Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  24 Ekim 2026 Cumartesi  
 
   
   
 
7 Ağustos 2012 Salı - 16:45

43 yaşında banka patronu oldu

Kıbrıs İktisatbank’ın 43 yaşındaki patronu, hedefinin banka açmak olduğunu söyledi. Grup Gürcistan ve Kosava’da da banka açacak

43 yaşında banka patronu oldu

Türkiye’de faktoring izni alarak kasımda ilk şubesini açacak olan Kıbrıs İktisatbank’ın 43 yaşındaki patronu, hedefinin banka açmak olduğunu söyledi. Grup Gürcistan ve Kosava’da da banka açacak

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK), Kıbrıslı Türk Mete Özmerter’e ait olan Kıbrıs İktisatbank’ın, Türkiye’de ‘Kıbrıs İktisat Faktoring A.Ş’ ünvanlı bir faktoring şirketi kurmasına izin verdi.

Türkiye yatırımına faktoring işiyle başlayacak olan banka, ilk şubesini 1 Kasım’da İstanbul Avrupa yakasında açacak. 3 yıllık hedefi 6 şubeye ulaşmak olan banka, Bursa ve İzmir’e de şubeler açacak.
Bankanın 43 yaşındaki patronu Özmerter, “Türkiye’de banka da açmak istiyoruz. Bunun öncesinde bankacılık alanında kendi büyüklüğümüzde daha küçük ölçekte bankaların bulunduğu Kosova ve Gürcistan gibi ülkelere açılacağız. Bu konuda son bir yıldır girişimlerimiz devam ediyor. Ardından Türkiye’de banka kuracağız” dedi.

Sağlıklı ekonomi vurgusu

Türkiye pazarına açılmalarını, “Türkiye halkı ile yeni bir iş arkadaşlığının başlangıcı” şeklinde değerlendiren Özmerter, “Bizim amacımız ekonomik işbirliği olan Türkiye ile artık iş arkadaşlığını da başlatmak. Kuzey Kıbrıs’ta oluşturduğumuz alt yapı ve tecrübelerimizi Türkiye’ye taşımak istiyoruz. Türkiyeli kardeşlerimizin bizlere vereceği destek ile daha da büyüyeceğiz” dedi.

Türkiye ekonomisinin Avrupa’da ilgiyle izlendiğini kaydeden Özmerter, “Kıbrıslı Türk bir işadamı olarak, biz de bu sağlıklı ekonomide yerimizi almak istedik” diye konuştu. Türkiye bankacılık sektörünün çok geniş bir yelpazeye sahip olduğunu kaydeden Özmerter, Türkiye üzerinden başlattıkları açılımı komşu ülkelere de taşımak istediklerini kaydetti.

Bankadan yapılan açıklamada, ‘Yurtdışına açılma stratejisinin ilk ayağı olarak iki ülke arasındaki yoğun ticari faaliyetler, finansal ve ekonomik anlamda taşıdığı ciddi potansiyel nedeniyle Türkiye’de girişimde bulunmaya karar verildiği‘ kaydedildi.

21 şubesi bulunuyor, aktif büyüklüğü 900 milyon TL


İktisatbank’a ait hisselerin tamamına yakınını 2001 krizi döneminde satın aldığında şube sayısı 5 olan bankanın şimdilerde şube sayısı 21’i buluyor. Bankada 270 kişi çalışıyor. Toplam kredi miktarı 515 milyon TL olan bankanın aktif büyüklüğü ise 900 milyon TL. Mevduatı ise 763 milyon TL. Müşteri sayısı ise 290 binlik nüfuslu KKTC’de 50 bini buluyor.

Kıbrıs’ta ilklerin bankası oldu

Kıbrıs İktisatbank, 1990 yılında KKTC’li sermayedarlar tarafından kuruldu. Bilanço bakımından özel sektör bankaları arasında birinci sırada bulunan banka, Kuzey Kıbrıs’ta ilklere imza atmasıyla tanınıyor. İktisatbank ilk mağaza kartı, ilk uluslararası geçerliliği olan kredi kartı ve telefon ve internet bankacılığını başlattı.

Wall Street’in hızlı bankacısı


Mete Özmerter, Amerika ’da bankacılık üzerine eğitim aldı. Master dahil eğitimini 20 yaşında tamamladı. Kariyerine New York Citibank’ta başlayan ve dünya finans merkezi Wall Street’te çalışan Özmerter’in ailesi, 1990 yılında kurulan İktisat Bankası’nın yüzde 14’ünü aldı. ABD’den, ailesinin “Oğlum geri gel, burada evlen” sözleriyle Kıbrıs’a dönen Özmerter dönüşünü, “Aile çağırınca döneceksiniz. Ben de döndüm. Daha sonra beni hortum gibi içine çeken bankacılığa girdik” diye anlatıyor.

Bankadaki yüzde 14 hisseyi giderek büyüttüklerini ifade eden Özmerter, “2001’de ekonomik kriz yaşanınca ortaklarda kopmalar oldu. Biz ise bankaya sahip çıkarak hisselerin tamamını devraldık” diyor. Özmerter, “İyi bir bankanın oluşmasını da en az 20 yıl süreye” bağlıyor ve “Biz yirmi yılı tamamladık” yorumunu yapıyor.
Sefa Karahasan/Milliyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbullu, Muşludan 30 kat zengin
İstanbul'daki kişi başı mevduat, 23 bin 438 lira ile Muş'taki kişi başı mevduatı 30'a katladı
12 bankalı soruşturmada karar veriliyor
Bankacılık soruşturmasında raporun bu ay tamamlanması ve kararın 2013 başında verilmesi öngörülüyor.
'Kara para akladın' iddiası!
New York eyaleti finansal regülatörü, Standard Chartered'ın İran'ın ''kara ...
 
Kredi kartı aidatı sadece 1 kez alınacak
Kartı aidatını bankalar sadece ilk yıl alacak sonraki yıllar için ücret talep edemeyecek.
Bankacılık sektörü karını artırdı
Bankacılık sektörü dönem net karı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde ...
4.5 milyar TL'lik finans merkezine ilk adım
Üç buçuk yılda tamamlanması planlanan 4.5 milyar TL'lik İstanbul Finans ...
 
Kredi kartında yıllık aidata son
Yeni Tüketici Hakları Yasa Taslağı’na göre kredi kartından her yıl aidat ...
Tefecilik hortladı!
İnternetten başkasının kartına yapılan ödeme yüzde 143, üçüncü şahıslara ...
İngiltere, Turkish Bank UK'e ceza yazdı
Bankanın, 'para aklamaya karşı önlemleri' yetersiz çıktı
 
 
   PİYASALAR     
       
  49,6918   55,7233  
       
  11.116,990   6.384,7620  
   GÜNÜN MANŞETLERİ     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Buluşmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 Perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • Eğitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk Eğitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eğitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel Yöneticiliği Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliğine sahip Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel Yöneticiliği...
   İŞTE KULİS     
   YAZARLAR     
Ali Ağaoğlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“İspanya yardım için ne zaman başvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LİSTESİ     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | İş dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERİ   Finans | Yaşam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VİDEO GALERİ   Finans | Gündem | Borsa | Yaşam | Yatırım | Ekonomi
ETİKETLER   BDDK | Erdem Başçı | Banka | Hayati Yazıcı | Garanti Bankası | SPK | bankacılık | Fikret İnan
İŞTE FİNANS   Tüm Haberler | Gazeteler | Giriş sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | İletişim | Reklam | Sitene ekle