Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  28 Mart 2024 Perşembe  
 
   
   
 
14 Temmuz 2012 Cumartesi - 14:30

100 Milyon Dolar kaç gofret eder, anlayamadım!

ÜLKER, Boydak Ailesi ile ortak olduğu Family Finans'ı satmıştı. Yeni bir banka alma planları olmadığını belirten Ülker..

100 Milyon Dolar kaç gofret eder, anlayamadım!

Ana faaliyet alanında yeni bir ortaklığa imza attıklarını söyleyen Yıldız Holding Başkanı Murat Ülker, 'Mürekkebi bile kurudu ama halka açık bir şirket, önce onların açıklaması gerekiyor' dedi. Holdingi halka açma çalışmalarına da başladıklarını belirten Ülker, 'Ablam ve benim hisselerimi yeni kurduğumuz bir şirkete aktardık. 5 yıl içinde borsa için hazır oluruz' bilgisini verdi

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, iş konusunda konuşmayı sevmiyor. Sosyal sorumluluk ve sanata yaptığı yatırımları anlatmayı tercih eden Murat Ülker'le Nevşehir'deki 'Çocuklar İçin Futbol' kampanyası kapsamında açılan futbol okulunu ziyaretinde bir araya geldik. Ziyaret öncesi sohbet ettiğimiz Murat Ülker, gazetecilerin her sorusuna yanıt verdi.

Ülker'e ilk sorumuz 'Yeni satın alma var mı?' oldu. Ülker, 'Yıldız Holding olarak yurtdışında da, yurtiçinde de görüştüğümüz şirketler var, anlaştığımız şirketler de var. Yabancı bir şirketle ortaklık için anlaştık. Ancak şirket halka açık, açıklama için onların onayını bekliyoruz. Sizinle buluşmadan önce yeni ortağımızı aradım ancak açıklama yapmama izin vermedi. Bu yeni girişim, Yıldız Holding'in mevcut faaliyet alanı içinde bir ortaklık olacak... Bir joint venture' dedi.

Ülker, sektör, rakamsal büyüklük ve şirketin yerli mi yabancı mı olduğu konusunda bilgi vermedi.

AĞZIMIZDA LOKMA VAR

Konu satın alma olunca Murat Ülker'e 'Türkiye'nin iki büyük perakende zinciri Migros ve Carrefour satış sürecinde, ilgileniyor musunuz?' sorusu soruldu.

Ülker, 'Birincisi önce bu şirketlerin satılık olması lazım. İkincisi, ağzımızda lokma var, daha Şok'u tam olarak hazmedemedik' yanıtını verdi. Migros bünyesindeki Şok Marketleri, Yıldız Holding'in iştirakleri Gözde Girişim ve Bizim Toptan 600 milyon liraya satın almıştı. Yapılan açıklamada, Şok'un yeni ortaklık yapısında Gözde Girişim'in yüzde 39, Bizim Toptan'ın yüzde 10, Turkish Retail Investments BV'nin yüzde 50 ve diğer hissedarların yüzde 1 payı bulunacağı açıklanmıştı.

100 MİLYON $ KAÇ GOFRET EDER?

ÜLKER, Boydak Ailesi ile ortak olduğu Family Finans'ı satmıştı. Yeni bir banka alma planları olmadığını belirten Ülker, bankacılığın farklı bir sektör olduğunu şu sözlerle açıkladı: 'Biz 25 kuruşa sakız, gofret satıyoruz. Bankada ise 100 milyon dolarımız var nasıl satsak diye hesaplar yapıyor. 100 milyon kaç gofret eder... Anlayamadım...'

Grubun yaptığı son alımlardan biri de eski Galatasaray Başkanı Faruk Süren'in sahibi olduğu Makine Takım. Şirket Makine Takım'ın yüzde 30.5'i için mayıs ayında 15.3 milyon dolar ödedi. Murat Ülker, güzel bir iş ve 50 milyon liralık bir hacmi olduğunu söyledi. Süren'in şirketi kolay satıp satmadığına yönelik bir soruya ise Murat Ülker, 'Zor satandan almayız' yanıtını verdi.

HALKA ARZA HAZIRLANIYORUZ

YILDIZ Holding'in halka arzedilip edilmeyeceğine yönelik soruya Ülker, yavaştan çalışmalara başladıkları yanıtını verdi. Kendisinin ve ablasının (Ahsen Özokur) şirketlerde ana ortak olduğunu kaydeden Murat Ülker, 2 aile şirketi kurulduğunu daha kurumsal hale gelmek için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Kökler Holding'in bu amaçla mı kuruldu sorusuna ise Ülker, 'İki şirket kuruldu; Kökler Yatırım Holding ve Üs Holding... 5 yıl içinde bu halka arz tamamlanabilir' yanıtını verdi.

KİMSE BENDEN ŞİRKET ALMAYA YANAŞMIYOR!

Yıldız Holding, son birkaç yıldır yaptığı satın almalarla gündeme geliyor. Ülker'e 'Hiç şirket sattınız mı?' diye sorduk. Diyalog şöyle sürdü:
l Benden kimse şirket almaz.
l Neden?
l 'Tuzu kuru fiyat vermez' derler ve benden uzak dururlar. Bu arada şirket tabii ki sattık. Mesela Tire Kutsan? EBİTDA çarpı 18 ile sattık... (EBITDA: Vergi, faiz ve amortisman öncesi kar. Genelde satış fiyatının düşük ya da yüksek olup olmadığı EBITDA'nın kaç katına satıldığı ile değerlenir.)
l Satış iyi görünüyor.
l Ama şirketin EBITDA'sı düşüktü. Bir de Family Finans'ı sattık. Ama orada asıl işi yapan Mustafa Boydak (Family Finans'ın diğer ortağı) idi.

Bakkal gezerek rekor kırıyor

MURAT Ülker, işle ilgili yaptığı açıklamaların yanı sıra kolundaki bileklik de ilgi odağı oldu. Apple ile Nike'ın birlikte geliştirdiği bu bileklik sayesinde telefonunuz size ne kadar adım attığınızı, kaç kalori harcadığınızı gösteriyor. Ülker, 'Bugün aşağı yukarı bin adım atmışım. Bu yeterli değil. Bir aydır kullanıyorum en çok 15 bin adım atmışım. Rekorları bakkal gezmelerinde kırıyorum. Tekneye bindiğim zaman ise su almasın diye çıkarıyorum' dedi.

Yol yapımı varsa otoyol ihalesine girmek istemeyiz

YILDIZ Holding'in yeni faaliyet alanlarına iştiraki Gözde Girişim üzerinden girdiğini belirten Ülker, bir konsorsiyumla teklif vermeyi değerlendirdiği otoyol ve köprülerin özelleştirme ihalesi konusunda 'otoyol yapımı'nın ihale şartnamesine dahil edilip edilmeyeceğinin belirleyici olabileceğini ifade etti. Ülker, 'İhaleye yol yapımı inşaat şartı konulup konulmayacağı önemli. Otoyol yapımını cepteki parayla yapamayız. Böyle bir durumda finansman modeli sorun yaratabilir' diye konuştu.
Gözde Girişim, Koç Holding ve merkezi Malezyalı UEM Group Berhad ile otoyollar ve köprülerin özelleştirilmesi ihalesine yönelik ortak girişim grubu kurulmasına yönelik mutabakat sözleşmesi imzalamıştı. Köprü ve otoyol ihalesinde ön yeterlilik son başvuru tarihi 3 Eylül'e, son teklif verme tarihi ise 31 Ekim'e uzatılmıştı.

'Hacı amcam, hoca babam'

ÜLKER iki ilginç anısını da paylaştı. İlki Boğaziçi Üniversitesi'nde okurken. 'Master yapmadım ama Boğaziçi'nde master derslerine giriyordum. Bir gün öğretmenlerden biri 'Madem derslere giriyorsun sınavlara da gir' dedi. Dersleri iyi takip ettiğim için sınavlarda yüksek not alıyordum. Profesörlerden birinin dış ticaret şirketi varmış. Bana iş teklif etti. Ülker şirketinde yarım gün çalıştığımı söylediğimde, 'Hacı hocalarla ne işin var gel burada çalış' dedi. Ben de nasıl bırakayım 'hacı amcam hoca babam' yanıtını verdim.'

İstanbul Pendik'teki marinayla ilgili bir soru üzerine de Ülker, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç ile arasında geçen şu diyaloğu anlattı: 'Rahmi Koç beni gördüğünde 'Marina'yı niye yaptın' diye soruyor. Ben de 'Oldu yaptık bir kere' diyorum.'

Şeriatın kestiği parmak acımaz

FENERBAHÇELİ Murat Ülker'e şike kararı da soruldu. Özellikle 'Yargı, Fenerbahçeli yöneticiler için şike ve örgüt hakkında hapis kararı verdi' deyince Ülker 'Henüz Yargıtay onamadı' yanıtını verdi. Şeriatın kestiği parmağın acımayacağını söyleyen Ülker, herşeyin unutulup mahkemenin yazdığı kararın akıllarda kaldığını anlattı. Beni mahkemeye verseler kendime sabır diliyorum' diyen Ülker şikenin konuşuluyor olmasının bile işlerini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Arabayı satınca fırçayı yemiş...

FUTBOL kampı ziyareti sırasında Murat Ülker, kısa bir süre önce kaybettiği babasıyla ilgili bir anısını da paylaştı: 1980'li yıllardı, babamın bir Mercedes'i vardı, eskimişti. Habersiz sattım ki yenisini alalım. Babamın bir arkadaşı aldı, babam arabasını arkadaşında görünce sattığımı anladı. 'Git arabamı geri getir' dedi. Üste para verip arabayı alıp getirdim. Murat Ülker, o yıllarda ucuz oluyor diye, Avrupa'da test sürüşlerinde kullanılan ve sonra satışa çıkarılan otomobilleri satın alıyormuş. 'Oldukça ucuz oluyordu, bir keresinde Mercedes'ten bir araç almıştım, gümrük izin vermedi, sıfır kilometre olması gerekiyormuş. Fabrikaya yazı yazdım, 150 dolar ödeyip takograf arızası dediler. Aracın kilometresini sıfırladılar, Türkiye'ye getirdim.

Esin Gedik/Akşam

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü işadamı sigortacılığı bıraktı tarima el attı
İsviçre Sigorta'yı Ergo'ya satarak sigortacılıktan çıkan Avrupa Holding ...
Faizsiz bankacılıkta spekülasyon yok
Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk, sektörün önündeki engellere ...
'Altın mevduat ithalatı azaltır'
Altınbaş Holding'in patronu İmam Altınbaş, yurtdışında şirket satın almayı ...
 
Bülent Eczacıbaşı neden orkestra şefi olmuş?
40’ıncı yaşını kutlayan İKSV’nin yönetim kurulu başkanı Bülent Ezcacıbaşı'nın ilginç sanatçı tarafı
En ‘niş’ holding: İşte son yatırımı
Fransız Beneteau teknelerinin dünyada en çok satış yapan temsilcisi olan ...
Resmi nikah insanı üçkağıtçı yapıyor!
Bir dönem Spor Bakanlığı da yapan, Trabzonspor eski başkanı Mehmet Ali ...
 
Ünlü bankacı: Evimiz holding gibi, CEO ise annem
MAYA ve TİSVA’nın verdiği mikro kredilerle başarılı işler kuran kadınlar, ...
Konutta artık yüksek prim olmaz
Türk girişimci neredeyse ortada proje bırakmıyor.Akıllıyız, ekmeğimizi kimseye bırakmayız” diyor.
Ziya Akkurt şimdi ne yapacak?
AKBANK’ın eski Genel Müdürü Ziya Akkurt, neler yapmayı planlıyor?
 
 
   PİYASALAR     
       
  32,3165   35,0968  
       
  9,049   2.299,2500  
   GÜNÜN MANŞETLERİ     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Buluşmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 Perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • Eğitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk Eğitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eğitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel Yöneticiliği Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliğine sahip Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel Yöneticiliği...
   İŞTE KULİS     
   YAZARLAR     
Ali Ağaoğlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“İspanya yardım için ne zaman başvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LİSTESİ     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonular gster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | İş dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERİ   Finans | Yaşam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VİDEO GALERİ   Finans | Gündem | Borsa | Yaşam | Yatırım | Ekonomi
ETİKETLER   Erdem Başçı | Halkbank | Türkiye | Banka | ABD | Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı | Rekabet Kurulu | Hüsnü Özyeğin
İŞTE FİNANS   Tüm Haberler | Gazeteler | Giriş sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | İletişim | Reklam | Sitene ekle