Genel merkezini İstanbul’a taşıyan Vakıfbank, İstanbul’daki ilk genel kurulunu gerçekleÅŸtirdi. “Halden anlayan banka” söylemi ile ataÄŸa kalkmaya hazırlanan Vakıfbank’ın geçen hafta yapılan genel kurulunu yerinde izleme fırsatım oldu.
Vakıfbank yönetimi, hissedarlarına bankanın 2011 performansı hakkında bilgi verdi ve büyüme planlarını aktardı. Ancak genel kurulda çok ilginç bir konu da gündeme geldi. Hissedarlar, Kazak BTA Bank’a ait teminat mektubu ile kullandırılan ve tahsilinde sorunlar yaÅŸanan 60 milyon dolarlık kredinin akıbetini sordu. Vakıfbank yetkililerinin sözkonusu krediye iliÅŸkin yanıtına geçmeden önce, VATAN’ın “60 milyon dolarlık vurgun” baÅŸlığı ile gündeme getirdiÄŸi kredinin geçmiÅŸi ile ilgili bazı bilgiler aktarmakta fayda var. AÄŸustos 2007’de 100 bin TL sermaye ile ELT Lojistik adında bir ÅŸirket kuruldu.
Åžirketin ortakları, Engin Çolpan ve Tatiana Filippova. Tatiana Filippova, Kazak Bank Turan Alem’in (BTA) yüzde 34 ortağı Åžekerbank’ın da yönetim kurulu üyesiydi. ELT Lojistik, İstanbul, Ankara ve İzmir’de kapalı ve açık lojistik merkezleri inÅŸa edeceÄŸini belirtip kuruluÅŸundan 3 ay sonra Vakıfbank Ankara Hava Kuvvetleri Åžubesi’ne 60 milyon dolar kredi almak için baÅŸvurdu. BTA’nın teminat mektubu ile yapılan kredi baÅŸvurusu kabul edildi. Yapılan anlaÅŸmaya göre ÅŸirket 6 ayda bir faiz ödeyecek, anaparayı ise üçüncü yılın sonunda toplu olarak yatıracaktı. Ancak Eylül 2008’de ÅŸirketin kurucu ortakları hisselerini İngiliz Virgin Adaları’nda kurulu Voreda Investment Limited ile Prestona Holding’e sattı. İlk 3 ödemesini zamanında yapan ÅŸirket, Aralık 2009’daki dördüncü ödemesini yapmadı. Bunun üzerine harekete geçen Vakıfbank, ELT Lojistik’e teminat mektubu veren BTA’dan alacağını tahsil etmek istedi.
Ancak kriz nedeniyle BTA’nın hisseleri devlete devredilmiÅŸti. Yani Vakıfbank kredinin geri kalanını ödeyecek güçte bir muhattap bulamadı. Bu hatırlatmadan sonra gelelim Vakıfbank yönetiminin, krediyle ilgili soruya verdiÄŸi yanıta. Vakıfbank yönetimi, 60 milyon dolarlık kredinin kalan kısmını tahsil edebilmek için BTA’nın Åžekerbank’taki hisselerinin üçüncü ÅŸahıslara devrini engellemek için mahkemeye ihtiyati tedbir kararı aldırdıklarını ve konuyla ilgili davanın sürdüÄŸünü açıkladı. Bu yanıt üzerine aklıma BTA’nın Åžekerbank’taki 33.98’lik hissesinin tamamını Kazak devlet fonu Samruk-Kazyna’ya devretme kararı geldi. 11 Ocak’ta BTA, hisselerin tamamını Samruk-Kazyna’ya devretmeye hazırlandığını duyurdu.
Åžekerbank da Kamuyu Aydınlatma Platformu’na ÅŸu açıklamayı göndermiÅŸti: “Yönetim hakkı daha önce Samruk Kazyna’ya devredilmiÅŸ olan BTA Securities JSC’ye ait Åžekerbank hisselerinin tamamının Samruk-Kazyna’ya devri ile ilgili BTA Bank, BTA Securities ve Samruk Kazyna tüm gerekli kararları almış olup devir onayı için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na resmen baÅŸvurmuÅŸtur.” Ancak BDDK, BTA’nın Åžekerbank’taki hisselerin tamamının Samruk-Kazyna’ya devrine izin vermedi.
Åžekerbank’ın ÅŸu anki ortaklık yapısına göre, bankada Åžekerbank Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve YardımlaÅŸma Sandığı Vakfı’nın yüzde 33.98, Samruk-Kazyna’nın yüzde 22.22, BTA Securities JSC’nin yüzde 11.76 payı var. 1 milyar TL sermayeli Åžekerbank’ın halka açıklık oranı ise yüzde 31.96. Yani Vakıfbank’ın aldırdığı ihtiyati tedbir kararı nedeniyle BTA’nın yüzde 11.76’lık payı Samruk-Kazyna’ya devredilemediÄŸi görülüyor. BTA’nın Åžekerbank’taki yüzde 11.76 payının deÄŸeri yaklaşık 117.6 milyon TL (66 milyon dolar). Kısaca, Vakıfbank davayı kazanırsa, BTA’nın Åžekerbank’ta kalan hisselerinin tamamına yakınını devralıp bankaya ortak olabilir.
1000 kiÅŸilik iÅŸe 15 bin baÅŸvuru
Vakıfbank geçen yıl 1.547 kiÅŸiyi iÅŸe alarak çalışan sayısını 12 bin 222’ye çıkardı. Banka bu yıl da 1.000 kiÅŸiyi iÅŸe almayı hedefliyor. Yeni iÅŸe alınacaklar için geçtiÄŸimiz günlerde sınav yapan Vakıfbank’a gelen baÅŸvuru sayısı 15 bin 134. Vakıfbank’ın geçen yıl yaptığı sınava ise 8 bin 100 kiÅŸi baÅŸvuruda bulunmuÅŸtu.
Ufuk Korcan/Vatan