Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  5 Ekim 2026 Pazartesi  
 
   
   
 
3 Haziran 2012 Pazar - 14:59

Milyoner Türklerin önlenemez yükselişi!

100 milyon doların üzerinde serveti bulunan 61 Amerikalı listeden düştü. Türkler İtalyanları geçti

Milyoner Türklerin önlenemez yükselişi!

Türkiye, 100 milyon dolar ve üzerinde kişisel serveti bulunan 'süper zenginler' liginde 2011'de atağa kalktı. ABD'nin 61 süper zengini listeden düşerken Türkiye 344'ü yakaladı.

ABD'li Boston Consulting Group'un (BCG) dünya genelinde yaptığı "Global Servet Araştırması", Türkiye'de 100 milyon dolar ve üzerinde kişisel serveti olanların sayısının, 2011 yılında toplamda 344'e çıktığını ortaya koydu.

TÜRKİYE 9. SIRADA

Bir yıllık dönemde 26 kişinin 100 milyon dolarlık servet ligine adım attığının belirlendiği araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye, yeni listenin 9'uncu sırasında yer aldı. Türkiye bu ligde geçen yıl bir basamak altında kaldığı İtalya'yı sollarken yerinde sayan İsviçre'ye yaklaştı. Yapılan çalışma, bankalar ve diğer kurumlar tarafından yönetilen kişisel servete göre hesaplanıyor.

İlk 15'e bakıldığında ABD'nin ilk sırayı aldığı görülüyor. Buna karşılık bölgedeki krizin etkisiyle 61 kişinin servetinin, 100 milyon doların altına düşmesi dikkat çekiyor. İlk 15'te bir önceki yıla göre eksi yazan diğer ülkeler ise Fransa ve Hollanda olarak sıralanıyor.

YÜKSELENLER; ÇİN, RUSYA, HİNDİSTAN, TÜRKİYE

Atağa kalkan ülkeler bakıldığında Çin, 100 milyon doların üzerine taşıdığı 110 yeni isimle ülkenin yaşadığı çıkışı adeta taçlandırıyor. Bu cephede gelişmekte olan ve hızlı büyüyen ülkelerden Rusya 79, Hindistan 37, Türkiye ise 26 yeni isimle adını çıkış yakalayan ülkeler arasına yazdırıyor. Öte yandan ABD'li Forbes dergisinin 25 yıldır hazırladığı zenginler listesinin 2012 yılı sıralamasında 1.226 kişinin içinde 34 Türk dolar milyarderi yer alıyor.

ASYA PASİFİK, 2016'DA AMERİKA'YI YAKALAYACAK

Rapora global olarak bakıldığında 2011'de dünyadaki zenginliğin finans piyasalarında yaşanan sıkıntılara rağmen toplam servetin, yüzde 1.9 oranında yükselişle 122.8 trilyon doları bulduğu görülüyor. Dünyanın en zenginlerinin bulunduğu bölgeyi gösteren Amerika, 38 trilyon dolarlık kişisel servetle toplamın 3'te 1'ini elinde tutarken BCG'nin gelecek tahminlerinde bölgenin 2016'ya gelindiğinde yakalayacağı büyümenin oldukça düşük kalacağı (yüzde 1.8) görüşü dikkat çekiyor.

Bölgesel olarak en hızlı büyümenin öngörüldüğü yer olan Asya Pasifik'te 23.7 trilyon dolarlık servetin, 2016 yılında 40 trilyon doları aşarak Amerika'ya oldukça yaklaşacağı öngörülüyor. Buradaki büyüme oranı ise yüzde 11.1 olarak hesaplanıyor. Şirket raporunda dünyada toplam servetin 2016'da yüzde 4.3'lük büyümeyle 151 trilyon doların üzerine çıkacağı yönünde bir tahmine imza atıyor.

Rapor; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Türkiye'nin önümüzdeki dönemde servet tarafında çıkış yapacak ülkeler olduğunu gösterirken yeni süper zenginlerin eski endüstri ülkelerinden değil, Asya, Latin Amerika ve gelişmekte olan ülkelerden geleceğini öngörüyor.

122.8 TRİLYON DOLAR

Araştırma özel yatırımcıların servet değerinin yüzde 1,9 artarak 122, 8 trilyon Dolar’a çıktığını ortaya koydu. Bu rakam yaklaşık olarak bir yıllık global ekonomik verimin iki katına denk geliyor. Dünyanın en zengin bölgesi Kuzey Amerika. Kuzey Amerika 38 trilyon Amerikan Doları kişisel servet ile yaklaşık global servetin üçte birine sahip.

Dünyada zenginlerin sayısı artıyor. Yeni süper zenginler uzun süredir Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ya da Avrupa’dan çıkmıyor. Bilakis Asya ve Latin Amerika’dan geliyor. Sadece Lüksemburg’da 2011 yılında 500 milyar euro yatırıldı. Boston Consulting Group (BCG) Global servet araştırmasına göre, Bric – ülkeleri olarak tanımlanan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’de kişisel servet oranı yüzde 18, 5 arttı. Araştırma yeni milyoner ya da milyarderlerin 2011 yılında eski endüstri ülkelerinden değil, bilakis Asya ve Latin Amerikalı olduğunu ortaya koydu. Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’da hafif bir düşüş tespit edildi.

Buna neden olarak da herşeyden önce euro krizi ve buna bağlı olarak piyasalarda oluşan güvensizlik neden olarak sunuldu. Araştırmada, Avrupa’ki borç krizinin hali hazırda bütün toplumu etkilediği ve bundan en çok İtalya ve İspanya’nın etkilendiği kaydedildi. Almanya ise diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında iyi durumda görünüyor. Kişisel servet yüzde 0,4 artarak 6,4 trilyon Amerikan dolarına ulaştı. Yaşanan dalgalanmaya rağmen servet artışı görülen diğer ülkeler İsviçre (yüzde 0,5) ve Fransa (yüzde 1,5) oldu.

Dünya çapındaki zenginliğin yaklaşık 7,8 trilyon doları Off Shore merkezlerine yatırıldı. Bu ülkeler banka gizliliği ya da vergi özgürlüğü gibi avantajlarıyla yabancı yatırımcıları kendine çekiyor. Sadece İsviçre 2,1 trilyon Dolar’ı yönetiyor. BCG raporunda Lüksemburg’da Off – Shore merkezi olarak tanımlandı. Buna göre Lüksemburg’a 0,5 trilyon (500 Milyar) Dolar yatırıldı. Bunun 360 milyar Dolar’ı Batı Avrupa, 30 milyar Dolar’ı Doğu Avrupa, 60 milyar Dolar’ı Asya – Pasifik, 10 milyar Dolar’ı Latin Amerika ve 40 milyar Dolar’ı Orta Doğu ve Afrika’dan geldi. Gerçi birçok ABD’li de her iki ülkeden varlıklarını çektiler. Ancak bu çıkışlar gelişmekte olan ülkelerdeki girişlerle telafi edildi.

BCG araştırması, bankalar ve öteki kurumlarca yönetilen sadece kişisel serveti ele alıyor. Özel yatırımcıların servetinin değeri, 2011 yılında 122, 8 trilyon Amerikan Doları tutarında olarak tespit edildi. Araştırmaya göre özel yatırımcılar böylelikle bütün insanların dünya çapında iki yıl içinde oluşturdukları kadar paraya sahipler. Sdece Kuzey Amerika toplam 38 trilyon Amerikan Doları’ servete sahip. Bununla birlikte ABD dünyanın en zengin bölgesi olarak kalıyor.

ABD böylece Avrupa’nın 2010′daki lider pozisyonununu da üstlenmiş oluyor. İkinci sırada 33,5 trilyon Dolar ile Avrupa geliyor. Tablo Güneydoğu Asya (23,7 trilyon Dolar) ile tamamlanıyor. BCG raprouna göre eski endüstri ülkelerinde sayılar sadece az bir değişime uğradı ancak buna karşın gelişmekte olan bazı ülkelerde gerçek bir zenginlik patlaması yaşandı. Bu ülkeler çift haneli büyüme oranları ile parlarken, Doğu Avrupa’da gittikçe zenginleşiyor. Doğu Avrupa’da zenginlik yüzde 14,5 oranında bir büyümeyle 1,9 trilyon Dolar’a ulaştı.

MİLYONER SAYISI ARTIYOR

“Boston Consulting Group” raporu milyonerlerin sayısının dünya çapında arttığını da gösterdi. Geçen yıl dolar ile hesaplandığında dünya çapında 12,6 milyon milyoner hane tespit edildi. 175 bini geçen yıl içinde bu sayıya eklendi ve neredeyse tamamı genç ekonomilerden geliyor. Milyonerler yoğunluğunda hafif bir düşüşe rağmen hala 5,13 milyonla ABD Japonya’nın (1,58 milyon) önünde geliyor. Çin 1,43 milyon Dolar milyoneri ile üçüncü sıraya yükseldi. İngiltere’de geçen yıl 411 bin, Almanya 345 bin, İsviçre 322 bin, İtalya’da 270 bin, Tayvan’da 246 bin, Hong Kong 212 bin ve Fransa’da 200 bin hanenin en az bir milyon Dolar servete sahip oldukları hesaplandı.

En yüksek milyoner yoğunluğu ise Singapur’da. Bu küçük ülkede bütün hanelerin yüzde 17,1′i en az bir milyon Dolar’a sahip. Benzer şekilde milyoner yoğunluğu Katar, Kuveyt, İsviçre, Hongkong ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunuyor. Ekonomik krize rağmen 100 Milyon Dolar’ın üzerinde servete sahip ”Süper zenginler” de bulunuyor.

Amerika’da 2928, İngiltere’de 1125 ve Almanya’da 807 hane tespit edildi. Türkiye’de hane sayisi 344. Çin’de bu sayı geçen yıl içerisinde yaklaşık yüzde 20 artarak 648′e çıktı. Hindistan’da da çift haneli büyüme oranları gösterdi. Zenginlerin sayısındaki artışın gelecek yıllarda özellikle ”Genç ekonomi”lerde artmaya devam edeceği kaydedildi. Global servet değerinin gelecek beş yıl içinde 150 trilyon Dolar’a yükseleceği belirtiliyor

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Geliri 550 bin dolar, Kuruş vergi vermiyor
Yıllık geliri 550 bin doları aşan Lagarde, Obama'dan bile fazla kazanıyor.
İrlanda'da mortgage krizi derinleşiyor
İrlanda Başbakanı Enda Kenny'nin ''önümüzdeki en ciddi sorun'' diye nitelediği ...
İsveç'in en büyük bankalarına Moody's şoku
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İsveç'in en büyük ...
 
Gül, Tarabya Köşkü'nün böyle izledi
Cumhurbaşkanı Gül, ziyaret sırasında Google Earth'ten Tarabya Köşkü'nü izledi
İşte dünyanın en yüksek kulesi
Dünyanın en yüksek kulesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da açıldı.
1 günde 2 milyar dolar kaybetti
Facebook’u halka açarak servetine servet kattığı günün hemen ardından ...
 
Osmanlı torununa ağır darbe
Dünyanın en zengin adamı Meksikalı Carlos Slim, bir hafta da 4.1 milyar dolar kaybetti
'Çok mağdur oldum, 1 Milyon Dolar istiyorum'
IMF eski Başkanı Strauss-Kahn, Diallo aleyhine bir milyon dolarlık tazminat davası açtı.
Vatandaşlıktan çıktı, 600 milyon dolar kâra geçti
Facebook'un kurucularından Eduardo Saverin, 600 milyon dolar ödemekten kurtulacak.
 
 
   PİYASALAR     
       
  49,1617   55,1256  
       
  12.270,180   6.575,3790  
   GÜNÜN MANŞETLERİ     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Buluşmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 Perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • Eğitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk Eğitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eğitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel Yöneticiliği Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliğine sahip Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel Yöneticiliği...
   İŞTE KULİS     
   YAZARLAR     
Ali Ağaoğlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“İspanya yardım için ne zaman başvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LİSTESİ     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | İş dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERİ   Finans | Yaşam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VİDEO GALERİ   Finans | Gündem | Borsa | Yaşam | Yatırım | Ekonomi
ETİKETLER   VakıfBank | Garanti Bankası | bankacılık | bankacılar | Avrupa Merkez Bankası | FED | Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı | Ziraat
İŞTE FİNANS   Tüm Haberler | Gazeteler | Giriş sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | İletişim | Reklam | Sitene ekle