Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  25 Ekim 2026 Pazar  
 
   
   
 
12 Mayıs 2012 Cumartesi - 08:43

Bu kadar parayı bir genç batırdı: 2 Milyar Dolar

ABD'li JP Morgan Chase'nin 'Londra Balinası' lakaplı çalışanı yanlış pozisyon alınca tek bir işlemde bankasını 2 milyar dolar zarara uğrattı

Bu kadar parayı bir genç batırdı: 2 Milyar Dolar

ABD'nin en büyük bankalarından JP Morgan Chase, borçlanma kağıtlarının temerrüte karşı sigorta maliyeti olarak sunulan CDS'lerde (Credit Default Swap) aldığı büyük pozisyonlar yüzünden son 6 haftada 2 milyar dolar kaybetti.

Söz konusu pozisyonların alınmasında ismi ön plana çıkan kişi ise bankanın 'Londra Balinası' lakaplı simsarı (trader) Bruno Michel Iksil. Fransa doğumlu olan Iksil, krizin ardından piyasaların düzelmeye başladığı ve faizlerin düşmesiyle kredi kanallarının daha da açılacağı öngörüsüyle hareket ederek nisan ayından bu yana en az 100 şirketin CDS'lerinde büyük pozisyonlar aldı. Iksil'e karşı bazı hedge fonlar ve yatırımcılar ise piyasalarda iyileşmenin gecikeceği ve faizlerin yükseleceği yönünde pozisyon aldı. Son gelişmeler ışığında hedge fon şirketlerinin öngörüsü doğru çıkınca JP Morgan, 6 hafta içinde 2 milyar dolarlık bir zarar açıkladı. Bankanın hatalı yatırım stratejisiyle aldığı pozisyonlardan dolayı önümüzdeki 10 gün içinde 1 milyar dolarlık zarar daha açıklaması bekleniyor.

Dimon'dan itiraf: Çok hatalar yaptık

JP Morgan Chase CEO'su Jamie Dimon, yaptıkları hatalar yüzünden şirketin son günlerde çok büyük miktarlarda para kaybettiğini itiraf etti. Dimon, merkezi yatırım bürosunda izlenen stratejinin düşünülenden daha riskli, daha değişken ve daha az etkili olduğunu vurguladı.

Dimon, "Pekçok hata yapıldı ve yanlış kararlar alındı. Bunların hepsini de kendi kendimize yaptık. Bir kurum böyle işletilmez" dedi. Dimon, 200 milyon dolar kâr yapmayı beklerken zarar ettiklerini belirterek, zarara gerekçe olarak şirkette para yatırımı ve yönetimi ile ilgili yetkili şahısların yanlış yatırımlarını gösterdi. Bankanın bir kolu durumundaki merkezi yatırım bürosu, tek tek menkul kıymetler portföylerini korumak amacıyla (hedging) geniş kapsamlı bahislerde bulunuyor.

Zarar diğer devlere de sıçrayabilir

Geçen yıl 19 milyar dolar kâr eden JP Morgan, borsada dün yüzde 8.32 değer kaybına uğradı. Uzmanlar, ABD'nin finans merkezi Wall Street'te JP Morgan Chase gibi diğer bankaların da bu tarz yatırım hataları yapmış olabileceğini ve sektördeki zararın önümüzdeki günlerde artabileceği uyarısında bulunuyor. Öte yandan, JP Morgan yönetiminin söz konusu zarara karşın ikinci çeyrekte 4 milyar dolar kâr açıklayacağı savunuldu.

Zararın sinyalleri geçen ay geldi

5 Nisan:'LONDRA Balinası' lakaplı Bruno Michel Iksil, JP Morgan adına kredi türev kağıtlarında geniş pozisyon aldı. Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, haberi "Londra balinası borç piyasasını sallıyor" yorumu ile verdi. Söz konusu pozisyonlar, 10 trilyon dolarlık piyasada fiyat hareketlerini etkiledi.
10 Nisan: WSJ, JP Morgan simsarı Bruno Michel Iksil'in işlem yapmayı durdurduğunu açıkladı.

13 Nisan: İLK çeyrek sonuçlarını açıklayan JP Morgan CFO'su Doug Braunstein, bankanın CDS pozisyonları açısından çok rahat olduğunu belirtti. JP Morgan CEO'su James Dimon, bankaya yönelik yapılan eleştirilere karşı "Bir kaşık suda fırtına koparıyorlar" açıklamasında bulundu.
10 Mayıs: JP Morgan, türev piyasalarındaki pozisyonlar nedeniyle 2 milyar dolarlık bir kayba uğradığını açıkladı.

İLK KURBAN MORGAN DEĞİL

JP Morgan'ın 2 milyar doalrlık zararı türev piyasalarında bir ilk değil. Daha önce de benzer şekilde büyük bankalar milyarlarca dolar zarara uğramıştı. Geçtiğimiz yılın eylül ayında İsviçre'nin en büyük bankası UBS, bir çalışanının yaptığı yetkisiz alım-satım işlemleri nedeniyle 2 milyar dolar kayba uğradığını açıklamıştı. 2008 yılında ise Fransa'da Societe Generale bankası çalışanı Jerome Kerviel'ın hatalı işlemi sonucu banka 4.9 milyar euro zarar etmişti.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD bankasından rekor zarar
ABD'nin büyük bankalarından JP Morgan Chase'in, son 6 haftada 2 milyar ...
Bankalardan annelere düşük faizli, masrafsız kredi imkanı
Bankalar, Anneler Günü için hem annelere hem de hediye alacaklara fırsatlar ...
Tıklayın unuttuğunuz para var mı sorgulayın
TMSF'nin hazırladığı "Zamanaşımı Hesapları Önbildirim Sorgulama" sisteminden ...
 
IMF Başkanı böyle bir söz söyledi mi?
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, IMF Başkanı Lagarde ile ilgili şok bir söz ortaya attı
IMF Başkanı kredi notu sorusunu cevaplamadı
IMF Başkanı Christine Lagarde, Türkiye'nin kredi notu görünümün düşürülmesiyle ...
Bankaların kârı yüzde 67 arttı, takipteki alacaklar artışa geçti
BDDK bankacılık sektörünün Mart ayı kârının yıllık bazda % 12.7, bir önceki ...
 
S&P 'özür' haberlerini yalanladı!
Standard & Poor's Türkiye Bölge Müdürü Zeynep Holmes, analistlerin tecrübesizliğinin ...
Bankada unutulan para için son 6 gün
Bankalarda son 10 yılda unutulan hesaplar için hak sahipleri, 15 Mayıs'a ...
Altın ve Euro'ya seçim darbesi
Fransa ve Yunanistan seçimlerinin ardından euro zayıflarken altın, gümüş ...
 
 
   PİYASALAR     
       
  49,6918   55,7233  
       
  11.116,990   6.384,7620  
   GÜNÜN MANŞETLERİ     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Buluşmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 Perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • Eğitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk Eğitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eğitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel Yöneticiliği Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliğine sahip Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel Yöneticiliği...
   İŞTE KULİS     
   YAZARLAR     
Ali Ağaoğlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“İspanya yardım için ne zaman başvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LİSTESİ     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | İş dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERİ   Finans | Yaşam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VİDEO GALERİ   Finans | Gündem | Borsa | Yaşam | Yatırım | Ekonomi
ETİKETLER   VakıfBank | Denizbank | Garanti Bankası | Türkiye | Başbakan Erdoğan | Almanya | BDDK Başkanı Mukim Öztekin | Standard Chartered
İŞTE FİNANS   Tüm Haberler | Gazeteler | Giriş sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | İletişim | Reklam | Sitene ekle