Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  28 Mart 2024 PerÅŸembe  
 
   
   
 
27 Eylül 2012 PerÅŸembe - 07:47

Utanmaz işadamı: Yalıda dansözlü kutlama

Hattat’ın Çinli Harbin’le 250 milyon dolarlık yatırım ortaklığı anlaşmasında, geceye meşhur yalının alt katındaki eğlence damgasını vurdu

Utanmaz işadamı: Yalıda dansözlü kutlama

Enerji sektörünün hızlı büyüyen oyuncusu Hattat Holding, Çin’de baÅŸta nükleer olmak üzere enerji santralleri konusunda alanının iddialı grubu ‘Harbin Electric’le el sıkıştı. Çerkezköy’de ilk etapta 250 milyon dolarlık yatırımla kurulacak tesiste kömür, hidroelektrik, rüzgar, doÄŸalgaz, ve nükleer elektrik üretim santrallerinin ihtiyacı olan kazan, türbin ve jeneratörler üretilecek. 2 yılda tamamlanması planlanan bu fabrika 2000 kiÅŸiye istihdam saÄŸlayacak.

Ä°kinci bölge teÅŸviÄŸinden yararlanacak olan bu yatırımla ÅŸu anda yüzde 75 dışa bağımlı olan santral kurulum iÅŸinde Türkiye’de yapılacak üretimle yerlilik oranının yüzde 25’lerden yukarı çekilmesi, bunun da cari açığı azaltması planlanıyor. Çin’de alanının en büyük oyuncusu ise burada yaptığı üretimle Avrupa pazarlarında da boy göstermeye hazırlanıyor.

Taraflar arasında yapılan anlaÅŸmanın imza töreni önceki gece iÅŸadamı Mehmet Hattat’ın Yeniköy’deki yalısında yapıldı. Ä°mza törenine Çinli Harbin Electric’in grup baÅŸkanları ile iki ÅŸirketin tepe yöneticileri katıldı. Türkiye’de nükleer santral konusunda Hattat Holding ile ortak hareket edeceklerini belirten Harbin Electric BaÅŸkanı Guo Yu, santral özelleÅŸtirmelerinde de ortaklık yapacaklarını ifade ediyor.

‘ÖzelleÅŸtirmede de ortağız’

Hattat Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mehmet Hattat, “Harbin ile yapacağımız bu tesiste elektrik santrallerinin malzemelerini ve ekipmanlarını üreteceÄŸiz. Bu tesiste kömür, hidroelektrik, rüzgar doÄŸalgaz, ve nükleer elektrik üretim santrallerinin ihtiyacı olan kazan, türbin ve jeneratörler üretilecek” diyor. Ä°ki yıl içerisinde tamamlanması planlanan 60 bin metrekare üzerindeki tesiste elektrik santrallerinin yerlileÅŸtirilmesi ve santral parçalarının çok büyük bir çoÄŸunluÄŸunun yerli üretimle saÄŸlanması öngörülüyor.

10 milyar dolarlık potansiyel

Kömür santrallerinin özelleÅŸtirme ihalelerine hazırlandıklarını belirten Hattat, bu konuda ÅŸunları söylüyor: “Bu santraller artık eski santraller, özelleÅŸtirme ihalelerini kazanırsak, Harbin ile bu santralleri yenileyeceÄŸiz ve verimliliklerini artıracağız.” Grubun ilgilendiÄŸi kamu santrallerinin büyüklüÄŸü 6 bin MW’a iÅŸaret ediyor.

Hattat, yeni tesisle birlikte son teknoloji donanımlı ürünler geliÅŸtireceklerini, “Elektrik üretirken bacasından hiç duman çıkmayan karbon emisyonu daha düÅŸük ve yakıttan (gaz, kömür,nükleer) daha fazla verim almayı saÄŸlayan ultra süperkritik santrallerin üretimini yapacağız” sözleriyle ifade ediyor.
Mehmet Hattat ayrıca, Amasra’daki taÅŸ kömürü havzalarında sıfırdan kurmayı planladıkları 4 bin MW’lık kömür santrallerinin malzemelerini de bu yeni tesisten üreteceklerini anlatıyor. Basit hesapla enerji iÅŸinde “1000 MW’lık”lık yatırım “1 milyar euro”ya karşılık geliyor. Hattat grubu Türkiye’nin enerji yatırım hedeflerine bakıldığında tesisin 10 milyar dolarlık potansiyeli olduÄŸuna inanıyor.

İŞİN SIRRI ‘ALT KATTA’ GÄ°ZLÄ°

Çinli enerji devi Harbin Electric’in iki grup BaÅŸkanı ile Mehmet Hattat ve ailesinin bulunduÄŸu yalı daveti göbek ata ata anlaÅŸmaya sahne oldu. Gecede önce imzalar atıldı, sonra yemeÄŸe geçildi. Asıl sürpriz ise bundan sonra geldi. “Çinlilerle sıkı pazarlık yapmışsınız, nasıl ikna ettiniz” sorusuna 67 yaşındaki Kayserili iÅŸadamı Hattat, “AÅŸağıdaki gösteriyi gördükten sonra anlarsınız” yanıtını verdi ve davetlileri yalının alt katına indirdi.

Dansözlerin ÅŸovu ve folklor grubunun gösterisiyle bir anda renklenen salonda iki grubun yöneticileri de oldukça sıkı performans gösterdi. Çinli misafirlerle birlikte sahnede keyifli dakikalar geçiren Hattat’a eÅŸi, iki kızı ve gelini de eÅŸlik etti. Bu arada duayen iÅŸadamından öÄŸreniyoruz ki, Çinliler ve bizim için sürpriz olan bu yöntem Mehmet Hattat’ın rutini. Yıllardan bu yana dansöz getirip fasıl eÅŸliÄŸinde yalısının alt katında eÄŸlenen Mehmet Hattat, bir aile oryantalistleri olduÄŸunun da bilgisini veriyor.

Serveti 1 milyar $

Hema Endüstri’nin patronu olan Mehmet Hattat, ABD’li Forbes dergisinin dolar milyarderleri listesinde yer alan bir isim. Bu lige 1 milyar dolarlık servetiyle giren Hattat, listeye göre Türkiye’nin en zengin 26. iÅŸadamı. Hattat’ın kontrol ettiÄŸi Amasra’daki kömür yataklarında 80 milyar euro’luk rezerv olduÄŸu hesaplanıyor.

Louvre Müzesi yalıdaki ‘N’ ve ‘J’nin peÅŸinde!

Mehmet Hattat’ın küçük bir müzeyi andıran yalısının salonundaki milyon dolarlık eserler oldukça ilgi çekici. En deÄŸerli parçalar ise, ortasında “N” (Napolyon) ve “J” (Josephine) harflerinin bulunduÄŸu iki porselen vazo ile aynı ikilinin kullandığı salon takımları.

Ä°ki porselenin tahmini deÄŸerini açıklamayan Hatttat, “Bunlar Napolyon ve Josephine’e ait. Bunlar için her yıl Fransa’dan Louvre müzesinden uzmanlar gelip bakımını yapıyorlar. Her bakımda da kibarca satıp satmayacağımı soruyorlar. “Hayır” yanıtını alınca da “En azından burada güvendeler” diyerek Fransa’ya geri dönüyorlar” diyor.

Fransızların bunları geri almak istemesinin nedenini ve bu eserleri nasıl aldığının hikayesini ise Hattat ÅŸu sözlerle aktarıyor: “Bunlar Hitler, Fransa’ya girdiÄŸinde oluÅŸan karmaÅŸada Almanya’ya götürülen eserler. Bir ÅŸekilde Almanya’da el deÄŸiÅŸtiriyor ardından da Ankara Büyük Sineması’nın sahipleri tarafından alınıyor. Ben de 70’li yılların başında onlardan aldım. Fransızlar bir dönem kaybettikleri bu eserlerin yerlerini tüm dünyada belirleyerek yüksek fiyatlara geri almak istiyor.”

Milyar dolarlık dev Nasdaq’a kote

Harbin Electric, 1 milyar dolarlık deÄŸeriyle Çin’in en büyük elektrikli motor üreticilerinden. Åžirket adını Çin’in kuzey doÄŸusunda, Sibirya’ya yakın Harbin ÅŸehrinden alıyor. ABD’de borsaya kote.

Åžükrü Andaç/Milliyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
Ãœmit Boyner: BaÅŸbakan'dan korkmuyorum
Hükümet ile ters düştüğü noktalarda Başbakan Erdoğan'ın hedefinde olan ...
TÜSİAD: Bizi darbeci göstermek istiyorlar
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, terörle mücadele ve Kürt sorununun çözümü ...
Bankacılık dahisi bozguna mı uğradı?
Bankacılık dahisi Hüsnü Özyeğin Çin’de bozguna mı uğradı?
 
En büyük oligark Koç
Ünlü enerji sitesi oilprice dünya oligark listesi yayınladı. Listenin ...
Ferit Şahenk Capri'de otel aldı
Doğuş Holding patronu Ferit Şahenk, İtalya'nın Akdeniz'deki gözde tatil ...
Hangi patronlar tarıma yatırım yapıyor?
Patronların 'toprak' merakı çorak arazi fiyatlarını bile uçurdu. İşte parayı araziye gömenler..
 
Karamehmet şimdi de K. Afrika'ya açıldı
Genel Energy plc, enerjide dünya liderliğine oynuyor.
Tek kiÅŸilik Paksoy Holding!
Avea’dan sonra Yıldız Holding’de yönetimin en tepe noktalarına kadar yükselen ...
Ülker’in ‘Gözde’si yeni bir sektöre daha girdi
Son yıllarda Türkiye’nin dev şirketlerinin çoğunun radarında olan enerji ...
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,3397   35,1220  
       
  9,080   2.312,9100  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   Kredi kartı | Denizbank | Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu | Barclays | ECB | komisyon | Hüsnü ÖzyeÄŸin | havale
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle