Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  25 Nisan 2024 PerÅŸembe  
 
   
   
 
30 AÄŸustos 2012 PerÅŸembe - 07:41

Fi Yapı şokundan sonra alarm: Konutzede olmayın

Fi Yapı'nın teslim edilmeyen daireleri, gözleri yeni tüketici kanunu taslağındaki 'sigorta' maddesine çevirdi.

Fi Yapı şokundan sonra alarm: Konutzede olmayın

Gayrimenkulcüler, Yeni Tüketici Kanunu Taslağı'nda konutun, taşınır mallarla bir tutulmasından rahatsız. 'Taslakta konuta uygun bir madde bile yok. Hep tencere, tava, buzdolabı gibi taşınabilir mallar üzerine kurulmuÅŸ' diyen inÅŸaatçılar. 'Konut yasası isteÄŸiyle Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı'na çıkmaya hazırlanıyor

Konutçuların en önemli gündem maddesi ise taslaktaki 'sigorta' düzenlemesi. Buna göre artık konut firmaları maketten satışlarda, projenin tamamlanacağına dair garanti verecek. Maliyet endiÅŸesi taşıyan konutçular, 'Ekspertiz ÅŸirketleri puanlamalar yapsın. Firmanın riski puanına göre ölçülsün' görüÅŸünde

Fi Yapı'nın teslim edilmeyen daireleri, gözleri yeni tüketici kanunu taslağındaki 'sigorta' maddesine çevirdi. TaslaÄŸa göre artık konut firmaları maketten satışlarda, projenin tamamlanacağına dair garanti vermek zorunda olacak. Bunu da projeyi sigortalayarak yapabilecekler. Ancak bazı sektör temsilcilerine göre sigorta, projelere yüzde 2-3'lük ekstra bir maliyet olarak geri dönecek. Bu maliyet de bir ÅŸekilde tüketiciye yansıtılacak. Sigorta sisteminin projelerini zamanında teslim eden firmalara avantaj saÄŸlaması gerektiÄŸini savunan sektör temsilcileri, pazara keyfi giriÅŸ çıkışların da sınırlandırılması gerektiÄŸini düÅŸünüyor.

Yeni Tüketici Kanun taslağının belli maddelerinin sektörün önünü tıkayabileceÄŸini, konutun taşınır mallarla aynı kefeye konmaması gerektiÄŸini ifade eden sektör temsilcilerinin gündeminde bu aralar 'konut yasası' var. Sektör temsilcileri, 'Niçin ülke ekonomisine bu derece katkı saÄŸlayan bir sektörün kendine ait bir yasası yok da tüketici kanunu içinde buzdolabı, çamaşır makinesi ile birlikte deÄŸerlendiriliyor' diyor. Konut sektörü temsilcileri, önümüzdeki günlerde bakanlığın karşısına 'konut yasası istiyoruz' söylemiyle çıkacak.

BEN TAVA SATMIYORUM

'Konut bu kadar önemliyse, neden biz tüketici kanunu içinde yer alıyoruz. Neden bizim kendimize ait bir kanunumuz yok' diye soran SinpaÅŸ Grubu ÅŸirketlerinden Eviya'nın Genel Müdürü Seba Gacemer, sözlerini ÅŸöyle sürdürüyor: Tüketici kanunu okuyun bir tane konuta uygun bir madde yok. Hep tencere, tava, buzdolabı gibi taşınabilir mallar üzerine kurulmuÅŸ. Konut, tencere gibi çamaşır makinesi gibi, fabrikada 20 bin tane birden üretilmiyor. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı varken, bu bakanlığın tek konusu konut iken, biz niye tüketici kanuna dahiliz. Konut kanunu istiyoruz. KDV'siyle arazi deÄŸerleriyle, iÅŸ güvenliÄŸiyle sektörün önünü açacak, kendimize ait bir yasa istiyoruz.' Gacemer, kendilerinden konut alanları tüketici olarak görmediklerini de vurgulayarak, 'Benim müÅŸterim o, tüketici deÄŸil. Benim müÅŸterimle aramda yıllarca sürecek bir baÄŸ oluÅŸuyor. Ben tava satmıyorum' diye devam ediyor.

35 YILDIR HÄ°Ç GEÇ BÄ°TÄ°RMEDÄ°M

HER sektörün kendi dinamikleri olduÄŸunu söyleyen Seba Gacemer, sigorta iÅŸleminin maliyetlerini yüzde 2-3 oranında artıracağını belirterek, 'Ben firma olarak 35 yıldır her projemi zamanında bitirdiysem, her krizde yoluma devam etmiÅŸsem, niçin bu yüzde 2-3'leri müÅŸteriye yansıtmak zorunda kalayım. Uzmanlığın hiç mi deÄŸeri yok' diyor. Konunun tartışılması gerektiÄŸini, bu tartışmalar sonucunda farklı çözümlerin bulunabileceÄŸini söyleyen Gacemer, 'Mesela sektörde 15 yılı aÅŸan ÅŸirketler bu uygulamadan muaf olsun. Ya da ekspertiz ÅŸirketleri, belli puanlamalar yapsın. Her firmanın puanı olsun, riski puanına göre ölçülsün' diye devam ediyor.

GYODER OLARAK ÇALIÅžIYORUZ

GYODER BaÅŸkanı Işık Gökkaya ise konuta özel bir yasa ihtiyacının uzun süredir gündemde olduÄŸunu belirterek, 'Bakan Ali CoÅŸkun döneminde eski tüketici kanunu hazırlanırken biz konutun bunun içinde olmaması gerektiÄŸini belirtmiÅŸtik. Ama engel olamadık. Åžimdi GYODER olarak ayrı bir konut yasası için çalışmalara baÅŸladık. Bunu KONUTDER ve diÄŸer STK'larla paylaşıp, ortak bir çalışma ile bakanlığa sunacağız. Ancak, bu yasanın hayata geçmesi zaman alacaktır. Bu nedenle yakında çıkacak Yeni Tüketici Kanunu'ndaki maddelerin sektörün önünü kapamayacak ÅŸekilde olması için çalışıyoruz' diyor.

Kaskoda kazasızlık indirim var, konutta da benzeri uygulanabilir

Konutun büyük montanlı bir mal olduÄŸunu ifade eden Teknik Yapı Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Nazmi Durbakayım, 'Dolayısıyla insanlar bunu belli ÅŸartlarda alabiliyor. BitmiÅŸ ürünün fiyatı yüksel olurken, maketten satışlarda çok daha makul bir fiyat sunulabiliyor. Köklü markalar, bu tarz satışlarda taahhütlerini, söyledikleri tarihte yerine getirirken, maalesef bu iÅŸe soyunan herkes aynı ÅŸekilde sözlerini yerine getiremiyor. Buna bir standart getirmek için bunun bir yasa kapsamında ele alınması ÅŸart. Bence yasanın TTK kapsamında olması ya da olmaması fark etmiyor. Ben tartışılan sigorta konusunun sektörde haksız rekabeti ortadan kaldıracağını düÅŸünüyorum. Ancak nasıl check up'ta saÄŸlıklıysanız, ödediÄŸiniz prim azalıyorsa, kaskoda kazasızlık indirimi varsa, konutta da benzer bir uygulama olmalı. Yıllardır bu iÅŸi layıkıyla yapan ÅŸirketlere belli avantajlar saÄŸlanmalı.

AYRI BÄ°R DÜZENLEME GEREK

Varyap Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Süleyman VarlıbaÅŸ da gayrimenkulün tüketici kanunundan ayrılmasında fayda olduÄŸuna dikkat çekerek, 'Gayrimenkul farklı bir ÅŸey. Ä°nsan ömründe belki bir kez gayrimenkul alıyor, çocuklarına bırakıyor. Ä°stismara da çok müsait bir konu olduÄŸu için, bununla ilgili kuralların ayrı bir yasayla belirlenmesi iyi olur diye düÅŸünüyorum' dedi.

Kesinlikle TTK'dan ayrılmalı

DAP Yapı Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ziya Yılmaz, 'Konutun tüketici kanunu kapsamından çıkarılıp, bununla ilgili ayrı bir yasa hazırlanması gerektiÄŸine kesinlikle katılıyorum. Biz seri üretim yapmıyoruz. Binlerce kum tanesini bir araya getirerek, bir eser üretiyoruz. Bu ülkeye deÄŸer katan konut sektörünün kendine ait bir yasaya ihtiyacı var diye düÅŸünüyorum' dedi.

Yabancı alımlarında yasal boşluk sorun olabilir

Ä°NANLAR Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Serdar Ä°nan da yeni bir yasa gerekliliÄŸine vurgu yaparak, 'Mütekabiliyet kanunu çıktı. Yakında yabancılar Türkiye'den konut almaya baÅŸladığında yasal boÅŸluklardan dolayı ciddi sorunlar çıkabilir. Bu durumda Türkiye'nin imajı da bozulur. Özel bir yasa ile konuta dair tüm konuların düzenlenmesinde yarar görüyorum. Ancak bizde TIR dolusu kanun var. Yeni kanun çıktığında eski yasalar da geçerliliÄŸini koruduÄŸunda içinden çıkılmaz bir durum oluyor. Bu yüzden yeni kanunla birlikte hangi eski kanunların iptal olacağının hangilerinin yürürlükte kalacağının iyi saptanması gerekiyor' diye konuÅŸtu.

Konut için ayrı bir baÅŸlık ÅŸart

DUMANKAYA Ä°nÅŸaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, Tüketici Kanunu kapsamında yer alsa da konutun, ayrı bir baÅŸlıkta deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸini belirterek, 'Konut, dayanıklı tüketim eÅŸyaları ile bir tutulmamalı. Yasa, dernekler, tüketiciler, konut üreticileri gibi konuyla ilgili herkesin ortak görüÅŸüyle hazırlanmalı. Maketten satış, sektörü döndüren, el üstünde tutmamız gereken bir sistem. Sigorta sektörü buna uygun enstrümanlar oluÅŸturursa, bu model üreticinin de tüketicinin de lehine olacaktır' diyor.

2-3 olumsuz örnek için sektör zan altında kalmasın

EGEYAPI Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ä°nanç Kabadayı, KONUTDER'in en önemli gündem maddellerinden birinin bu olduÄŸunu belirterek, özellikle maketten satışlarla ilgili tedirginlikleri yersiz bulduÄŸunu belirtiyor. 1000 konuttan sadece 2 tanesinde olumsuzluklar yaÅŸandığına dikkat çeken Kabadayı, '2-3 olumsuz örnek için tüm sektörü zan altında bırakmamak lazım. Konut için evin dayanıklı tüketim eÅŸyasıyla bir tutulmadığı özel bir yasa hazırlanmasında fayda görüyoruz' dedi.

Åženay KöÅŸdere/AkÅŸam

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
Fikret İnan telefonları kapattı, "Pazartesiyi bekleyin' dedi
Fi-Yapı'yla ilgili iflas iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Üç telefon ...
Konutta son yılların en büyük şirket krizi
Son yıllarda özellikle ucuz konut projeleri ile adından sıkça söz ettiren ...
Terim’den Sarıyer sırtlarına Aslan Yuvası
Galatasaray Futbol Kulübü Teknik Direktörü Fatih Terim, Sarıyer’den Boğaz ...
 
Bankadan 52 Milyona satılık AVM
İstanbul Çengelköy Üsküdar Nato Yolu üzerindeki Maxi City AVM satışa çıktı
DATİ'nin 'Ataköy'ü' satma nedeni biriken borçlar
DATİ Yatırım Holding'in Ataköy'deki araziyi satma nedeninin altında 600 ...
Gül onayladı 183 ülkeye şartsız mülk
Gül’ün onayladığı Mütekabiliyet Yasası ile 183 ülke vatandaşı Türkiye’den ...
 
'1 ayda 3 bin ev satacağım'
Ali Ağaoğlu, yakında satışa sunacağı İstanbul Maslak'taki projesiyle ilgili ...
Korkmaz Yiğit'in arazisini kim aldı!
Korkmaz Yiğit Grubu'ndan TMSF'ye geçen Ispartakule’deki araziyi kim aldı?
15 bin aileden TOKİ’ye iade
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, TOKİ’den konut satın alan yaklaşık ...
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,5623   34,8986  
       
  9.722,000   2.423,4900  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   Ä°ÅŸ Bankası | Erdem Başçı | Akbank | Borsa | ABD | Yapı Kredi | Ali Babacan | BES
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle