Babalar Günü, tüm Türkiye'nin olduÄŸu gibi iÅŸ dünyasının da bugünkü temel gündemi... Patronlar arasında belki de bugünü en buruk geçirecek isim, geçtiÄŸimiz günlerde babasını kaybeden Yıldız Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Murat Ülker... Babası için 'hem çok iyi bir baba hem de çok iyi bir öÄŸretmen' ifadesini kullanan Murat Ülker'in babasına verdiÄŸi en güzel babalar günü hediyesi ise tek bir bisküvi ile baÅŸlayan serüveni bugün tüm dünyaya yayması... Aynı Mustafa Koç, Bülent Eczacıbaşı, Ferit Åžahenk ve Zeynep Bodur Okyay'ın yaptığı gibi...
Dünyanın en büyük 250 ÅŸirketinden birini yarattı
16 YAÅžINDA Ankara'da babasının açtığı bakkal dükkanı ile ticaret hayatına atılan ve 31 Mayıs 1926'da Koçzade Ahmet Vehbi adıyla Ankara Ticaret Odası'na kaydolarak Koç TopluluÄŸu'nun resmi kuruluÅŸunu gerçekleÅŸtiren Vehbi Koç, 1984 yılında Koç Holding İdare Meclisi BaÅŸkanlığı'nı oÄŸlu Rahmi M. Koç'a devretti. Babasından aldığı görev bilinciyle Koç Holding'i sadece Türkiye ekonomisine yön veren gruplardan biri haline dönüÅŸtürmekle kalmayan Rahmi M. Koç, en çok istihdam yaratan gruplardan birinin de mimarı oldu. Rahmi M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanlığı görevini 2003 yılında oÄŸlu Mustafa V. Koç'a devretti. Mustafa Koç'un liderliÄŸinde 2005-2006 arasında Koç TopluluÄŸu'nun, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluÅŸu olan TüpraÅŸ'ı ve Türk bankacılık sektörünün devlerinden Yapı Kredi Bankası'nı bünyesine katmasıyla dünya ligine oynadığını göstermesi açısından önemli geliÅŸmeler oldu. 2009 yılında ABD'ye otomotiv ihraç eden ilk Türk otomotiv kuruluÅŸunun Ford Otosan olması, Mustafa Koç'un devraldığı bayrağı daha da ileriye taşıdığının göstergesi oldu. Mustafa V. Koç kardeÅŸleri Ali Koç ve Ömer Koç'la birlikte Koç TopluluÄŸu'nu dünyanın en büyük 250 ÅŸirketi arasına sokmayı baÅŸardı.
Tek bir bisküvi ile baÅŸladı tüm dünyaya yayıldı
GEÇTİĞİMİZ hafta hayata gözlerini yuman 'Bisküvici Dede' Sabri Ülker, cumhuriyetin ilk kuÅŸak sanayicilerindendi. 1944 yılında borç harç kurduÄŸu imalathanede sadece bir bisküvi çeÅŸidi ile üretime baÅŸlayan Ülker'i büyük bir gıda devi haline dönüÅŸtüren Sabri Ülker, 2000 yılında Ülker Grubu'nun onursal baÅŸkanlığını üstlendi. Ondan yönetim bayrağını Holding İcra Kurulu BaÅŸkanlığı'nı üstlenen Murat Ülker aldı. 2010 yılı itibarıyla cirosu 10.5 milyar TL, dünya çapında 30 bin istihdam ve Türkiye dahil üretim yaptığı ülke sayısı 10'a ulaÅŸtı. Murat Ülker de babasından miras aldığı vizyoner bakış açısını grubun tümüne yansıtmayı baÅŸardı. KuÅŸkusuz bunun en büyük örneÄŸi ise dünyaca ünlü çikolata markası Godiva'nın satın alınması oldu.
Seramikte dev oldu kimyadan savunmaya 5 bin kiÅŸiye iÅŸ veriyor
DR İBRAHİM Bodur'un 1957 yılında Çanakkale Seramik Fabrikaları A.Åž. ile temellerini attığı Kale Grubu, Türkiye'de seramik sektörünün kuruluÅŸuna öncülük etmekle kalmadı, bu alandaki yatırımları ile bir dünya devi haline geldi. Zaman içerisinde makine ve parça imalatı, savunma, kimya, elektrik malzemeleri, enerji, biliÅŸim, nakliye, turizm ve gıda sektörlerinde yatırımlar yaparak büyüyen Kale Grubu, bugün her biri kendi alanlarında lider 22 ÅŸirkete ulaÅŸarak, beÅŸ bini aÅŸkın çalışanı, Türk ekonomisine saÄŸladığı katma deÄŸerle Türkiye'nin önemli sanayi kuruluÅŸları arasındaki yerini aldı. Kale Grubu'nun dümeni ise Dr. İbrahim Bodur'un kızı Zeynep Bodur Okyay'a emanet. Dr. İbrahim Bodur, grubun Onursal BaÅŸkanlık görevini sürdürürken, Zeynep Bodur Okyay ise 2007 yılından beri Kale Grubu Åžirketleri BaÅŸkanı olarak babasından devraldığı bayrağı daha da ileriye taşımak için uÄŸraşıyor.
Dedelerinin açtığı yolda ilerleyip 70 yılda 5 milyar TL ciroyu devirdiler
İZMİR'in diplomalı ilk Türk eczacılarından olan babası Süleyman Ferit Eczacıbaşı'nın açtığı yoldan gitmekle kalmayıp 1942'de Türk ekonomisinin en önemli topluluklarından birinin de temellerini atan Dr. Nejat F. Eczacıbaşı'nın devrettiÄŸi bayrağı bugün oÄŸulları Bülent ve Faruk Eczacıbaşı taşıyor. Eczacıbaşı bugün, temel olarak yapı ürünleri, saÄŸlık, tüketim ürünleri alanında çalışan bir sanayi kuruluÅŸları topluluÄŸu olmakla birlikte, finans, bilgi teknolojileri, kaynak teknolojileri, madencilik ve gayrimenkul geliÅŸtirme alanında da etkinlik gösteriyor. Eczacıbaşı, altısı yabancı ortaklı olmak üzere toplam 39 kuruluÅŸu, 10 bin 950 çalışanı ve 2011 sonu itibarıyla 5,35 milyar TL cirosu ile Türkiye'nin önde gelen sanayi toplulukları arasında yer alıyor.
Babaları kurdu, çocukları büyütüyor
NİHAT Özdemir ve Sezai Bacaksız'ın okul sıralarında kesiÅŸen hayatları Limak'ın temellerinin atılmasına sebep oldu. Bir proje ÅŸirketi olarak kurulan Limak, bugün sadece müteahhitlikte deÄŸil turizmden enerjiye havalimanı iÅŸletmeciliÄŸinden sanayiye kadar Türkiye ekonomisine yön veren devlerden biri oldu. Özdemir yönetim kurulu baÅŸkanı olarak, Bacaksız da yönetim kurulu baÅŸkanı olarak Limak Holding'in kaptan köÅŸkünde mesailerine devam ediyor. Özdemir'in çocukları Ebru Özdemir ve Batuhan Özdemir ile Sezai Bacaksız'ın çocukları Serhan Bacaksız ve Serdar Bacaksız, Limak Holding'in son dönemdeki hızlı büyümesinin arkasındaki gizli beyin takımı. Gerek Limak Holding'in bayrağının yurtdışına taşınmasında gerekse de yurtiçindeki hızlı ve stratejik büyümede Özdemir ve Bacaksız kardeÅŸlerin katkısı tartışılmaz.
126 ŞİRKETİ YÖNETİYOR
AYHAN Åžahenk, sadece DoÄŸuÅŸ Holding'in kurucusu olmakla kalmayıp Türk ekonomisinin de en önemli figürlerinden biri olmayı baÅŸarmış bir isim. Ayhan Åžahenk'in vefatıyla birlikte geminin dümenine çocukları Ferit ve Filiz Åžahenk geçti. Onlar babalarından aldıkları gemiyi güvenli limanlara ulaÅŸtırıp, yurtdışında da önemli baÅŸarıları imza attı. Ferit Åžahenk'in Yönetim Kurulu baÅŸkanlığını sürdürdüÄŸü grup, finans, otomotiv, inÅŸaat, medya, turizm ve hizmetler, gayrimenkul ve enerji olmak üzere yedi sektörde faaliyet gösteriyor. Grup bünyesinde 126 ÅŸirket ve 30 binin üzerinde çalışan faaliyet gösteriyor.
Aylin Löle/AkÅŸam