Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  19 Nisan 2024 Cuma  
 
   
   
 
13 Nisan 2012 Cuma - 07:40

28 Şubat operasyonu Bir'den başladı

Yargı, siyaseti ve toplumu topyekûn hedef alan 28 Şubat postmodern darbesiyle ilgili soruşturmada düğmeye bastı.

28 Şubat operasyonu Bir den başladı

Yargı, siyaseti ve toplumu topyekûn hedef alan 28 Åžubat postmodern darbesiyle ilgili soruÅŸturmada düÄŸmeye bastı. Dün, 5 ilde gerçekleÅŸtirilen operasyonlarda, dönemin Genelkurmay 2. BaÅŸkanı Çevik Bir'in de aralarında olduÄŸu 29 emekli asker gözaltına alındı. Söz konusu isimler, 28 Åžubat sürecinin yönetilmesinde rol üstlenen Özel Kuvvetler ile Psikolojik Harekât Daire BaÅŸkanlığı'nda görev yapmıştı.

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı tarafından yürütülen 28 Åžubat süreci soruÅŸturması kapsamında, postmodern darbenin sembol ismi Çevik Bir ve ekibine dün operasyon yapıldı. BaÅŸsavcı vekilleri Mustafa Bilgili ile Kemal Çetin'in talimatıyla 5 ilde gerçekleÅŸtirilen operasyonlarda 28 Åžubat'ın kudretli paÅŸası, dönemin Genelkurmay 2. BaÅŸkanı emekli Org. Çevik Bir'in de aralarında bulunduÄŸu 29 emekli asker gözaltına alındı. Haklarında gözaltı kararı çıkartılan iki ÅŸüpheli ise adreslerinde bulunamadı.

Mahkeme kararına dayanılarak hazırlanan arama ve gözaltı müzekkeresinde, zanlılar hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teÅŸebbüs etmek" suçlaması yer aldı. Gözaltına alınanların büyük çoÄŸunluÄŸunun 28 Åžubat sürecinde Genelkurmay Karargâhı, Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Psikolojik Harekât Daire BaÅŸkanlığı'nda görev yapan isimlerden oluÅŸması dikkat çekti. Åžüphelilerin, Refah-Yol (RP-DYP) hükümetinin iktidardan uzaklaÅŸtırıldığı 28 Åžubat sürecinin baÅŸlatılması ve yönetilmesinde önemli rol üstlenen çekirdek kadro olduÄŸu, sonrasında Batı Çalışma Grubu'na (BÇG) kaynaklık ettikleri belirtiliyor.

28 Åžubat soruÅŸturmasını yaklaşık 6 aydır sürdüren Özel Yetkili Ankara Cumhiriyet BaÅŸsavcılığı, operasyon düÄŸmesine dün sabaha karşı bastı. Ankara, Ä°stanbul, Çanakkale, NiÄŸde ve EskiÅŸehir'deki Terörle Mücadele ÅŸubelerine yazı yazan Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, arama ve gözaltı talimatı verdi. Bunun üzerine Terörle Mücadele (TEM) Åžubesi ekipleri, sabah saat 08.00'de 5 ilde eÅŸzamanlı operasyon baÅŸlattı. Operasyonun Ankara ayağında emekli TuÄŸgeneral Abdullah Kılıçarslan'ın aralarında bulunduÄŸu 17 kiÅŸinin evinde arama yapıldı. Aramalar sırasında zaman zaman tartışmalar yaÅŸanırken, operasyona tepki gösteren Kılıçarslan'ın tansiyonu yükseldi. Bunun üzerine eve ambulans ve saÄŸlık ekibi çaÄŸrıldı. Aramaların ardından 17 emekli asker, bulundukları adreslerde gözaltına alındı.

Gözaltı listesinin başında bulunan emekli TuÄŸgeneral Abdullah Kılıçarslan, Süleymaniye'de Türk askerinin başına çuval geçirilmesi olayı sırasında Özel Kuvvetler komutan yardımcısıydı. Ankara'da gözaltına alınan askerler ÅŸunlar: Abdullah Kılıçarslan-Emekli TuÄŸgeneral, Hüsnü DaÄŸ-Emekli Kurmay Albay, Arslan DaÅŸtan-Emekli Kurmay Albay, OÄŸuz KalelioÄŸlu-Emekli Kurmay Albay, Sezai KürÅŸat Ökte-Emekli Kurmay Albay, Ahmet Nazmi Solmaz-Emekli Kurmay Albay, Mustafa Kemal Savcı-Emekli Albay, Ä°brahim Selman Yazıcı-Emekli Kıdemli Albay, Ziya Batur-Emekli Albay, RuÅŸen Bozkurt-Emekli Albay, Ahmet Aka-Emekli Binbaşı, Mehmet Åžinasi Çalış-Emekli Albay, Abdurrahman Yavuz GürcüoÄŸlu-Emekli Albay, Ä°srafil Aydın-Emekli Albay, Yahya Cem Özarslan-Emekli Albay, Serdar Çelebi-Emekli Kıdemli Albay, Hamza Özaltun-Emekli BaÅŸçavuÅŸ. Ayrıca Çanakkale'de Emekli Astsubay Ahmet Tarık Yelkenci, NiÄŸde'de emekli Tümgeneral Ümit Åžahintürk ve EskiÅŸehir'de emekli Albay Alican Türk gözaltına alındı.

Aynı saatlerde Ä°stanbul'da ise emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli TuÄŸgeneral Ä°dris Koralp, emekli TuÄŸg. Ünal Akbulut, emekli Albay Yüksel Sönmez, emekli Binbaşı Salih EryiÄŸit, emekli Yüzbaşı Mustafa Babacan, emekli BaÅŸçavuÅŸ Necdet Batıran, emekli Yüzbaşı Orhan NalcıoÄŸlu, emekli Pilot Albay Aydın KaraÅŸahin gözaltına alındı. Arama kararlarında Ä°stanbul'da olduÄŸu belirtilen emekli Albay Eser Åžahan ve emekli Albay Cengiz Çetinkaya, yurtdışında oldukları için gözaltına alınamadı. Çevik Bir'in, BeÅŸiktaÅŸ Yıldız Posta Caddesi, Ä°zzettin Çalışlar Sokak üzerindeki evine gelen polisler, gözaltı kararını bildirdi ve arama yaptı. Polis, emekli TuÄŸgeneral Ä°dris Koraalp'i Bakırköy YeÅŸilyurt'taki evinde, emekli TuÄŸgeneral Ünal Akbulut'u ise ÅžiÅŸli'de gözaltına aldı. Akbulut, Balyoz darbe planı iddiasıyla yürütülen soruÅŸturma kapsamında daha önce gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı. 28 Åžubat soruÅŸturması Kasım 2011'de baÅŸladı. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili'nin yürüttüÄŸü soruÅŸturmanın gerekçesini, "Refah Partisi ve DoÄŸru Yol Partisi'nin 1996-97 sürecinde oluÅŸturduÄŸu Refah-Yol hükümetinin görev yapmasını engellemek ve darbe yapmaya teÅŸebbüs" oluÅŸturuyor.

Savcılık, 2 kiÅŸiye Yarına kadar süre verdi

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, haklarında gözaltı kararı olan 31 ÅŸüpheliden 2'sinin yurtdışında olduÄŸunu belirtti. BaÅŸsavcılığın konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, bunlarla ilgili resmî yazışmaların devam ettiÄŸi, en geç yarına kadar getirilmeleri için çalışmaların sürdüÄŸü bildirildi.

Açıklamada, operasyonun ayrıntıları da anlatıldı. "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teÅŸebbüs etmek" suçundan 11 Nisan'da Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden arama kararı alındığı, bu doÄŸrultuda dün saat 08.00 itibarıyla Ankara'da 17, Ä°stanbul'da 11, NiÄŸde, Çanakkale ve EskiÅŸehir'de 1'er olmak üzere toplam 31 ayrı adreste arama yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, "SoruÅŸturma aynı hassasiyetle sürdürülmektedir." denildi.
Zaman

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
Gözaltılar iş dünyasında deprem yarattı
Türkiye tarihine postmodern darbe olarak yazılan 28 Şubat'la ilgili başlatılan ...
Melek yüzlü sahtekar, ünlü onkologu fena çarptı
Fon yatırımı vaadiyle piyasadan 10 milyon dolar toplayıp kayıplara karışan ...
12 Eylül darbesinde Hazine'deki 170 ton altın kayboldu
Demokrasiyi yaralayan, milyonlarca insanı mağdur eden darbeler, ekonomiye de büyük zarar veriyor.
 
Gaziantepspor başkanı tutuklandı
Kulüp Başkanı İbrahim Kızıl ile Asbaşkan Mehmet Kızıl'ın da yer aldığı 15 kişi tutuklandı.
Otomatik vitesli araçlar için özel ehliyet
Otomatik vitese özel ehliyet geliyor.
ATM dolandırıcılğında son nokta
Bir bankanın ATM'sine yerleştirdikleri özel sistemle müşterilerin kredi ...
 
Yaz saati bir hafta öne alınıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Nisan'da yapılacak üniversite sınavında ...
'Cesurlar bir kere, korkaklar her gün ..
Aziz Yıldırım'dan gazetecilere, "Cesurlar bir kere ölür, korkaklar her ...
Şişme bebeğin en büyük müşterisiyiz
Reuters haber ajansı, 14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde şişme bebek ticareti ...
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,5869   34,7287  
       
  9.525,000   2.498,5200  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   Sberbank | Türkiye | Borsa | Fikret Ä°nan | HSBC | Standard Chartered | komisyon | Fatih Terim
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle