Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  2 Kasım 2026 Pazartesi  
 
   
   
 
10 Nisan 2012 Salı - 11:51

Çalık mevzuata takılmıyor

Çalık Grubu'nun bankası Aktif Bank, sigortacı şirket değil ve 10 şirkete acentelik hizmeti veriyor

Çalık mevzuata takılmıyor

Çalık Grubu'nun geçtiğimiz yıl kurduğu ve karlı hale getirdiği Aktif Bank, şubeleşme sürecinin ötesinde bir çalışma metodu kullanıyor. Banka, kendisi şube açmak yerine, TÜrkiye'nin dört bir yanında kurulmuş olan PTT şubeleri üzerinden hizmet veriyor.

Ucuz para transferi başta olmak üzere birçok hizmeti PTT üzerinden veren Aktif Bank, yeni ve son derece başarılı bir bankacılık modeli geliştirmiş durumda.

2010 yılı sonunda 35 milyon lira kar açıklayan bankanın karı, 2011 sonu itibariyle yüzde 42.51 büyüdü ve 50 milyon 29 bin liraya kadar yükseldi.

Banka, geçtiğimiz yıl toplam aktiflerini ise yüzde 72.6 büyüterek 1.5 milyar liradan 2.55 milyar liraya çıkardı.

SİGORTA ŞİRKETİ DEĞİL, ACENTE

Bankacılık hizmetleri açısından mevzuata aykırı hiçbir durum yok. Ancak bu büyüme modeli bankanın sigorta birimine uyarlandığında, ortaya farklı bir tablo çıkıyor. Diğer sigorta şirketlerinden daha farklı şekilde çalışan Aktif Bank, sigorta şirketi olarak değil, acente olarak görev yapıyor. Banka, Axa Oyak, Güneş Sigorta, Allianz, AIG, Aviva Sigorta, Anadolu Sigorta, Ankara Sigorta, Euler Hermes, Coface Sigorta ve ICIEC'in yetkili acentesi olarak çalışıyor.

Ancak banka, kendi şubeleşme yapısı müsait olmadığı için burada da dağıtım ağı olarak PTT şubelerini kullanmaya devam ediyor.

Bu durum ise normal şartlar altında Hazine Müsteşarlığı'nın Sigorta Acenteleri Yönetmeliği'ne aykırılık içeriyor.

Banka, dağıtım kanalı olarak PTT şubelerini göstererek yaptığı satışlarda, diğer sigorta şirketlerinden aldığı acentelik yetkisini üçüncü bir kuruma devretmiş oluyor.

Oysa, Sigorta Acenteleri Yönetmeliği'nin 12. maddesi "acentelik yetkilerinin verilmesi" başlığı altında 1. fıkrasında şöyle diyor:

"Acentelik faaliyetinde bulunulacak sigorta dalları ve bu dallar kapsamında tanınacak yetkiler belirtilmek suretiyle acentelere verilecek acentelik yetkisi bizzat sigorta şirketlerince hususi bir vekaletname ile tanımlanarak usulü dairesinde tescil ve ilan ettirilir. Bu yetkiler acenteler tarafından başka acentelere veya kişilere devredilemez."

NE OLACAK?
Bu madde uyarınca, Çalık Grubu Aktif Bank'ın sigorta faaliyetleri açısından mevzuatın dışında bir adım atmış durumda. Aktif Bank'ın sigortacılık faaliyetlerine devam edebilmesi için ya bir yönetmelik değişikliği ile bu tür bayi yapılanmalarının önünün açılması gerekecek ya da Aktif Bank sigortacılık alanındaki faaliyetlerini başka bir yapı altına almak durumunda kalacak.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
 
   PİYASALAR     
       
  49,9422   55,7635  
       
  10.759,560   6.222,8960  
   GÜNÜN MANŞETLERİ     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Buluşmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 Perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • Eğitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk Eğitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eğitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel Yöneticiliği Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliğine sahip Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel Yöneticiliği...
   İŞTE KULİS     
   YAZARLAR     
Ali Ağaoğlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“İspanya yardım için ne zaman başvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LİSTESİ     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | İş dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERİ   Finans | Yaşam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VİDEO GALERİ   Finans | Gündem | Borsa | Yaşam | Yatırım | Ekonomi
ETİKETLER   bankalar | Kredi kartı | Ziraat Bankası | Denizbank | Halkbank | Barclays | Standard Chartered | UEFA
İŞTE FİNANS   Tüm Haberler | Gazeteler | Giriş sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | İletişim | Reklam | Sitene ekle