Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  24 Nisan 2024 Çarşamba  
 
   
   
 
9 Nisan 2012 Pazartesi - 11:19

Ünlü bankacı: Evimiz holding gibi, CEO ise annem

MAYA ve TİSVA’nın verdiği mikro kredilerle başarılı işler kuran kadınlar, Citibank tarafından ödüllendiriliyor.

Ünlü bankacı: Evimiz holding gibi, CEO ise annem

100 ülkede faaliyet gösteren Citibank’ın 9 kadın genel müdüründen biri olan Serra Akçaoğlu, dört ayrı kategorinin ilk üçünün yanı sıra finalist olan 30 kadının tümüne “Umut Vaat Eden Girişimci” ödülü vereceklerini söyledi

Hazırladığı sıradan raporlar bile rating kuruluşları kadar etki yaratan 200 yıllık Citibank’ın Levent’teki merkezinde Türkiye Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu ile sohbet ediyoruz. Citibank’ın Türkiye operasyonlarının başında 36 yıldır ilk kez bir Türk, üstelik kadın oturuyor. Bankacılık ciddi bir iş. Siyahlar içindeki Serra Akçaoğlu da bu görüntüyü destekliyor, derken kendimizi bir anda annelerimizi konuşurken buluyoruz. Serra Akçaoğlu’nun masasının üstündeki kağıtlar arasında Batmanlı bir kadının fotoğrafına takılıyor gözüm.

Hayalsiz kadınlara umut

Citibank’ın girişimci ödülleri için başvurmuş, 64 yaşında. “Köyde oturuyorum. Sabahları koyunlarımı güdüyorum. Öğleden sonra çorap örüyorum. Tek başıma hayata tutunmaya çalışıyorum. Bağdan gelen üzümü ayrıştırıp, kaynatıp, kurutup satıyorum. Herhangi bir hayalim yok. Geçimimi sağlıyorum” diye yazmış. Diyarbakır’dan balık işi yapan 42 yaşında bir kadın ise satırlarında, “Mikro krediyi duyunca sevdiğim bu işi kurdum. Dicle’nin kader kokan suyuyla sabah erkenden yüzümü yıkarım. Nasır tutan ellerimle ağlarımı nakış gibi işlerim. Tekneden balık tutuyorum ve Dicle’de satıyorum. Temiz iş yapıyorum, tavsiye ediliyorum. Motorlu tekne almak istiyorum” diyor. Akçaoğlu’yla sohbetimiz, mikro krediyi işe dönüştürmeyi başaran kadınlara Citibank’ın girişimcilik ödülleri vermesi konusuyla başlıyor.

2.3 milyon dolarlık katkı

* Citibank, Türkiye’deki mikro kredi çalışmalarının neresinde?

Mikro kredi, düşük gelirli kişilerin işlerini kurabilmeleri için sağlanıyor. Türkiye’de mikro krediyi Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı tarafından kurulan MAYA Mikro Ekonomik Destek İşletmesi ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından hayata geçirilen Türkiye Grameen Mikrokredi Programı veriyor. Biz Citibank Türkiye olarak doğrudan mikro kredi vermiyoruz. Citibank, Türkiye’deki sosyal sorumluluk çalışmalarını, Citi Vakfı’nın desteği ile yürütüyor. Citi Vakfı son 5 yılda Türkiye’deki sosyal sorumluluk çalışmalarına 2.3 milyon dolar katkı sağladı. Sosyal sorumluluk alanında yol haritamızı mikro girişimcilik, finansal okuryazarlık ve kütüphane projesi olarak belirledik. Mikro krediyle başarılı olmuş kadınları ödüllendiriyoruz. Bu yıl başta Güney Doğu Anadolu olmak üzere 43 ilden 18 - 81 yaş arasında 2 binin üzerinde mikro girişimci başvurdu. Mikro krediyle makro başarı yazmış bu kadınlar resmen.

* Ödülleriniz neler?

Üç aşamalı elemenin ardından, 30 finalisti jüriyle yüz yüze görüşmeleri için İstanbul’a davet ettik. Finansal Başarı, Sosyal Etki, Vizyon, Kişisel Mücadele olmak üzere ödüller 4 kategoride veriliyor. Her kategoriden birincilere 2 bin 500 TL, ikincilere 2 bin TL, üçüncülere 1500 TL, geriye kalan tüm finalistlere de ‘Umut Vaat Eden Girişimci’ ödülü olarak 1000’er TL veriyoruz.

‘Evimiz holding gibi, CEO ise annem’

* Annenizin sizin kariyerinizdeki etkisi nedir?

Beni annem genel müdür yaptı! Annem hedef odaklıdır. Ben daha üniversitedeyken, ‘Banka genel müdürü olacaksın’ dedi. Ben Citibank’ın genel müdürü oldum, kardeşim Ortadoğu’nun en başarılı fon yöneticisi seçildi. Hala bizden memnun değil, ‘Bu kadar yatırımı başka iki insana yapsaydım herhalde devlet başkanı olurlardı’ diyor. Şimdi bu hedefi koymasından korkuyoruz kardeşim Afa’yla! Bütün gazeteleri, dergileri okur, bankacılık ve finansla ilgili haberleri kardeşime ve bana akşam mutlaka anlatır veya e-mail atar.

* Eşinizle olan ilişkileri nasıl?

İlişkileri çok iyi. Citibank Londra’dan 50 ülkeden sorumlu olarak dış ticaretin başına geçmem için teklif gelmişti. Eşim destekledi, ben kararsızdım. Annem 50 ülkeyi duyunca sessizce kalkıp bavulunu hazırladı, biletleri aldı. Birlikte gittik.

Kariyerim genel müdürlüğe evrildi bu görev sonrasında. 50 ülkenin dış ticaretinden sorumluydum, 35 ülkeye seyahat ettim o görevde. Annem hep yanımdaydı.

* Annenizin mesleği nedir?

Annem Fahrünnisa Hanım psikologdur. Master ve doktorasını burs kazanıp ABD’de yaptı. Derslerine beni ve Afa’yı da götürüyordu. İlkokulu bu yüzden Amerika’da okudum.

* Kardeşiniz, Credit Suisse’den tanıdığımız ünlü fon yöneticisi Afa Boran mı?

Evet. Afa, şu an Katar’ın ilk yatırım şirketi Amwal’un başında. Daha önce Reuters, Greenwich ve Institutional Investor tarafından 7 kez ‘Yılın Yatırım Uzmanı’, kısa bir süre önce de Ortadoğu’nun en iyi fon yöneticisi seçildi. Ancak bir ayağı hep Türkiye’de. Eşim Nevzat Bey de inşaat mühendisi, bizlerden geri kalmıyor finans konularında. Evimiz holding gibi: Bir bankacı, bir ekonomist, bir inşaat mühendisi ve bizi yöneten CEO’muz annem başımızda.

Doğum gününde genel müdür oldu

* Fahrünnisa Hanım’ın lojistik desteği tam, anlaşılıyor. Peki nasıl genel müdür oldunuz?

Londra’da globalliği anladım, kurumsal bankacılık, ticaret bankacılığı, bireysel bankacılık tarafında çalıştım. Genel müdürlük koltuğu boşaldığında hemen geçerim diye düşünüyordum. Ama Citibank çok etik bir banka. Boşalan önemli pozisyonları global ağlarında duyuruyorlar. ‘Türkiye Citibank’a genel müdür aranıyor’ diye de anons ettiler. Türkiye hakikaten yükselen yıldız. Çok fazla başvuru oldu. Ben de mülakata girdim. Mülakatlar üç ay sürdü.

Genel müdürlüğe seçildiğimi 6 Ağustos’ta, doğum günümde öğrendim. Böylece 36 yıldır ilk kez bir Türk bankaya genel müdür oldu. Bu da görevimi benim için özel kılıyor. 25 yıllık bankacıyım. Citibank’ta 2000 yılından beri çalışıyorum, 2.5 yıldır da genel müdürüm.

‘100 ülke ihracatçının ayağına geliyor’

* Citibank, Türkiye’de neyi planlıyor? Akbank’ta hisse satışı neyi ifade ediyor?

Citigroup, Akbank’taki hisse payını yüzde 10’un altına indirmeyi planladığını ve bunun Citi’nin Basel III’e hazırlık kapsamında olduğunu açıkladı. Citibank, Türkiye’de kalıcı ve önümüzdeki yıllarda da burada olacak. Citibank’ın merkezinde, “Türkiye dünyanın radarında” sözünü çok duyarsınız. Dünyadaki kuruluşlar sürekli bize, “bölge merkezimizi Türkiye’ye taşıyalım mı?” diye soruyorlar.

Citibank’ın en güçlü yanı dış ticaretteki aracılık gücü. Bu alanda yaptığımız katma değeri daha da artırmak istiyoruz. 100 ülkede varız. 100 ülkeyi, mevzuatını çok iyi biliriz. O ülkelerde olmanın avantajını müşterilerimize yaşatmaya çalışıyoruz. Bu 100 ülkeyi nasıl müşterilerimizin ayağına getiririz diye bakıyoruz. Cari açığı, dış ticaret açığını azaltmak Türkiye’nin en öncelikle ihtiyacı. Dış ticaret network’ümüzle bu çabaya da destek vermek istiyoruz.

26 kütüphane kuruldu

* Mikro kredi merkezleri ve kadın kooperatiflerine nasıl destek veriyorsunuz?

TİSVA’nın çeşitli şehirlerde mikro kredi merkezi kurmasını ve bu şehirlerdeki mikro girişimci kadınlara finansal okuryazarlık eğitimleri sağlanmasını destekliyoruz. Batman, Muş, Ordu ve Antalya mikro kredi merkezlerinin açılmasına destek verdik. İşlerini her geçen gün büyüten girişimci Türk kadınlarının finansal konulardaki donanımlarını artırmaları için finansal okuryazarlık çalışmalarına da destek veriyoruz.

KEDV, TİSVA, TEGV ve AÇEV ile birlikte son 10 yıl içerisinde 66 binden fazla kadına ve 47 binden fazla çocuğa ulaştık. 2011’de TOÇEV işbirliğiyle, Türkiye’de eğitime destek vermek amacıyla “50 İlde 50 Kütüphane” projesi başlattık. 26. kütüphanemizin açılışını gerçekleştirdik.

Songül Hatısaru/Milliyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konutta artık yüksek prim olmaz
Türk girişimci neredeyse ortada proje bırakmıyor.Akıllıyız, ekmeğimizi kimseye bırakmayız” diyor.
Ziya Akkurt şimdi ne yapacak?
AKBANK’ın eski Genel Müdürü Ziya Akkurt, neler yapmayı planlıyor?
'Bir daha bankacılık sektörüne girmeyiz'
Ahmet Zorlu ve Başkanı Hüsnü Özyeğin, Patronlar Kulübü programında bir ...
 
Sabancı, TeknoSa'yı halka açıyor
Bu senenin iyi hikayelerinden birinin Teknosa olduğunu vurgulayan Sabancı, ...
Ethem Sancak'tan Erdoğan itirafı
Başbakan Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen işadamı Ethem Sancak, “Erdoğan’a ...
Durmuş Yımaz'ın ibretlik yaşam hikayesi
2006 yılında Merkez Bankası Başkanı olan Durmuş Yılmaz’ın hayat hikayesi ...
 
Özyeğin'in eline kimse su dökemez
Çukurova Holding'in patronu Karamehmet'ten ilginç açıklamalar
27 yaşında Ortadoğu'yu fethediyor
27 yaşında genç Türk işadamı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da önemli projelere ...
Kendisini 'Süvari' gibi gören bankacı
İş Bankası'na 8 ay önce ''şaka günü'' 1 Nisan'da Genel Müdür olan Adnan ...
 
 
   PİYASALAR     
       
  32,5550   34,8451  
       
  9.722,000   2.434,6700  
   GÜNÜN MANŞETLERİ     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Buluşmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 Perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • Eğitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk Eğitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eğitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel Yöneticiliği Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliğine sahip Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel Yöneticiliği...
   İŞTE KULİS     
   YAZARLAR     
Ali Ağaoğlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“İspanya yardım için ne zaman başvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LİSTESİ     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonular gster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | İş dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERİ   Finans | Yaşam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VİDEO GALERİ   Finans | Gündem | Borsa | Yaşam | Yatırım | Ekonomi
ETİKETLER   Erdem Başçı | Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı | Avrupa Merkez Bankası | Standard Chartered | Başbakan Yardımcısı Ali Babacan | bankacılar | Yapı Kredi | Fi Yapı
İŞTE FİNANS   Tüm Haberler | Gazeteler | Giriş sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | İletişim | Reklam | Sitene ekle