Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  29 Mart 2024 Cuma  
 
   
   
 
3 Aralık 2012 Pazartesi - 08:14

Alaton'dan Ağaoğlu'na ağır sözler: Adam öyle çapulcu ki..

Alarko Holding Kurucusu İshak Alaton, Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu'na ağır sözlerle gönderme yaptı...

Alaton dan Ağaoğlu na ağır sözler: Adam öyle çapulcu ki..

Son kitabı “Lüzumsuz Adam”ı yazdıktan sonra Alarko Holding Kurucusu Ä°shak Alaton ve saÄŸlık yatırımları yaptığı ÅŸirketi olan Alvimedica’daki ortağı Cem Bozkurt’la bir araya geldik. Anılarını konuÅŸurken Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın DoÄŸu’da fabrika yapmalarına izin vermeyip kendilerini bölgeden kovduÄŸunu anlatan Alaton, “Benim DoÄŸu’da iki yatırımım yandı. Her ikisinin kararını da üniformalı, apoletli birtakım adamlar aldı” dedi.

Siirt’te bir meyankökü fabrikası yaptınız. Asker “Köylü daÄŸa çıkamaz” dedi. Fabrikayı çalıştıramadınız. Yatırım çöpe gitti. Peki bu olayın üstüne bir daha DoÄŸu’ya gidip yatırım yapar mısınız?

Ä°shak Alaton: Evet. Siirt’te bir meyankökü fabrikamız vardı. Tüm projeyi bitirdik. Ama üretime baÅŸlayamadan yattı. Çünkü oradaki albay bize ‘DaÄŸa çıkamazsın’ dedi. Biz de Ankara’ya gidip Genelkurmay’da sondaj yaptık. Genelkurmay ilgilenmedi bile talebimizle. Bize verilen cevap çok basitti: “Yöre komutanı ne derse o olur.” Biz de ısınmadık bu yaklaşıma. Fabrikayı kapattık. Cem Bozkurt: Ama sonra DoÄŸu’ya bir yatırım daha yaptık zaten. Öcalan yakalandıktan bir gün sonra Hüsamettin Özkan bizi aradı.
GörüÅŸmek istedi. Randevu aldık. Gittik. Özkan “GüneydoÄŸu’da istediÄŸiniz araziye bakın. Biz hükümet olarak size tahsis edeceÄŸiz. GüneydoÄŸu’da sanayi hamlesini baÅŸlatıyoruz” dedi. Adıyaman’da vali iki yer gösterdi bize. Birini biz aldık. Ä°kincisini TikveÅŸli yoÄŸurtlarının asıl sahibi DoÄŸan Vardarlı kâğıt fabrikası yapmak için aldı. Sonra “2’nci Ordu Komutanımız Aytaç Yalman sizi çağırıyor” dediler. Gittik. Ben 48 saat kapısında bekledim. Ä°kinci gün akÅŸamüstü beni kabul etti. “Siz orada fabrika yapıyormuÅŸsunuz. “Kimden izin aldınız da fabrika yapıyorsunuz” dedi. Benim de yanımda 32 devlet dairesinden ÇED (Çevresel Etki DeÄŸerlendirmesi) raporu alınmış kalın bir dosya vardı. Oradaki herkesten izin almıştık. Ama Yalman “Orası son derece sakıncalı bir yer. O fabrikaları taşıyın oradan” dedi. Ertesi gün DoÄŸan Vardarlı kendisi için yaptırdığı kâğıt fabrikasının içinde kalp krizi geçirip öldü. (O yıllarda Vardarlı’nın ölümü ekonomik krize baÄŸlanmıştı) Ä°shak Bey’e durumu anlattık. “Olur böyle ÅŸeyler. Üstüne bir bardak su içip fabrikayı unutalım” dedi.

Ä°shak Alaton: Senin anlayacağın biz yatırım yapmak istedik. Ama General Aytaç Yalman bizi oradan kovdu. Kovmasının gerisinde “GüneydoÄŸu’ya herhangi bir yatırım istemiyorum” dedi. Biz sitrik asit üretecektik. Sen hâlâ soruyorsun. “GüneydoÄŸu’da bu problem neden hallolmuyor?” diye. Bugünkü askeri zihniyet inÅŸallah deÄŸiÅŸmiÅŸtir. Ama o günün tutumu buydu. Benim meyankökü fabrikam da bu yatırım da yarım bırakıldı. Her ikisinin de kararını üniformalı, apoletli birtakım adamlar aldı. Bu insanlarda yörenin insanına açık bir düÅŸmanlık var. Bırak sevgi saygıyı... Onlara açık düÅŸmanlık var. Onların fakirliklerinden yana alınan kararlar var. Ä°nÅŸallah bundan sonra yaÅŸanmaz. Büyükanıt size ÅŸahsen ‘TESEV’in yönetimine askerler girsin’ talebiyle gelmiÅŸ. Siz talebi TESEV yönetimine açmamışsınız. Ya Büyükanıt ısrarcı olsaydı? Bu isteÄŸi yönetim kurulunda konuÅŸmamayı tecih ettim. Çünkü bakarsın birileri çıkar der ki: “Ä°shak Bey dalaÅŸmayalım askerle, alalım yönetime.” O zaman ben bırakırdım TESEV’i. Bunun hem teklifini götürmedim hem de devamlılık tanımadım. Kestim. Tekrar davet etseydi Büyükanıt’a “Askerin karışmasını istemiyoruz” derdim.

GÜLEN’Ä°N KALBÄ°NE ‘ÖZ’ TEDAVÄ°

Fethullah Gülen’in etrafında dinde birleÅŸen bir cemaat var. Siz yakınlığı hangi çerçevede kurdunuz? Farklı dinler olduÄŸu için din üzerine kurulmadığı aÅŸikâr. EÄŸitim var ama adamla 90’lı yıllarda bir araya geldiÄŸimde çok okuyan bir adam olduÄŸunu anladım. Åžaşırdığım ÅŸeyler oldu. Kant okumuÅŸ. Ä°bni Sina’yı tanıyor. KonuÅŸmalarımız daha çok felsefi. Beni öteki olarak görmeyen nadir adamlardan biri Fethullah Gülen’dir. Beni çok yakını bir kardeÅŸi olarak görüyordu. Ben bunu hissediyordum. Hem kendisi dinle baÄŸlantılı görünüyor ama daha evrensel bakıyor. Bu mutluluk verici çünkü rahat konuÅŸabiliyorum. Bende de hiçbir fren yok onunla konuÅŸurken. Mustafa Öz ile kalbinin tedavisi için yanına gitmiÅŸsiniz. Mustafa Öz ile gittik. Öz “Kalbinden kontrol edilmen lazım. Bunu da Amerika’da çok daha iyi yaparlar. Sen orada oÄŸlumu görmeye çalış” dedi. Sonra baÅŸarılı oldu bu tedavi usulleri.

HAVAALANINA CENGÄ°Z'LE GÄ°REBÄ°LÄ°RÄ°Z

AHL ihaleye çıktığında iki kez ihale iptal oldu. Size ‘Yahudi olduÄŸun için” dediler. Åžimdi üçüncü havalimanı var. Girecek misiniz ihaleye?

Evet girmeyi düÅŸünüyoruz. Ama daha ÅŸartname yok. Çevresel hikâyeler de var. Bunların içinde yara almak istemediÄŸimiz için ÅŸu an uzak duruyoruz. Evet ama sorum tam olarak ÅŸu: AHL’de yaÅŸanan ihale iptalleri yine olur mu? Olmaması lazım ama baÅŸka tedbir alıyoruz. Bir ortakla gireceÄŸiz. Ortaklar bazen 2-3 de olabiliyor. Yurtdışından da yurtiçinde de ortağımız olacak. Meram Enerji’den ortağımız Mehmet Cengiz ile ortak olabiliriz.

ADAM ÖYLE ÇAPACUL KÄ° 'KRALIM' DEDÄ°

AÄŸaoÄŸlu’na dava açacağız dediniz. Açtınız mı?

Hayır. AÄŸaoÄŸlu’na arazinin yüzde 66’sını sattılar. Ama adam çıktı demeç verdi. “Ben Alarko’ya nakit ödedim ve hepsini aldım” dedi. Ondan sonra borsa bize sordu. ‘Oranın yüzde 33’ünü sattınız. Ne zaman sattınız. Neden açıklamadınız?’ Biz de dedik ki, öyle bir satış falan olmadı. Biz herhangi bir haber de çıkartmadık. AÄŸaoÄŸlu öyle açıkladı Åžimdi ne olacak peki? O yüzde 66’sına biz yüzde 33’üne sahibiz. Proje yapacağım diyor. Åžimdi bak Ali AÄŸaoÄŸlu’na geçersek bu konuÅŸmamızın kalitesi birdenbire düÅŸer. BoÅŸver. Bilmiyorum ne olacak. Adam öyle çapaçul ki bunu yapınca çıkıp ‘BoÄŸazın kralı benim’ dedi. Åžimdi biz böyle bir adamla nasıl yan yana geliriz yahu?

BÄ°Z GÜLEN’E DESTEK VERDÄ°K

Fethullah Gülen Alarko’ya, Ortaköy ofisinize ziyarete gelmiÅŸ. Ben ÅŸaşırdım. Neden geldi?

Fethullah Gülen Üzeyir Bey ile 1990’lı yıllarda tanışmış. Ä°lk temas onunla olmuÅŸ ve Üzeyir Beyi ziyaret etmeye geldi. Bir cumartesiydi. Üzeyir “Sen de bulun. Tanı bu insanı” dedi. Ben de çok duyuyordum ve istiyordum tanımayı. “Dinler Arası Diyalog” mesaj çok önemliydi. Orada baÅŸladı dostluk. Sonra okullar... Okullara açık destek verdik biz. Moskova’da arsasını belediyeden bedava tahsis etti. Maddi destek istedi mi hiç sizden? Hayır. Bizden hiçbir zaman maddi destek istenmedi. Böyle bir ÅŸey akıllarından bile geçmedi. Ama iliÅŸkiler bakımından oldu. Bir Moskova’da bizden iliÅŸki yardımı istendi. Ä°kincisi de Amerika’da istendi. Çünkü biliyorlar ki Amerika’da Üzeyir’in de benim de dostlarımız çok. Biz de onlara okul olayında, özellikle Texas’ta yardım ettik.

AyÅŸegül Akyarlı Güven/Habertürk

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
Ülker Grubu önemli bir markayı daha aldı
Yurtiçinde ve yurtdışında, birçok büyük şirketi satın alan Ülker Grubu, ...
Türk CEO'lar maaşta ABD'lileri solladı
Avrupa ve ABD'de yaşanan krizle Batılı CEO'lar bonuslarını kaybederken ...
Sosyetik etçiye haraç tuzağı
Doğuş Grubu'nun ortağı olduğu sosyetik et restoranı Nusr-et'in sahibi ...
 
Koç: İDO olmadı otoyolları istiyoruz
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, "İDO’ya teklif verdik ama olmadı, ...
Eczacıbaşı'ndan sosyal patlama uyarısı
Bülent Eczacıbaşı, zengin ile fakir arasındaki uçurumun büyümesinin Türkiye'deki ...
44 milyar $'lık sihirbaz parasını nereye yatırıyor?
CNBC, dünyanın en zengin üçüncü ismi olan Warren Buffett'ın yatırım yaptığı ...
 
Utanmaz işadamı: Yalıda dansözlü kutlama
Hattat’ın Çinli Harbin’le 250 milyon dolarlık yatırım ortaklığı anlaşmasında, ...
Ãœmit Boyner: BaÅŸbakan'dan korkmuyorum
Hükümet ile ters düştüğü noktalarda Başbakan Erdoğan'ın hedefinde olan ...
TÜSİAD: Bizi darbeci göstermek istiyorlar
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, terörle mücadele ve Kürt sorununun çözümü ...
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,3768   35,0120  
       
  9,080   2.324,1400  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   altın | Akbank | Hayati Yazıcı | ABD | Borsa | komisyon | Ali Babacan | Ãœmit Boyner
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle