Kaynaklarını 430 milyar doların üzerinde artırmayı taahhüt eden Uluslararası Para Fonu, Euro Bölgesi ülkelerine cesur yapısal reformları hayata geçirmeleri çağrısında bulundu. Türkiye’yi Ali Babacan’ın temsil ettiği IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları’nın sonuç bildirgesinde, “Küresel ekonomi aşama aşama toparlanıyor ama riskler hâlâ yüksek. Yapılması gerekenler var” uyarısı yapıldı.
Uluslararası Para Fonu (IMF), borç yükü içindeki Avrupa ülkelerine, güven ile verimliliği artırmak, güçlü ve dengeli büyümeyi teşvik etmek için cesur yapısal reformları hayata geçirmeleri çağrısında bulundu. ABD’nin başkenti Washington’da IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında toplanan, IMF’nin politikalarının oluşturulduğu Uluslararası Para ve Finans Komitesi’nin (IMFC) oturumunun ardından sonuç bildirisi yayımlandı.
Bildiride, küresel ekonominin aşama aşama toparlanmadığı, son toplantıdan bu yana Euro Bölgesi’nde gerek ulusal gerekse bölgesel düzeyde önemli politik adımların atıldığı belirtildi. ABD’deki ekonomik göstergelerin de geliştiği, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerin genel anlamda dünya ekonomisi açısından bir güç kaynağı olmayı sürdürdüğü belirtilen bildiride, daha yapılması gerekenler bulunduğu vurgulandı.
Bildiride, görünümün, küresel ölçekte ılımlı bir büyüme şeklinde devam ettiği, risklerin hâlâ yüksek düzeyde olduğu dile getirilerek, ”Güveni yeniden tesis etmek, büyümeyi yeniden canlandırmak ve istihdam yaratmak için topluca hareket etmeyi sürdüreceğiz” ifadesi kullanıldı. Gelişmiş ekonomilerde, birçok ülkede güvenilir mali konsolidasyon ve borç azaltımı için yeni adımların atılmasına ihtiyaç olduğu ancak aşırı derecede daraltıcı politikalardan kaçınılması gerektiğine değinilen bildiride, ”Euro Bölgesi’nde, borç sürdürülebilirliğinin sağlanması, finansal istikrarın güvenceye alınması ve cesur yapısal reformların hayata geçirilmesi hususlarındaki ilerlemelerin devamı, güven ve verimliliği artırmak, para birliği içerisinde yeniden dengelemeyi kolaylaştırmak ve güçlü ve dengeli büyümeyi teşvik etmek açısından kritik önemde” değerlendirmesine yer verildi.
Avrupa’da sıkıntı var 2-3 yıl çok kritik
Bildiride, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerin büyümeye devam ettiği ancak gelişmiş ekonomilerden yansıyan etkilere maruz kaldığı dile getirilerek, ”Avrupa’da devam eden sıkıntılar, yüksek ve değişken petrol ve emtia fiyatları ile büyük ve değişken sermayı akışları, önemli zorluklar oluşturuyor” denildi. Her yerde büyümenin sürdürülebilir kılınması ve istikrarın temininin kilidinin küresel işbirliği olduğu belirtilen bildiride, küresel dengesizliklerin azaltılması için bugüne kadar sağlanan ilerlemelerin üzerine inşa etmek için daha fazla adıma ihtiyaç duyulduğuna değinildi.
Bildiride ayrıca yükselen piyasa ekonomilerinin IMF’deki kotalarını ve IMF yönetimindeki temsiliyetlerini artıran 2010 Kota ve Yönetim Reformu Planı’nın hayata geçirilmesinin aciliyetine işaret edilerek, üye ülkelere, bu reformları süratle onaylamaları çağrısında bulunuldu. IMFC’ye başkanlık eden Singapur Maliye Bakanı Tharman Shanmugaratnam, düzenlediği basın toplantısında, söz konusu adımların atılmadığı müddetçe borç sorunlarının yeniden ortaya çıkacağı uyarısında bulundu. Shanmugaratnam, 2-3 yıla kadar normal ekonomik büyümeye dönülmesinin kritik önem taşıdığına dikkati çekerek, eğer bu başarılamazsa mali sürdürülebilirliğin mümkün olmayacağını kaydetti.