında Erdemir’den 17 milyon dolarlık çıkış yapmasına neden oldu. Ancak yılın ikinci yarısında otomotiv sektörüne yönelik toparlanma beklentimize paralel olarak ÅŸirket için de pozitif görüÅŸteyiz. Tüm olumsuzlukların hisse üzerinde fiyatlandığını düÅŸünüyoruz. EreÄŸli hisselerinde 2.75 TL hedef fiyatla yüzde 35 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.

Çimsa: Yılın ilk çeyreÄŸinde net satışları geçen yılın eÅŸ dönemine göre yüzde 11.5 düÅŸerek 131.9 milyon TL olmuÅŸtu. Satışlar düÅŸmesine karşın satışların maliyeti aynı dönemde yüzde 7.8 oranında azaldı. Üretimdeki gerilemeye raÄŸmen birim satış fiyatlarındaki artış, cirodaki düÅŸüÅŸü bir miktar azalttı. Kış aylarının mevsimsel olarak durgun olması nedeniyle yurtiçi satışlarda gerileme yaÅŸandı. Yılın ikinci çeyreÄŸinde Çimsa’nın satış gelirlerinin yüzde 9.3 artarak 256 milyon, FAVÖK’ünün (faiz giderleri, amortisman giderleri, vergi öncesi kar) yüzde 12.1 artışla 256 milyon, net karının ise yüzde 4.3 artışla 45 milyon TL’ye ulaÅŸtığını tahmin ediyoruz. Yabancılar temmuz ayında hisseden hafif bir çıkış yapsa da yılbaşından bu yana 2.5 milyon dolarlık net alımdalar. Hissede 10.5 TL hedef fiyatla yüzde 30.5 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.

Trakya Cam: Saint-Gobain ile Tataristan Cumhuriyeti’nde otomotiv camı üretimi ve satışı yapmak üzere yüzde 70 payla ortak giriÅŸim sözleÅŸmesi imzaladı. Trakya Glass Bulgaria ise ikinci düz cam ve cam ev eÅŸyası hatları yatırımına ilave olarak kaplamalı cam hattı kurulması için de çalışmalara baÅŸladı. Åžirketin yatırımlarının tamamlanmasıyla toplam üretim kapasitesini 2014 yılına kadar 1.6 milyon tondan 2.5 milyona çıkarmasını bekliyoruz. 2012 yılı ilk çeyreÄŸinde inÅŸaat sektöründe mevsimselliÄŸin etkisi, küçülen otomotiv sektörü ve enerji maliyetlerinin artması ÅŸirket hisselerinin performansını olumsuz etkiledi. Bu nedenle son 3 ayda endeksin yüzde 16 altında performans gösterdi. Düz cam talebinde azalma ve maliyetler üzerindeki baskı riskler arasında. Ancak kentsel dönüÅŸüm çerçevesinde inÅŸa edilecek yapılar Trakya Cam açısından önemli bir potansiyel. Hisse için 2.81 TL hedef fiyatla yüzde 31 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.

TüpraÅŸ: 2014’ün ikinci yarısında devreye almayı planladığı 3.9 milyar TL’lik fuel oil dönüÅŸüm projesi için 2.1 milyar dolar tutarındaki kredi anlaÅŸmalarını imzaladı. Projenin tamamlanmasıyla birlikte kapasitenin artmasını ve beyaz ürün veriminin yüzde 83’e yükselmesini bekliyoruz. Öte yandan, TüpraÅŸ’ın rafineri karlılığının, yılın ikinci çeyreÄŸinden itibaren artmaya baÅŸlayan jet yakıtı ve dizel ile halen yüksek seviyelerde olan benzin marjlarıyla yükselmesini bekliyoruz. Åžirket hisseleri için 48 TL hedef fiyatla yüzde 20.3 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.

Barkın YALÇIN / Meksa Yatırım Menkul DeÄŸerler AraÅŸtırma Müdür Yardımcısı

“Turkcell’in kârı beklentilerin üzerinde”

Turkcell: Yılın ikinci çeyreÄŸinde 536 milyon TL net kar açıklayan ÅŸirketin operasyonlarında iyileÅŸme gözleniyor. Åžirket yönetimi 2012 yılı net satış hedefini yüzde 2 yükselterek 10.1-10.3 milyar TL olarak açıkladı. FAVÖK beklentisi ise 3.050-3.2 milyar TL. Turkcell’de hissedarlar arasındaki anlaÅŸmasız sürüyor. Ancak bunun sona ermesi, temettü dağıtımı veya hisse geri alım haberleri katalizör olabilir. Turkcell hisselerinde 10.60 TL hedef fiyatla yüzde 6 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.

Emlak Konut GYO: Åžirketin kentsel dönüÅŸüm projeleri ve yabancılara mülk satışından, TOKÄ°’nin arsalarına doÄŸrudan eriÅŸimi sayesinde olumlu etkileneceÄŸi düÅŸünüyoruz. Önümüzdeki dönemde faiz oranlarının gerilemesi ve yılın ikinci yarısında Emlak Konut GYO’nun satışa çıkaracağı AyazaÄŸa ve benzeri projeler ön satış gelirlerini artırabilir. Åžirketin elindeki arsaları, arsa deÄŸerinin ortalama 1.7 katı fiyata ihale etmesi de önemli. Emlak Konut GYO hisselerinde 2.70 TL hedef fiyatla yüzde 10 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.

Yapı Kredi: Yılın ikinci çeyreÄŸinde faaliyet ve karşılık giderlerinin artmasıyla beklentilerin altında 352.4 milyon TL net kar elde etti. Kredi büyümesi sektörün üzerinde olan bankanın, net faiz geliri de bir önceki döneme göre yüzde 9 arttı. Banka, yüzde 74 oranında sahip olduÄŸu Yapı Kredi Sigorta hisselerini satmak istiyor. Bu satış gerçekleÅŸtiÄŸinde özsermaye yeterlilik oranının yüzde 14.5’ten 0.80-1 puan artacağı öngörülüyor. Yapı Kredi hisselerinde 4.30 TL hedef fiyatla yüzde 6 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.

Akçansa: Yılın ikinci çeyreÄŸinde beklentilerin üzerinde 45.6 milyon TL net kar elde etti. Söz konusu dönemde satış gelirleri yüzde 10 artarak 286 milyon TL’ye ulaÅŸtı. Mart ayından sonra çimento fiyatlarının artması Akçansa’nın brüt karını olumlu etkiledi. Brüt kar marjı böylece yüzde 21.2 oldu. Akçansa, Türkiye’nin toplam çimento talep beklentisini 58 milyon tondan 55.8 milyona indirdi. Ä°hracat beklentisini de 13.5 milyon tondan 13 milyona çekti. Åžirket hisselerinde 8.4 TL hedef fiyatla yüzde 10 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.

Otokar: Beklentilerin üzerinde 30.6 milyon TL net kar açıkladı. Kar marjı yüksek savunma sanayii ürünlerinin etkisiyle karlılığını geçmiÅŸ dönemlere göre artırdı ve yıllık yüzde 11.7 FAVÖK marjı elde etti. Alacak ve stoklarının artmasıyla iÅŸletme sermayesinde artış gördüÄŸümüz ÅŸirketin finansal maliyetleri önümüzdeki dönemde artabilir. Otokar hisselerinde 38.5 TL hedef fiyatla yüzde 8 yükselme potansiyeli öngörüyoruz.

İdil Taraklı/Para dergisi

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
Yatırımcılara ''31 Aralık'' uyarısı
Hisse senetlerini ve yatırım fonu katılma belgelerini 31 Aralık'a kadar ...
385 şirketli İMKB'yi 20 hisse taşıyor
Yabancı yatırımcılar, 385 şirketin işlem gördüğü İstanbul Menkul Kıymetler ...
Simit de Ä°MKB yolunda!
Hikmet Tanrıverdi’nin Etiler Marmaris Büfe'yi halka arz etmesi birçok şirketin cesaretini arttırdı
 
İşte borsada bankaları deviren 'Asil' şirket
İMKB Serbest İşlem Platformu'nda cuma işlem görmeye başlayan şirketin değeri 24.8 milyar dolar.
İspanya, piyasaları yine sarstı
İspanya'da Valencia ve Murcia'nın ardından en büyük bölgesi Katalonya'nın ...
Fener hisseleri neden çabuk yoruldu?
Aziz Yıldırım'ın tahliye kararının ardından uçuşa geçen Fener hisseleri çabuk yoruldu
 
Not söylentisi borsayı uçurdu
Avrupa borsaları dün temkinli seyir izlerken, içeride Fitch’in Türkiye’nin ...
Borsayı Suriye değil Avrupa krizi vurdu
Suriye ile yaşanan gerginlikten etkilenmeyen borsa, Avrupa’daki borç kriziyle düştü
Fener tavan yaptı
UEFA haberiyle tavan yapan F.Bahçe hisselerinde hareketlilik devam ediyor
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,5972   34,7538  
       
  9.645,000   2.420,1300  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   Erdem Başçı | Borsa | FED | Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem Başçı | Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu | Nouriel Roubini | Faiz | Ahmet Kırman
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle