Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  25 Nisan 2024 PerÅŸembe  
 
   
   
 
7 Åžubat 2012 Salı - 10:59

27 yaşında Ortadoğu'yu fethediyor

27 yaşında genç Türk işadamı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da önemli projelere imza atıyor. Hedefi ise dünya markası olmak..

27 yaşında Ortadoğu yu fethediyor

27 yaşında genç Türk iÅŸadamı, OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika'da önemli projelere imza atıyor. Hedefi ise dünya markası olmak..

AE ARMA-ELEKTROPANC'ın OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Burak Kızılhan, henüz 27 yaşında. 8 yıldır Dubai'de yaÅŸan genç iÅŸadamı, OrtadoÄŸu'da Hariri Ailesi ile önemli bir ortaklığa imza attı. Yunanlılarla Dubai'de dev projelere girdi. Åžimdi de Abu Dabi'nin en büyük ihalesine aday... Türkiye'ye ayda bir gelen Kızılhan, Patronlardunyasi.com'un sorularını cevaplandırdı..

Burak Kızılhan kimdir? Biraz kendinizi tanıtır mısınız?

1984 doÄŸumluyum. ÅžiÅŸli Terakki’de Ä°lkokulu okudum, daha sonra Fransız Lisesi ondan sonra yurtdışı maceram baÅŸladı. Üniversiteyi Ä°ngiltere’de okudum elektrik elektronik mühendisliÄŸi bölümünde, mastırımı da mühendislik yönetimi üzerine yaptım. Ä°ki sene Londra’da Schneider Elektrik’te çalıştım. O benim için çok büyük bir deneyim oldu. 2010 yazından itibarende aile ÅŸirketinde çalışıyorum, 1.5 sene oldu. Ben, ÅŸirketin OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika koluna bakıyorum.

Sektörde büyük yatırımlarınız var. Ä°ÅŸler nasıl gidiyor?

Ä°ÅŸler güzel gidiyor ÅŸu an, bizim 3 kıtada Asya Avrupa ve Afrika da devam etmekte olan 24 projemiz var. Dubai de, OrtadoÄŸu da da projelerimiz var. Cezayir de, Rusya, Azerbaycan, Türkiye ve Kıbrıs’tayız.

Bünyenizde kaç kiÅŸi çalışıyor?

24 proje de yaklaşık 2.500 kiÅŸi bizim bünyede çalışıyor. Ä°nÅŸaat sektöründe farklı bir sistem var, dışarıdan firmalardan da maaÅŸ sistemiyle deÄŸil de aylık ücret vererek iÅŸçi çalıştırıyorsunuz onlarla da birlikte yaklaşık 5000 – 5500 kiÅŸi oluyoruz. En son bir projemiz var Dubai’de, 1000 kiÅŸi bizim 1000 kiÅŸi dışarıdan. Proje kontrat büyüklüÄŸümüz yaklaşık 400 milyon dolar civarın da.

En son Lübnan’da bir anlaÅŸma yapmıştınız?

O bizim için çok önemli bir anlaÅŸmaydı. Hariri Ailesiyle ortak ÅŸirket kurduk. Yaklaşık 8–9 aydır kendileriyle görüÅŸüyordum zaten. En sonunda da 2011 Aralık ayında ortaklığımızı gerçekleÅŸtirdik. Lübnan’da çok güzel iÅŸler olacağına inanıyoruz bu sene itibariyle. Çünkü ortağımız çok güçlü. Orada yüzde 50 50 Hariri ailesiyle ortak olduk. Lübnan'da çok büyük projeler var. Hariri Ailesiyle ortak ÅŸirket kurmamızın sebebi orası rövanÅŸgeleceÄŸin parlayan bölgesi olarak geçiyor. Suriye, Ürdün, Mısır ve Lübnan bu olaylar geçtikten sonra parlayacak. Aynı zaman da Mısır’da ki olaylar da yavaÅŸ yavaÅŸ durulmaya baÅŸladı. Mısır’a açılmak, belki Suudi Arabistan’a geçmek. Yani Lübnan’da bir merkez ofisimiz olarak o bölgede yayılmak istiyoruz.

Büyük bir pazar var tabi ?

Evet, çok büyük bir pazar var. Zaten Lübnan, Dubai’nin eski hali gibi. Çok deÄŸiÅŸik çok kaliteli binalar yapılıyor. Orada da bizim payımıza düÅŸen çok büyük iÅŸler olacak. Bölgede yatırımlar için Suriye’deki olayların durulması bekleniyor. Suriye’deki olaylar durulduÄŸu zaman büyük yatırımların önü açılacak.

Hariri Ailesi büyük bir aile. Ortaklık nasıl oldu?

Evet, aynen öyle. Hariri çok büyük bir aile tam o bölge de deÄŸil aslında tüm OrtadoÄŸu da güçlü bir aile. Forbes listesinde Hariri'den 4 kiÅŸi var . Dünyanın en büyük ÅŸirketlerinden. Türkiye'de Türk Telekom'un sahibi, OrtadoÄŸu’da da çok kuvvetli.

Peki, onlarla nasıl iletiÅŸime geçtiniz?

Ä°letiÅŸime geçmek biraz rastlantı oldu. Rıdvan Hariri'nin bir invest firması var. Ben de iÅŸ geliÅŸtirme direktörü olarak çalıştığım için çok inÅŸaat firmalarına gidiyorum? Ne yapabiliriz diye açıkçası bir arkadaşım aracılığı ile Hariri ile görüÅŸtük. Oda biz Lübnan’daki olanaklardan bahsetti. Bize abisinin orada olduÄŸunu söyledi, Atladım Lübnan’a gittim. KonuÅŸtuk, anlaÅŸtık. Bizim firmadan etkilendiler. Burada iÅŸler yapmak istediklerini söylediler ve bunun üzerine firmamızı kurduk. Aralık ayında kurulduÄŸumuz için ÅŸu an teklifler sürüyor. Umut ediyorum ki, üçüncü çeyrek itibariyle projemizi yüzde elli elli ortaklığımızla almış olacağız.

Dubai'de yatırımlar nasıl gidiyor?

Dubai’de çok projemiz oldu tabiî ki de 2005 yılından beri Dubai’deyiz. Dubai'de dünyanın ilk yapay adasında üç tane projemiz var. Ä°ki tane beÅŸ yıldızlı otelimiz var. kıyı ÅŸeritindeki apartmanları ilk biz yaptık. Ondan sonra ÅŸu an devam etmekte olan 850 villa projemiz var. Ä°ki tane bina yapıyoruz. Abu Dabi'de bazı projelerimiz var. Åžu an Dubai’nin durumu sıkıntı da ama geçen seneye göre daha iyi durumda.

Dubai pazarının geleceÄŸini nasıl görüyor sunuz?

Dubai pazarını verimli görüyoruz. Olumlu düÅŸünüyoruz. Tabi orada çok büyük Katar pazarı var. Ofisimiz orada. Müdürlerimiz aktif olarak çalışıyor, tekliflerimiz devam ediyor. Katar’da çok büyük proje olacak ve OrtadoÄŸu’da tabi ki tüm dünyada olduÄŸu gibi Türk inÅŸaat ÅŸirketleri çok büyük bir etkisi var. Oraya gidip görmeniz lazım. Toplantılara girmeniz lazım. Tabi biz çok büyük projeler yaptık, mühendisliÄŸimiz çok baÅŸarılı. Bunun da farkındalar.

Avrupa’da ki mühendislikle karşılaÅŸtırdığımızda Türk mühendisliÄŸini nerede görüyorsunuz ?

Avrupa mühendislerinden daha da iyi diyebiliriz. Ben Avrupa’da mühendislik okuduÄŸum için yakından biliyorum, Avrupa’da ki mühendisle bizim mühendisimiz gerçekten çok farklı. Bizim düÅŸünce sistemimiz çok farklı. Çok hızlı kararlar alıyoruz. Mesela yabancı firmaların 5–10 günde alamadığı kararı, biz 1 saatte alıyoruz ve projeleri zamanında bitiriyoruz. En büyük avantajlarımızdan birisi bu. Bu nedenle bizi tercih ediyorlar.

Gelecekte inÅŸaat için en parlayan bölgeler neresi?

Irak inanılmaz büyük bir pazar. Hatta 2014–2015 itibariyle bütün OrtadoÄŸu’nun tüm inÅŸaatçıları Irak ve Libya olacak. Çok büyük iÅŸler olacak. Yaklaşık 930–950 inÅŸaat firması Libya’nın ilk döneminde çalışmış, ÅŸimdi Libya’nın ikinci dönemini geliyor. Irak ve Libya’da okul, hastane, havaalanı yok, yolları bile yok. Her ÅŸey parçalanmış durumda. Yakında yatırım yapacaklar.

Irak’taki firmalarla görüÅŸmeleriniz var mı ?

Irak’ta büyük firmalarla görüÅŸmelerimiz sürüyor. Bu sene içinde yakın deÄŸil tabi ama 2012 yılı sonlarına doÄŸru sonlandıracağımızı umuyorum. Irak’ta ki büyük bir aileyle görüÅŸmelerimiz var.

Hangi aile?

AnlaÅŸmalarımız var, ama ÅŸu an için duyurmak istemiyorlar açıkçası. Kendileri Irak’ta önemli bir aile. Güçlerimizi birleÅŸtireceÄŸiz ve Irak’ta güzel projeler yapacağız.

OrtadoÄŸu’daki yatırımlar da Türk firmaların ÅŸansı nedir ?

Bütün OrtadoÄŸu’nun inÅŸaat yatırım alanı, Irak ve Libya’da olacak. Åžimdi Katar ve Suudi Arabistan'da inÅŸaat yatırımları var. OrtadoÄŸu inanılmaz büyük bir pazar ve herkesin bir iÅŸi var. Dünyaca ünlü firmaların rekabeti söz konusu. Avrupa olsun, Amerika olsun yüzde 40 -50'sini verseler bile geriye büyük bir pay kalıyor. Bu nedenle Türkler çok avantajlı. Bizim bulunduÄŸumuz pazarda en büyük avantajlarımızdan biri Türkler OrtadoÄŸu’da çok seviliyor. Son yıllarda özellikle OrtadoÄŸu da Türklere olan inanılmaz bir sempati var. Bütün projelerin Türklere gitmesi isteniyor.

OrtadoÄŸu’daki karışıklık sonrası riskli yatırımlara girecek misiniz?

Risk almadan baÅŸarıda çok fazla gelmiyor. Yani biraz risk var tabi ama kendinizi riske sokmadan da kar marjinalinizi yükseltemezsiniz. Ä°yi paralar kazanılacağımızı düÅŸünüyorum. Bu risk yavaÅŸ yavaÅŸ azalacak tabi ki.

Birinci Libya pazarına girmemiştiniz, ikinci de olacakmı sınız?

Libya pazarına biz birinci Libya döneminde girmedik, iyi ki de girmedik. Çok büyük sıkıntılar var orada. Ama ikinci Libya pazarında tabiî ki de gireceÄŸiz. Åžu an araÅŸtırmalarımız sürüyor. Bazı teklifler alıyoruz. DeÄŸerlendirme aÅŸamasındalar. 2012-2014 itibariyle Libya’da aktif oluruz. Güçlü bir yerde olacağımızı tahmin ediyorum.

Türkiye inÅŸaat sektöründe nerede ? Türkiye’de durumlar nasıl ?

Türkiye’nin en büyük gelirlerinden biri de inÅŸaat sektörü hepimizin de bildiÄŸi gibi. Ve Türkiye’de de inÅŸaat hiçbir zaman bitmeyecek bir pazar. Bizim devam eden 24 iÅŸimizin sadece iki tanesi üç tanesi Türkiye’de. Bence, biraz yatırımcıların mantıklı düÅŸünmesi lazım büyük iÅŸleri orta ölçekli firmalara verip risk almaktansa biraz daha güvenilir firmalara vermeliler.

Ortadoğu dışında başka nerelerde yatırımlarınız var?

20 senedir Moskova’dayız. BahsettiÄŸim 24 projenin büyük bir kısmı Moskova’da. Aktif olan projelerimiz var. En son Aqua Park projesini aldık. Basında da yer buldu. Artık havaalanı iÅŸleri de almaya baÅŸladık. Havaalanı bizim için bir eksikti gerçekten, otl, avm yüksek bina herÅŸey vardı ama havalimanı yoktu. Åžu an imzaladığımız ST Petersburg Havaalanı'nın tüm elektronik elektronik iÅŸlerini aldık, Azerbaycan Bakü havalananı için anlaÅŸma imzaladık. Yapmadığımız birÅŸey kalmadı.

ABU DABÄ°'DE 2 MÄ°LYAR DOLARLIK PROJE

Abu Dabi'de 2 Milyar Dolarlık bir ihaleye girdiniz! Proje hakkında bilgi verir misiniz?

Åžimdi Abu Dabi'de 4 tane büyük teknik inÅŸaat firmasıyla ortak 2 Milyar Dolarlık havalimanı ihalesine girdik. Åžu ana kadar Türk firmalarının da içinde olduÄŸu en büyük projelerden bir tanesi. Yaklaşık 2 Milyar Dolalrık teknil müteahhitlik iÅŸi var. Ä°haleye dünya devleri katılıyor. Tüm OrtadoÄŸu’nun gözü bu iÅŸte Avrupa’dan katılıyorlar, çok büyük rakiplerimiz var tabi ama bu proje için kendimize çok güveniyoruz. Son anda kırmalar, indirimler olacak ama ortalama 2 milyar civarında bir proje. Suudi Arabistan’ın havaalanlarından bile daha büyük bir proje. Ve ikinci çeyrek de de projeyi kimin aldığı açıklanacak. Åžu an herkes onu bekliyor.

CumhurbaÅŸkanı Gül'ün geçtiÄŸimiz hafta Dubai ziyaretinin iÅŸadamlarına etkisi nasıl oldu?

Çok büyük iÅŸler bizi bekliyor. En son Sayın CumhurbaÅŸkanımız Abdullah Gül’ün BirleÅŸik Arap Emirlikleri’ne bir ziyareti oldu orada da Türk mütahitlerinin iyi yerlerde olduÄŸunu bir kere daha anladım. Bu iÅŸler bitmeyecek, 2025 e kadar devam edecek. Birlik olmamız lazım iÅŸlerin boyutları çok büyük ve önümüz çok açık.

Biraz sizden bahsedecek olursak, nerede yaşıyorsunuz ? Neler yapıyorsunuz?

Ben Dubai’de yaşıyorum. Ama iÅŸim gereÄŸi iÅŸte bütün Kuzey Afrika ve OrtadoÄŸu’yu geziyorum. Yani ben bir yerde bulunmaktan çok havada geçiyor zamanım, çok geziyorum. Kuzey Afrika pazarına çok kafa yordum. Suriye’deki olaylardan önce orada en büyük inÅŸaat ÅŸirketleriyle anlaÅŸmalarımız vardı. Her ÅŸey yolundaydı büyük projeler alacaktık sonrada patlak verdi, aynı ÅŸekilde Tunus’ta da öyle. Tunus’ta çok iyi kontratlar hazırlamıştık çok iyi projeler vardı, olmadı. Ama orada ki ailelerle de yazışmalarımız devam ediyor. Birkaç sene içinde o pazarlara geri döneceÄŸiz.

Kendinize kimi örnek aldınız ve amaçlarınıza ulaÅŸtınız mı?

Ben üniversitedeyken konferansa Stanbucks’un Ceo’su gelmiÅŸti ve önemli bir cümle söyledi ‘’ Birinci kuÅŸak patron, ikinci kuÅŸak çapkın, üçüncü kuÅŸak köle ‘’ Ben ikinci üçüncü jenerasyonların önemine çok inanıyorum. Yani bakıyorsunuz bütün aile ÅŸirketlerine ilk jenerasyon inanılmaz büyük paraları var, her ÅŸey yolunda gidiyor, ikinci jenerasyon iÅŸin ucunu kaçırıyor maalesef. Ben babamı (Kemal Kızılhan) örnek aldım. O üniversite zamanlarından beri çalışıyor. Boynuz kulağı geçer misali biraz onu geçmem lazım. Çok fazla çalışmam gerekiyor. Amacımız Dünya firması olmak, tabi önce küresel firma olmamız gerekiyor. Öncelik hedefimiz bu. Biz üç kıtada birden iÅŸliyoruz tabi ki de bizden çok daha büyük firmalar var ama bizim farkımız üç kıtada iÅŸ yapmamız. Gerçekten hiç kolay deÄŸil. Çünkü birçok farklı insan ve kültürle tanışıyorsunuz. Ama bunu idare edebilmek önemli. Biz bunu baÅŸarıyoruz.

 

AE ARMA-ELEKTROPANC'ın Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Kemal Kızılhan, oÄŸlu Burak ve kızı Burcu ile birlikte. Kemal bey, oÄŸlunun çok hırslı olduÄŸunu söylüyor. Burak Kızılhan en büyük özleminin, ablası Burcu'nun yeni dünyaya gelen bebeÄŸi Aleyna'yı az görmesi olduÄŸunu söylüyor


 

Aile ÅŸirketinde çalışmanın zorlukları var mı?

Aile ÅŸirketinde çalışmanın çok büyük zorlukları var. En önemlisi jenerasyon farkı var. Yeni jenerasyona baktığımızda okuduÄŸu okullardan, öÄŸrendiÄŸi yabancı dillere kadar daha iyi yetiÅŸiyor. Birçok kültürü görüp, tanıyor. Ama bizlerin birinci jenerasyondan öÄŸreneceÄŸi en önemli ÅŸey tecrübeleridir. Bu tecrübelerden yararlanmalıyız.

BaÅŸkanlık koltuÄŸuna ne zaman geçeceksiniz ?

Kemal Kızılhan’ın biraz daha o koltukta oturmasına ihtiyacımız var. Ondan yararlanmamız gerekiyor. Bize öÄŸreteceÄŸi çok ÅŸey var. Kendisiyle henüz iÅŸimiz bitmedi.

Bu kadar yoÄŸun iÅŸ temposundan zaman buldukça neler yapıyorsunuz?

Çok fazla çalışıyorum ama gezmeyi de çok seviyorum. DeÄŸiÅŸik ülkelerin kültürlerini tanımayı çok istiyorum. Görevim gereÄŸi birçok ülkeyi gördüm. En büyük hobim seyahat etmek. 9 senedir yurtdışındayım ailemi özlüyorum. Arap insanıyla çalışmak çok zor karşılarında patronu görmek istiyorlar, Lübnan’a ben firmada ki profesyonelleri gönderirsem görüÅŸmezler, o yuzden birebir benim olmam gerekiyor, bu nedenle biraz daha yurtdışındayım.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,5225   34,9729  
       
  9.775,000   2.435,8300  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   altın | Halkbank | Borsa | Standard Chartered | Fi Yapı | ECB | varlık barışı | Nouriel Roubini
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle