Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  24 Ekim 2026 Cumartesi  
 
   
   
 
5 Ağustos 2012 Pazar - 10:37

Tefecilik hortladı!

İnternetten başkasının kartına yapılan ödeme yüzde 143, üçüncü şahıslara yapılan para transferi ise yüzde 325 arttı.

Tefecilik hortladı!

Prof. Dr. Korkmaz, “Banka faizleri yüksek olduğu için insanlar tefecilerden para alıyor. İnternet bankacılığındaki artışın nedeni bu” dedi

Finansmana ihtiyacı olan vatandaşın daha önce kontör bank ve kuyumculardan altın alarak borcunu çevirme yöntemine internetten borç verenler de eklendi.

Bankalar Birliği’nin internet bankacılığı verileri de durumu teyit etti. İnternet Bankacılığı verilerine göre 2009 yılıHaziran ayında internetten yapılan başkasının kartına ait borç ödeme miktarı 506 milyon lira iken, bu rakam Haziran 2012’de yüzde 143 artışla 1 milyar 230 milyon liraya yükseldi.

Para transferi şahlandı

Aynı durumpara transferi kaleminde de yaşandı. 2009’da üçüncü şahıslara yapılan para transferi adedi 6 milyon 946 binden 2012’de yüzde 146 artışla 17milyon 64 bine çıkarken, üçüncü şahıslara transfer edilen para miktarı yüzde 325 artışla 18 milyar 549 milyon liradan 78 milyar 840 milyon liraya ulaştı.

Piyasa uzmanları ve akademisyenlermevcut bankacılık sistemi içerisinde internet bankacılığının yüzde 10’larda olmasına karşın üçüncü şahısların kredi kartına ödenen paranın ve transfermiktarının yüksek olmasını tefecilerin sistemegirmesi şeklinde açıkladı.

Kullanıcı sayısı az arttı

Başkasının kartına borç ödeme miktarı ve üçüncü şahıslara yapılan para transferlerindeki artışlar yüzde 100’ün üzerinde gelişim gösterirken aynı dönemde internet bankacılığını kullanan aktif kullanıcı sayısında yüzde 60’lık artış yaşandı.

2009’da 5 milyon 592 bin 555 olan aktif kullanıcı sayısıHaziran 2012’de 8 milyon 923 bin 448 oldu.

Borç sarmalına dikkat

Akademisyenler verilerdeki artışın sadece eşe dosta yardım şeklinde açıklanamayacağını belirterek tefecilerin insanların kredi kartı borçlarını internetten ödemeye başladığının göstergesi olduğuna dikkat çekti. EkonomistUğur Civelek, internet bankacılığı kanalı ile yapılan işlemlerin toplam bankacılık işlemleri arasında yüzde 10’luk dilimin üzerine çıkmadığını kaydetti.

Civelek, “Yine de üçüncü kişilere yapılan para ve borç ödeme transferlerinde artış olması yakından izlenmesi gereken önemli bir veri olarak dikkat çekiyor. Rakamlar bize internettekomşununborcunuödemeye başladığımızı gösteriyor. Bu da borç sarmalının önlem alınmazsa giderek artabileceğine işaret ediyor” yorumunda bulundu.

Emine Açar/Bugün

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İngiltere, Turkish Bank UK'e ceza yazdı
Bankanın, 'para aklamaya karşı önlemleri' yetersiz çıktı
Fed müdahale ‘sinyallerini’ artırdı
ABD Merkez Bankası (Fed), ekonomiyi teşvik etmek için yeni adımlar atacağı ...
HSBC 2 milyar dolarlık 'utanç' tazminatı ödeyecek
HSBC CEO'su Gulliver, bankanın para aklamaya karşı önlemleri uygulamadaki ...
 
Facebook UBS'i zarar ettirdi
İsviçre bankası UBS, Facebook hisselerine yaptığı yatırım nedeniyle 356 milyon dolar zarara uğradı.
Kimonolu kadınların 6 milyar $’lık TL aşkı
Japon ev kadınları, yatırımlarında yeniden yüksek faizli Türk tahvillerini tercih etti
700 milyon TL'lik bono satacak
Ziraat Bankası, 178 gün vadeli 700 milyon lira tutarında bono ihracını ...
 
Garanti'nin karı beklentinin altında kaldı
Garanti Bankası'nın 2012 yılı 2.çeyrek konsolide olmayan net dönem karı düşük çıktı
MASAK'tan Garanti Bankası'na şok inceleme
MASAK, Garanti Bankası Lefkoşe Müdürü'nün bavulla KKTC'ye götürmek üzere ...
HSBC davalara 2 milyar dolar ayırdı
Dünyanın önde gelen bankalarından HSBC’nin vergi öncesi kârı Haziran sonu ...
 
 
   PİYASALAR     
       
  49,6918   55,7233  
       
  11.116,990   6.384,7620  
   GÜNÜN MANŞETLERİ     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Buluşmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 Perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • Eğitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk Eğitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eğitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel Yöneticiliği Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliğine sahip Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel Yöneticiliği...
   İŞTE KULİS     
   YAZARLAR     
Ali Ağaoğlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“İspanya yardım için ne zaman başvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LİSTESİ     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | İş dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERİ   Finans | Yaşam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VİDEO GALERİ   Finans | Gündem | Borsa | Yaşam | Yatırım | Ekonomi
ETİKETLER   Kredi kartı | Erdem Başçı | Halkbank | SPK | Ferit Şahenk | komisyon | Fikret İnan | Fi Yapı
İŞTE FİNANS   Tüm Haberler | Gazeteler | Giriş sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | İletişim | Reklam | Sitene ekle