Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Haziran 2012 Finansal Piyasalar Raporu’na göre, yeni teşvik uygulamalarıyla bireysel emeklilik sistemine (BES) katılım yüzde 5.8 arttı.
Raporda, finansal araç kullanımı konusunda farkındalık sağlanmasına yönelik faaliyetlerin arttırılmasıyla başta bütçe dengesi fikrini destekleyen banka kartlarının kullanımı olmak üzere sigorta sektörüne olan ilginin daha da artacağının düşünüldüğü belirtildi.
Sıkılaştırıcı politikalar
Kredilerin artış hızına da değinilen raporda, Haziran 2012 itibarıyla kredilerdeki yıllık nominal artış yüzde 18.8 iken, kur etkisinden arındırılan dolar bazlı yıllık artışın yüzde 6.7 olduğu belirtilerek, “Kredilerdeki artışın yavaşlatılması amacına ulaşıldığı; küresel gelişmeler, büyüme hedefleri ve kredi kalitesindeki iyileşme göz önünde bulundurularak kredilere yönelik sıkılaştırıcı politika tedbirlerinin esnetilebileceği değerlendirilmektedir” denildi.
Rapora göre, yılın ikinci çeyreğinde bankalar aracılığıyla internet üzerinden yapılan finansal işlemlerin hacmi yüzde 2.9, mobil bankacılık finansal hizmetlerinin hacmi ise yüzde 29 artış gösterdi.
Bilinçli kart kullanımı
Banka kartlarının nakit çekimi dışında alışveriş amacıyla kullanım payının yüzde 31.6’ya ulaşması, tüketicilerin bilinçli kart kullanımına yöneldiklerini gösteriyor. Sektörde bu yılın ilk yarı sonunda toplam aktiflerinde meydana gelen 127.8 milyar liralık yükselişin yüzde 93’ü kredilerdeki artıştan kaynaklandı.
Bankacılık sektörünün toplam aktifleri ilk yarıda 1.3 trilyon lira olurken, sektörün dönem kârı geçen yılın haziran ayına göre yüzde 11.5 oranında artarak 11.6 milyar lira olarak gerçekleşti.
‘KREDİBİLİTE ARTABİLİR’
Raporda, Türkiye’ye ilişkin son açıklanan öncü göstergelerin, başta büyüme olmak üzere ekonomik parametrelerin uluslararası kuruluşların öngördüğünden daha iyi olacağına ilişkin sinyaller verdiği belirtildi. Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında, borçlanma oranlarının çok daha iyi bir görünümde olması ve mali disiplinin devamına yönelik yeni adımların atılması sayesinde, Türkiye’nin kredibilitesinin daha yukarıya çıkması bekleniyor.