Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  24 Nisan 2024 ÇarÅŸamba  
 
   
   
 
27 Kasım 2011 Pazar - 19:00

Kendisini 'Süvari' gibi gören bankacı

İş Bankası'na 8 ay önce ''şaka günü'' 1 Nisan'da Genel Müdür olan Adnan Bali, kendisini ''Süvari'' olarak niteliyor.

Kendisini  Süvari  gibi gören bankacı

Bali, "Ä°ÅŸ Bankası'nın yerleÅŸmiÅŸ kurumsal kültürünün çizgisini takip ederek geniÅŸ ufuklara yöneltecek bir rodeo vizyonuyla yöneteceÄŸiz" dedi. Adnan Bali, kendi ifadesiyle "Bilge bir kiÅŸilik" olarak nitelendirdiÄŸi Ersin Özince'nin koltuÄŸuna 1 Nisan 2011'de oturdu ve Ä°ÅŸ Bankası'na 16'ıncı Genel Müdür oldu. "Åžaka günü" olan 1 Nisan ona uÄŸurlu geldi.

Aslında Atatürk'ün bankası Ä°ÅŸ Bankası'nı yönetmek görünürde kolay gibiydi. Zor olan, böyle 'derin' bir kuruluÅŸta iç bünyedeki farklılıkları gözeterek istikrarı saÄŸlamak ve dışarıya saÄŸlam bir duruÅŸ sergilemekti. Bir baÅŸka zorluk ise Ersin Özince'den sonra gelmenin sonuçlarını iyi deÄŸerlendirmekti. Özince'nin büyük bir kabulle sunduÄŸu koltuÄŸu, her yönüyle iyi doldurmaktı.

♦ Genel Müdürlük koltuÄŸuna artık ısındınız mı?

Kesinti diye bir ÅŸey yok bizim hayatımızda ama ısındık tabii ki. Bana, 'Ä°lk 100 gününüzü nasıl geçirdiniz' diye soruyorlar. Onlara, 'geçmiÅŸ 100 günüm nasıl geçtiyse, öyle geçti' diyorum. Aynı ÅŸey. Mesela: öyle bir devamlılık hali ki, diyelim bir konu var. Ona odaklanmazsanız, hafıza bir süre sonra onu unutuyor. Bunu yapamıyorsunuz.

♦ Bankanız, sizinle birlikte nereye koÅŸacak?

Yurt içinde ve yurt dışındaki büyümeyi eÅŸ zamanlı yürütmeyi planlıyoruz. Ä°çeride, müÅŸteriyle iç içe olmak, her zaman yanında, yakınında olmak felsefesi var. Buna 'müÅŸteriyle, firmalarla, iÅŸ alemiyle entegrasyon süreci, bütünleÅŸme süreci' diyorum. Bu süreçleri samimi yürüten öne çıkacak. Bu tabii ve samimi tarzın iÅŸ zenginliÄŸi anlamında mutlaka karşılığını bulacağını düÅŸünüyorum. Yurtdışındaki stratejimiz ise öncelikle bölgesel güç olmanın karşılığını ortaya çıkarmak. Devraldığımız varlığı Ä°ÅŸ Bankası'nın yerleÅŸmiÅŸ kurumsal kültürünün çizgisini takip ederek kısıtlı bir rodeo vizyonu yerine, geniÅŸ ufuklara yöneltecek bir süvari vizyonuyla yöneteceÄŸiz.

♦ Anadolu'ya bakışınız nedir?

Çok olumlu bakıyorum. Büyük bir potansiyel ve dinamizm var. Karşımızda sermaye bazında perakendeleÅŸen ve çoÄŸullaÅŸan bir Anadolu var. Bu Anadolu, Ä°ÅŸ Bankası'na yüklenen ticari misyonla ciddi oranda bir örtüÅŸme saÄŸlıyor. Büyük ölçüde kârlı büyüme alanları sunuyor. Hatta, bu unsur, konjonktürün müsait olmadığı dönemlerde bile banka için büyümeyi hala destekleyebilecek büyük bir potansiyel armaÄŸan ediyor.

Kriz Türkiye için fırsat

Krizde bizi Anadolu mu kurtaracak?

Kriz, Türkiye ekonomisine, Türk sermayeli kuruluÅŸlara her alanda verilmiÅŸ bir fırsattır, moladır. Biz çıtayı daha üst bir noktaya koyabilmek için ummadığımız, bizim dışımızda nedenlerle oluÅŸan bir imkan yakaladık. Bunun farkında olmalıyız. Anadolu, dediÄŸim gibi özellikle zor zamanlarımızda potansiyelini çok daha iyi gösteriyor. Krizin bizi az etkilemiÅŸ olması ve bu defa krizden büyük zarar görmüÅŸ olmamamızla yetinmemeliyiz. Bunun bir atak gerekçesi olması gerektiÄŸini düÅŸünüyorum.

Özince 'bilge', ben teknisyenim

8 aydır bu görevdesiniz. Küresel kriz var, Özince'nin izinden mi gideceksiniz?

Bu bir bayrak deÄŸiÅŸimi. Tüm ekip olarak devir aldığımız mirası büyük bir sorumlulukla taşıyacağız. Daha dinamik, daha interaktif ve yaptıklarının daha fazla fark edildiÄŸi bir Ä°ÅŸ Bankası için çalışacağız.

Özince ile aranızdaki stil farkını sorsam, ne dersiniz?

O konuda bir ÅŸey söylemek doÄŸru olmaz ama Ersin Bey'in 'bilge' tarafı daha belirgin. Günlük olayların detayındaki bazı geliÅŸmelerin, verilerin ölçülebilir iliÅŸkilerinden daha çok bunların daha da üzerinde bir ÅŸeyi var. Ben daha teknisyenim. Teknik tarafım daha ağır basıyor. Çalışıyoruz, bakıyoruz. MüthiÅŸ bir ekip var. Öyle 3-5 kiÅŸiyle deÄŸil, kolektif bir ekiple çalışıyoruz. Bir organizma gibi, kimse de farkında deÄŸil.

Ekibim yok, bankanın ekibi var

KoltuÄŸa oturunca, radikal deÄŸiÅŸiklikler gündeme geldi. Kendi ekibinizi kendiniz mi seçtiniz?

Kendi ekibim yok, Ä°ÅŸ Bankası'nın ekibi var. Hep böyle ola gelmiÅŸtir. Yeni atanan 7 genel müdür yardımcımız... Bu kiÅŸiler, bankada en kıdemsizi 20 yıldır çalışan en kıdemlisi de 25 yıldır çalışan, bu ülkenin seçkin okullarından mezun olmuÅŸ, ticari, bireysel bankacılığın her alanında farklı görevler yapmış, ÅŸube deneyimlerinden geçmiÅŸ, bugün bu bankada, baÅŸka finansal kuruluÅŸta, bürokrasi ya da endüstriyel iÅŸletmelerde her zaman çalışabilecek altyapıya sahiptirler... O bakımdan düÅŸünüldüÄŸünde yeni ekibimiz, birikim ve yetenekleriyle Ä°ÅŸ Bankası'nın ölçeÄŸine, tarihiyle ve birikimiyle ülkenin en büyük özel bankasının kendi içinden doÄŸal olarak yönetici yetiÅŸtirme geleneÄŸine uygun tarzda örneklerdir.

Elmalı'da dinleniyor, sevdiği filmleri defalarca izliyor

Kendinizi bir süvari olarak nitelendiriyorsunuz. Atınızı sürekli koÅŸtururken kendinize nasıl zaman ayıracaksınız?

Arada bir Beykoz tarafında Elmalı'ya yakın bir köydeki sığınma evime gidiyordum ama ÅŸimdi fazla gidemiyorum. 1.5 dönümlük bir arazim var orada. Ekiyorum biçiyorum. Domates, biber, patlıcan gibi sebzelerin yanında her türlü meyve aÄŸacım da var. Sayıları 60-70'e ulaÅŸtı. Gerçi göreve geldiÄŸimden bu yana orada geçirdiÄŸim gün sayısı 3-4'ü geçmedi ama yine de gidince çok rahatlıyorum ve mutlu oluyorum.

Elmalı'da doğayla buluşmanın yanında başka hobileriniz var mı?

Bol bol kitap okurum. Sinema da ilgilerim arasında. 'Aman yeni bir film geldi, ona gideyim' gibi deÄŸil de seçtiÄŸim, beÄŸendiÄŸim filmleri izliyorum. Hem de bunları defalarca seyrederim. Mesela, en son Kadir Ä°nanır ile Türkan Åžoray'ın çevirdiÄŸi "Selvi Boylum Al Yazmalım" izledim. Yabancılardan "KuÄŸu" filmini seyrettim. MüthiÅŸ bir filmdi, üç defa seyrettim. Yerli yönetmenlerden Zeki Demirkubuz'u çok beÄŸenirim. Fatih Akın'ı severim.

Rusya'da aldığımız bankayı 3 Aralıkta hizmete açıyoruz

Yurt dışında büyük bir atak var. Sofya ÅŸubesini açtınız, ÅŸimdi sırada hangileri bulunuyor?

Yurt dışı alımlarında ve ÅŸube açımında büyük ölçüde Türkiye'nin ciddi ticari iÅŸbirliÄŸi içinde bulunduÄŸu ülkelere yöneldiÄŸimiz görülüyor.'Balkanlar, Orta DoÄŸu dahil yakın coÄŸrafyamızda yer alan diÄŸer ülkeleri de izliyoruz. Almanya'daki bankamızın Fransa, Hollanda, Ä°sviçre ve son olarak da Bulgaristan'lı birlikte toplam 16 ÅŸubesi var. Londra'da, Bahreyn'de ve Erbil'de ÅŸubelerimiz var. KKTC'de en fazla ÅŸubesi olan özel banka biziz. Azerbaycan'da ÅŸube için çalışıyoruz. Åžu anda yine yurt dışı konsantrasyonumuza hizmet edecek yakın coÄŸrafyamızdaki bütün ülkelerle ilgiliyiz. Rusya'da aldığımız Closed Stock Company Bank Sofia'yının kurtele kesimi 3 Kasım'da Moskova'ya gerçekleÅŸtireceÄŸiz.

Anteplinin çalışkanlığı ODTÜ'nün disiplini

Kariyer yolculuÄŸunuzda nereden nereye geldiniz?

1963'de Gaziantep'in Islahiye ilçesinde doÄŸdum. 1986 yılında Orta DoÄŸu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Ä°dari Bilimler Fakültesi Ä°ktisat Bölümünden mezun oldum. Aynı yıl Ä°ÅŸ Bankası TeftiÅŸ Kurulu BaÅŸkanlığı'nda Stajyer MüfettiÅŸ Yardımcısı olarak göreve baÅŸladım.

Saha çalışmaları yani ÅŸube müdürlükleri olmadı mı?

Tabii ki oldu. 2002'de ÅžiÅŸli Åžubesi Müdürü, 2004 yılında ise Galata Åžubesi Müdürü olarak çalıştım. Ä°ki yıl sonra da Ersin Bey'in Genel Müdür Yardımcısı oldum. 6 yıllık sürenin ardından da Genel MüdürlüÄŸe adım attım.

Küçükken hayallerinizde bankacı olmak var mıydı?

Böyle bir hayal kurmadım. ODTÜ'ye girerken de düÅŸünmedim. 1980'ler, Turgut Özal'lı yıllardı. Serbest rekabetin en hızlı uygulamalarının hayata geçirildiÄŸi dönemdi. Teorik akademik yapıyla pratikteki uygulamalar arasında müthiÅŸ paralellikler görüyorduk. O bizim için büyük ÅŸans oldu. O sırada bankacılığa da ilgi duymaya baÅŸladım. Ä°ÅŸ Bankası'na girmek benim için hedefti. Çok çalıştım ve bunu baÅŸardım. Ä°ÅŸ Bankası'na girdikten sonraki yolculuk adeta bağımlılık gibidir. Ama bu göreve gelmeyi en baÅŸtan kurguladığımı söylersem yanlış olur.

Perihan ÇakıroÄŸlu/Bugün

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,5493   34,8483  
       
  9.722,000   2.428,6300  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   VakıfBank | Denizbank | Halkbank | Borsa | Dolar | Standard Chartered | Barclays | Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem Başçı
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle