Turkcell’in yabancı ortağı Telia Sonera’nın, Yönetim Kurulu Başkanı Colin J. Williams’ın ‘bağımsız olmadığı’ iddiasıyla açtığı dava mahkeme tarafından reddedildi.
Turkcell’in yabancı ortaklarından Telia Sonera, Turkcell’in Yönetim Kurlulu Başkanı Colin J. Williams’a ‘bağımsız olmadığı’ iddiasıyla açtığı davayı kaybetti. Aynı zamanda Turkcell Yönetim Kurulu’nun bağımsız üyesi de olan Colin J. Williams’ın avukatı tarafından İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) gönderilen özel durum açıklamasında, şöyle denildi:
“Turkcell İletişim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Colin J. Williams aleyhine; Turkcell hissedarı Sonera Holding BV tarafından 30.03.2011 tarihinde muarazanın tespiti ve meni talebi ile açılan ve İstanbul Asliye 46. Ticaret Mahkemesi nezdinde 2011/133E. sayılı dosya ile görülen davanın 06 Haziran 2012 tarihli duruşmasında Mahkeme, ‘davanın hukuki menfaat yokluğu nedeniyle reddine’ karar vermiştir.”
Mahkeme iddiaları çürüttü
Telia Sonera, bir süredir şirketin diğer ortağı Rus Alfa ile birlikte hareket ederek, Turkcell yönetimini ele geçirmeye çalışıyor. Yönetime el koymak isteyen yabancı ortaklar, 2010 yılının ekim ayında yapılan olağanüstü yönetim kurulu toplantısında hükümet komiserinin gelmemesi sebebiyle başarılı olamayınca yönetimdeki bağımsız üye sayısını artırmayı teklif etmişti.
TeliaSonera, söz konusu teklifin 21 Nisan’daki genel kurul toplantısında görüşülmesi için gündeme alınması amacıyla başvuru yapmıştı. Williams, teklifi gündeme koymayınca TeliaSonera, Williams hakkında dava açmıştı. İstanbul Asliye 46. Ticaret Mahkemesi’nin aldığı bu karar, Telia Sonera’nın Williams’ın bağımsız olmadığı yönündeki iddialarını bir kez daha çürütmüş oldu.
Mahkeme daha önce de yine Telia Sonera tarafından Williams hakkında açılan davayı reddetmiş ve kararının gerekçesinde “Davacının Yönetim Kurulu Başkanı’nın azlini amaçladığı sabit. Fakat bunu gerektirecek bir durum yok” ifadesini kullanmıştı.